Sosyal Medya

Gündem

Rusya-Ukrayna savaşı metal fiyatlarındaki yükselişi hızlandırdı

Küresel ham çelik üretimi Şubat ayında yıllık bazda %5,7 oranında geriledi. Üretimin yıllık bazda son 7 aydır aralıksız olarak gerilemesinde,…

Rusya-Ukrayna savaşı metal fiyatlarındaki yükselişi hızlandırdı

Küresel ham çelik üretimi Şubat ayında yıllık bazda %5,7 oranında geriledi. Üretimin yıllık bazda son 7 aydır aralıksız olarak gerilemesinde, girdi maliyetlerindeki yükseliş ve tedarik sorunları ile Çin’in üretiminde geçtiğimiz yılın ikinci yarısından bu yana devam eden düşüş etkili oldu.

2020 ortasından 2021 sonuna kadar yıllık bazda artış kaydeden yurt içi ham çelik üretimi, Ocak ayında gerçekleşen enerji kesintilerinin de etkisiyle, yılın ilk iki aylık döneminde %5,7 oranında geriledi.

Yurt içinde mamul çelik tüketimi Ocak ayında yıllık bazda %3,7 azaldı. Otomotiv ve beyaz eşya üretimindeki daralma ile yeni inşaat faaliyetlerindeki zayıf seyir paralelinde iç pazarda çelik talebinin baskı altında kalabileceği düşünülüyor. Türkiye’nin pik demir ithalatında Rusya %47’lik payıyla birinci, Ukrayna ise %25’lik payıyla ikinci sırada yer alırken; Türkiye’nin hurda demir ithalatında da Rusya’nın %8’lik payı bulunuyor. Çelik üretiminde kullanılan ve yüksek düzeyde ithalata bağımlı olunan hurda, demir cevheri, kömür ve metal döküm sanayiinde ana girdi olarak kullanılan pik demiri gibi girdilerin tedarikinde Rusya-Ukrayna savaşına bağlı olarak yaşanan sorunların Mart ayında üretimi olumsuz yönde etkilediği belirtiliyor.

ABD’nin 2018’den bu yana ithal çelik ve alüminyuma uyguladığı tarifeleri AB, İngiltere ve Japonya lehine hafifletirken Türkiye’ye yönelik uygulamasında değişiklik
yapmaması, önümüzdeki dönemde sektörün ihracat performansına ilişkin riskleri ön plana çıkarıyor. Ayrıca, RusyaUkrayna savaşının tedarikte yol açtığı sorunların da etkisiyle ana metal fiyatlarında kaydedilen yükselişin, sektördeki maliyet baskısını artırması bekleniyor. Özellikle paslanmaz çelik yapımında kullanılan nikelin fiyatında son dönemde gözlenen dalgalanma dikkat çekiyor.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler