Sosyal Medya

Genel

Perakende satışlar gıda dışı harcamalar öncülüğünde yükseldi

Perakende satışlar Nisan-Mayıs döneminde yılın ilk çeyreğine göre toparlanma kaydetti. Bu gelişmede daha çok gıda dışı satışlardaki yüksek oranlı artışlar…

Perakende satışlar gıda dışı harcamalar öncülüğünde yükseldi

Perakende satışlar Nisan-Mayıs döneminde yılın ilk çeyreğine göre toparlanma kaydetti. Bu gelişmede daha çok gıda dışı satışlardaki yüksek oranlı artışlar belirleyici oldu.

Mart’ta gerileme kaydeden elektronik eşya ve mobilya-beyaz eşya satışları Nisan ve Mayıs aylarında yükselirken, Mayıs ayı itibarıyla en hızlı artış %58,2 ile tekstil, giyim ve ayakkabı harcamalarında kaydedildi.

Perakende satış hacmindeki toparlanma paralelinde sektördeki reel ciro büyümesi de ivme kazandı. AVM ciro ve ziyaret sayıları verileri de Nisan-Mayıs döneminde perakende ticaretteki toparlanmaya işaret etti. Ziyaretçi sayısı endeksinin Mayıs ayında Şubat 2020’den bu yana en yüksek değerini aldığı dikkat çekti. Haziran’da 63,4 ile tarihi düşük seviyesinde gerçekleşen tüketici güveni Temmuz’da yeniden yükselişe geçmekle birlikte, halen düşük düzeylerdeki seyrini sürdürerek
tüketim iştahının görece zayıf kalmaya devam ettiğine işaret etti. Temmuz’da perakende ticaret sektörü güven endeksi de aylık bazda %4,5 geriledi.

Alt endekslere bakıldığında, gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisinde kaydedilen bozulmanın sürdüğü gözlendi. TCMB tarafından yayımlanan kredi ve banka kartlarıyla yapılan harcamaların Temmuz ayı ortası itibarıyla gerileme eğiliminde olduğu görülüyor. Bu gelişmede, enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yükselişin sürmesi ile reel gelirler üzerindeki baskının devam etmesi etkili oluyor.

 

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler