Sosyal Medya

Raporlar

Yapı Kredi: Güçlü karlılık sürdürülüyor

YKB, tahminlerin üzerinde 2022/3Ç’de TL 16.1 milyar solo net kar açıkladı. Açıklanan net kar rakamı piyasa ve bizim beklentimiz olan…

Yapı Kredi: Güçlü karlılık sürdürülüyor

YKB, tahminlerin üzerinde 2022/3Ç’de TL 16.1 milyar solo net kar açıkladı. Açıklanan net kar rakamı piyasa ve bizim beklentimiz olan yaklaşık TL 15 milyarın %8 üzerinde gerçekleşmiş oldu. Bankanın çeyreklik net kar artışı %35 olurken, yıllık bazda ise net kar geçen yılın aynı dönemine göre dört katın üzerinde artış gösterdi. İlk çeyrek yıllıklandırılmış öz kaynak karı çeyreklik olarak %55 olarak gerçekleşti. Ana faaliyet gelirleri yanında daha güçlü gerçekleşen net trading rakamı ile daha düşük seyreden karşılık giderleri sapmanın nedenlerini oluştururken, faaliyet giderleri ise beklentilerimizin üzerinde. Bankanın swaplara göre düzeltilmiş net faiz marjı çeyrekte hem dayanıklılık gösteren TL kredi-mevduat spredi hem de çok daha kuvvetli yazılan TÜFEX gelirleri sayesinde 170 baz puan genişledi. TÜFEX gelirleri bu çeyrekte TL 13 milyara ulaşarak bir önceki çeyreğe göre TL 8.3 milyar daha fazla bir gelir getirdi. Aktif kalite ise gücünü koruyor. Geçen sene takibe atılan bir büyük dosya ile nette TL 1.5 milyar artan net takip rakamı bu çeyrekte TL 422 mn’a geriledi. Kur hariç ise net risk maliyet 90 baz puan düzeinde gerçekleşti ki bu bir önceki çeyrekte 140 baz puan düzeyindeydi. Bankanın özellikle üçüncü çeyrekte TL mevduatlarını %38 gibi çok yüksek bir yüzdeyle arttırmasına karşın TL kredi spredlerinin sadece 9 baz puan gerilemesi aslında çok karlı bir büyüme stratejisinin başarılı biçimde uygulandığını ortaya koyuyor. Banka son çeyrekte daha kuvvetli bir TL kredi spredi beklediğini paylaştı. Bu gerçekleşmese dahi bankanın ana faaliyet gelir gücü yılın çok güçlü bir karla kapatılmasını sağlayacak.

Son Çeyrekte Öne Çıkanlar

Genişleyen TL spredleri ve Tüfex menkul kıymetleri ilk yarıda marjları çok olumlu etkiledi. Çeyrek içinde piyasa ve düzenleme etkileriyle artan rekabetçi baskılara rağmen TL kredi spredleri %38’lik TL mevduat büyümesine karşın çok az biçimde geriledi. Bu çeyrekte TÜFEX menkul kıymet stoğundan elde edilen TL 13 milyarlık (çeyrek bazında TL 5 milyar daha fazla) gelir de marjların üçüncü çeyrekte177 baz puan artışına neden oldu. TÜFEX etkisinden arındırılsa dahi çekirdek marjın üçüncü çeyrekte neredeyse yatay kalması kazanılan yeni bir milyon parekende müşterisnin gelir tarafındaki olumlu etkisini ortaya koyuyor. Banka yılın son çeyreğinde de vadesiz mevduat tabanın kuvvetli seyri ve faiz indirimlerinin yansımalarıyla olumlu bir spread görnümünü paylaşsa da biz bunun bu piyasa şartlarında oldukça zor bir iş olduğunu düşünüyoruz. Yönetim bu sene marjın %7.5 üzerinde gerçekleşeciğini paylaştı ki bu bizim tahminimizin yaklaşık 50 baz puan üzerinde.

Net takibe atılan kredilerde yavaşlama var. Net takibe atılan kredi miktarı tahsilat sonrasında TL 422 mn. seviyesinde gerçekleşirken bu rakam bir önceki çeyrekte TL 1.5 milyar düzeyindeydi. Net risk maliyeti kur etkisinden arındırılmış olarak üçüncü çeyrekte 90 baz puana çıkarken ilk dokuz ayda 70 baz puan seviyesinde gerçekleşmiş oldu. Banka, net takibe girişlerde yavaşlama olmasına rağmen gelir gücünü karşılık oranlarının yükseltilmesinde kullanmaya devam etti ki bu temkinli yaklaşım gelecek yıllar kar momentumunu da olumlu etkileyecektir.

Artan kredi plasmanları ve işlem sayılarıyla ücret ve komisyon gelirleri yükseldi. Net ücret ve komisyon gelirleri artan kredi plasman ve işlem hacimleriyle çeyreklik bazda %20 artarken, yıllık bazda ise %99 artış kaydetti. Tüketici kredi artışı, yükselen faizler nedeniyle kredi kart komisyonlarının artışı ve kredi dışı komisyon alanlarında artan komisyon gelirleri bu sonuçta rol oynamış durumda. Faaliyet giderleri ise yıllık olarak %93 arttı burada yıl sonunda %90 ciavrında bir artışın olacağı anlaşılıyor. Buna rağmen maliyet etkinlik göstergeleri gelirlerdeki güçlü görünümle son derece kuvvetli bir yapıda gözüküyor.

Değerleme Üzerindeki Etki ve Görünüm

Net karın beklentilerin üzerinde olamsı olumlu devam eden piysa ilgisini sürdürecektir. Bankanın 2022 dahil önümüzdeki üç yıl karlılığını yaklaşık yıllık olarak %13 yukarı çekerek özkaynak karlılık beklentimizi %30 civarına taşıdık. YKB için yeni hedef değerimizi ise TL 12.8 olarak güncelliyoruz. Enflasyon muhasebesine göre ilk yarı sonunda yaklaşık %10 düzeyinde olduğu paylaşılan özkaynak karlılğı ise dokuz ay sonunda %13 seviyesine yükseldi.

 

 

İş Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler