Sosyal Medya

Genel

Ekonomiye Omicron darbesi yolda

Omicron  Çin hariç dünyanın  hemen her ülkesinde akıl almaz bir hızla yayılırken, devletler doğru tepki vermekte zorlanıyor. Bir yanda zaten…

Ekonomiye Omicron darbesi yolda

Omicron  Çin hariç dünyanın  hemen her ülkesinde akıl almaz bir hızla yayılırken, devletler doğru tepki vermekte zorlanıyor. Bir yanda zaten psikolojik olarak sarsılmış toplumları yeniden eve kapatmanın sosyal maliyeti var. Öte yanda, ise Delta kadar öldürücü olmasa da, vaka sayılarının çok hızlı artması nedeniyle, Omicron’un sağlık sistemini tıkaması olasılığı.  Hükümetler ayrıca kapanma/kapatmaların bütçeye maliyeti ödemekte de güçlük çekecek.

 

Yatırımcılar  henüz Omicron’un yaratacağı ekonomik tehdide uyanmadılar. IMF dahi Omicron’un beklenmedik hızı karşısında Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nu 2 hafta ertelerken, piyasalarda Omicron’un yarattığı ekonomik riskler fiyatlanmıyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise uyarı üstüne uyarı yağdırıyor:  Omicron vakaları hafif seyredebilir,  fakat bu varyant öldürmez anlamına gelmiyor. Omicron’un yerini alacak varyantın daha zararsız olacağı tezinin tıbbi dayanağı yok.

 

Omicron’la mücadelede henüz çözüm yolu bulamayan ülkelerden biri de Türkiye.  Son bir hafta içerisinde COVID-19 vaka sayısında yaşanan hızlı artış, yeni kuralların tartışılmasına neden oldu. Şimdiye kadar görülen en yüksek vaka sayısının 63 bin olduğu kabul edildiğinde, 66 bin vaka ile rekor kırılırken, bu rakamın birkaç hafta içerisinde pik yapacağı ve 100 bini göreceği belirtilirken herkes Kapanma olacak mı?  Bazı uzmanlar Omicron zirvesinin 150 bine yükseleceğini kanaatini ifade etti. Peki, okullar ve restoranlar kapanacak mı?

SABAH’ın Sağlık Bakanlığı’ndan aldığı bilgilere göre salgının yayılmasını önlemek için tasarlanan önlemler  iyice kırılganlaşan ekonomiye hizmet sektörünün yavaşlaması  ve istihdam kaybı yoluyla bir darbe daha vurabilir.  İşte düşünülen, fakat henüz onaylanmayan önlemler:

Yapılan değerlendirmelerde noktasal bazı önlemlerin alınması gündeme geldi. Buna ilişkin kararların sömestr tatiliyle birlikte hayata geçirilebileceği dile getiriliyor.

 

  • YÜZDE 50 SINIRLAMASI: Tiyatro, Sinema, konser, lokanta gibi mekânlarda yüzde 50 kapasite sınırlaması getirilmesi değerlendiriliyor.
  • MEKANLARA 3. DOZ ŞARTI: Türkiye’de, bir hafta sonunda 200 bin seyircinin stadyumlara gittiği, bunun da vaka patlamasına etkisi olduğu belirtilirken, Türkiye Futbol Federasyonu’nun maçlara girişte 3. doz şartı getirmesinin, kapalı mekanlarda da uygulanabileceği konuşuluyor.
  • SÖMESTR UZASIN: Okullarda yüz yüze eğitimin devam etmesi kararına rağmen, 21 Ocak-7 Şubat tarihleri arasındaki sömestr tatili ile yaşanacak kesintinin önemli sonuçları olacağı, karantina altına alınan sınıf sayılarında artış yaşandığı, uzun tatilin bunun kesintiye uğramasını sağlayacağı değerlendiriliyor.
  • FİNALLERDEN SONRA MOLA: Üniversitelerde final sınavlarının ardından ara verilmesi de öneriliyor.

 

 

FÖŞ anlattı:  2022 Dünya Ekonomisi: Bir Kara Kuğu, 2 Büyük Tehlike (Producer’s Cut-YENİDEN ÇEKİM)

 

ABD tahvillerinden uyarı:  Omicron ve Enflasyonu ciddiye alın

 

FÖŞ yazdı:  2022 yılında dünyayı bekleyen riskler

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler