Sosyal Medya

Borsa

Anadolu Efes faaliyet karını üç katından fazla artırdı

Anadolu Efes faaliyet karını üç katından fazla artırdı. Konsolide net karını 2022’nin üçüncü çeyreğinde %274,1 oranında artış ile 2,1 milyar TL’ye ulaştırırken, dokuz aylık konsolide net karını ise 3,4 milyar TL seviyesine çıkardı...

Anadolu Efes faaliyet karını üç katından fazla artırdı

Hacim büyümesini güçlü gelir yönetimi ile destekleyen Anadolu Efes faaliyet karını üç katından fazla artırdı. Konsolide net karını 2022’nin üçüncü çeyreğinde %274,1 oranında artış ile 2,1 milyar TL’ye ulaştırırken, dokuz aylık konsolide net karını ise 3,4 milyar TL seviyesine çıkardı. Anadolu Efes Bira Grubu Başkanı ve CEO’su Can Çaka, faaliyet ortamı zorlu olmaya devam etse de alınan önlemler ve etkin yönetim ile paydaşlarına sürekli olarak değer sunmayı başardıklarını belirtti.

Anadolu Efes, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) 2022 yılının üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Açıklamaya göre; Anadolu Efes’in konsolide satış hacmi yıllık %1,2 oranında artışla 36,2 mhl seviyesine ulaştı. Bira grubunda, beklentilere paralel olarak yıllık bazda düşüş gösteren Rusya bira operasyonlarının satış hacmi Türkiye, Kazakistan ve Gürcistan’da elde edilen güçlü performans ile dengelendi. Uluslararası meşrubat operasyonlarında ise hacim büyümesi asıl olarak Özbekistan operasyonlarından elde edilen hacimden kaynaklandı.

Hacim gelişiminin yanı sıra fiyat düzenlemeleri, etkin gelir büyümesi ve iskonto yönetiminden kaynaklanan hektolitre başı gelirlerdeki artışla şirketin konsolide net satış gelirleri %152,5 oranında artış ile yaklaşık 29,8 milyar TL seviyesine yükseldi.

BDT ülkelerinden Kazakistan ve Gürcistan bu dönemde büyüme ivmelerini devam ettirirken, Moldova’da bira operasyonlarının hacimleri geriledi. Türkiye bira operasyonlarının hacmi ise, pandemi sonrası açık satış noktalarındaki toparlanmaya ek olarak yılın üçüncü çeyreğinde başarılı bir turizm sezonu ve yeni ürün lansmanının katkısıyla %24,0 oranında artarak 1,9 mhl hacme ulaştı.

Anadolu Efes bira grubu FAVÖK (Bir Defaya Mahsus Kalemler Öncesi-BMKÖ) performansı, bu çeyrekte brüt karlılığın da üzerinde yıllık bazda %309,0 oranında artış göstererek 2,9 milyar TL seviyesine yükseldi. Anadolu Efes’in konsolide FAVÖK (BMKÖ) rakamı %185,0 oranında artarak 6,7 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Şirketin konsolide net karı ise %274,1 oranında artış ile 2,1 milyar TL’ye ulaştı. Konsolide serbest nakit akımı geçen sene aynı dönemdeki 2,3 milyar TL’ye karşılık bu yılın üçüncü çeyreğinde 2,4 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

Art arda üç dönemdir çok güçlü sonuçlar elde edilmesinin arkasında özverili çalışanlarının çevikliği ve çalışma azminin olduğunu belirten Anadolu Efes Bira Grubu Başkanı ve CEO’su Can Çaka, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Güçlü gelir büyümesi, operasyonel verimlilik ve tasarrufların yanı sıra emtia ve hammadde fiyatlarındaki artışlara karşı koruma sağlayan riskten korunma mekanizmalarının etkin kullanılmasıyla üstün bir finansal performans sergiledik. Tüm operasyonlarımızda pazar liderliğimizi korurken, BDT ve Türkiye bira pazarlarındaki payımızı artırdık. Yılın son çeyreğinde karşımıza çıkması muhtemel zorlukların farkında olmakla beraber dokuz ayda elde ettiğimiz güçlü sonuçlarla bira grubu beklentilerimizi iyileştiriyoruz.

2023 yılına doğru yaklaşırken, makroekonomik dalgalanmaların, devam eden enflasyon ortamının ve olası tedarik zinciri darboğazlarının etkilerini azaltmak için hammadde alımlarının erken zamanlı yapılması, ön alımlara bağlı olarak stok seviyesinin artırılması ve riskten korunma araçlarının kullanması gibi ön hazırlıklarımızı yapıyoruz.  Faaliyet ortamı zorlu olmaya devam etse de uzun vadeli hedeflerimiz doğrultusunda kaydettiğimiz ilerleme cesaret verici olup paydaşlarımıza sürekli olarak değer sunmayı başarıyoruz.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler