Sosyal Medya

Piyasa

Sektörel Güncel Gelişmeler: İnşaat ve Konut

Yurt genelinde konut satışları 2021’in Aralık ayında yıllık bazda %113,7 ile hızlı bir artış kaydetti. Bu gelişmede, oturum amaçlı talebin…

Sektörel Güncel Gelişmeler: İnşaat ve Konut

Yurt genelinde konut satışları 2021’in Aralık ayında yıllık bazda %113,7 ile hızlı bir artış kaydetti. Bu gelişmede, oturum amaçlı talebin yanı sıra enflasyonun yüksek seyri paralelinde yatırım amaçlı konut talebinde izlenen güçlü seyir etkili oldu. 2022 itibarıyla finansman maliyetleri ile konut alım-satım işlemlerine uygulanan vergi ve harçlarda beklenen artışlar da piyasadaki hareketliliği destekledi. 2021 yılı toplamında ise konut satışları bir önceki yıla göre %0,5 azalarak 1,49 milyon adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde ipotekli satışların toplam satışlar içindeki payı 2020 yılında bulunduğu %38 seviyesinden %20’ye gerilerken; ilk defa satılan konutların toplam satışlardan aldığı pay önceki yıla göre değişmeyerek %31 seviyesinde kaldı.

Geçtiğimiz yılın son ayında yabancılara yapılan konut satışları yıllık bazda %77,1 artarak yaklaşık 8 bin adet ile tarihi yüksek seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan, söz konusu satışların toplam içindeki payı %4 ile düşük seviyelerde bulunmaya devam etti.

Konut fiyatları 2021’in Kasım ayında aylık bazda %9, yıllık bazda %50,5 oranında yükseldi. Bu dönemde konut fiyatlarındaki reel artış ise yıllık bazda %19,7 düzeyinde gerçekleşti. Gayrimenkul fiyatlarındaki artış trendinin etkisiyle Kasım’da bina inşaatında reel cirolar yükseldi. Öte yandan, inşaat maliyetlerinin aynı dönemde yükselişini hızlanarak sürdürdüğü dikkat çekti.

Önümüzdeki dönemde konut talebinde beklenen yavaşlama ve maliyetlerde devam eden artışların, inşaat sektörünün ciroları üzerinde baskı oluşturması bekleniyor.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler