Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD tahvillerinden uyarı:  Omicron ve Enflasyonu ciddiye alın

S&P500 önderliğinde global borsalar (Çin hariç) yeni yılı taze rekorlar ve pembe beklentilerle karşılarken, dünyanın en önemli finansal pazarı olan…

ABD tahvillerinden uyarı:  Omicron ve Enflasyonu ciddiye alın

S&P500 önderliğinde global borsalar (Çin hariç) yeni yılı taze rekorlar ve pembe beklentilerle karşılarken, dünyanın en önemli finansal pazarı olan ABD devlet tahvilleri (DİBS) getirilerinde ani yükseliş, adeta Borsalara uyarı niteliğinde. ABD’nin gösterge 10 yıl vadeli DİBS’nde getiriler son 30 günde 20 baz puan yükselerek Salı açılış esnasında %1.659’a erişti.

ABD DİBS getirilerinin yükselmesi Türkiye gibi dış krediye bağımlı ve yüksek miktarda FX borcu olan ülkeler için olumsuz bir gelişme.

Uzun süredir bir diz kötü habere karşın sükunetini bozmayan ABD tahvil pazarı niye aniden telaşlandı? İlk neden Omicron. ABD’de günlük vaka sayısı 1 milyonun üstüne tırmanarak pandemi rekorunu kırdı. Fakat, tahvil fonları açısından Omicron’un asıl tehlikesi bir kez daha tedarik zincirlerinde kırılma yaratması olasılığı. Bu durumda ekonomistlerin çoğunluğunun 2Y2022’de düşeceğini iddia ettiği enflasyon,  tüm 2022’de  yüksek seyreder.

 

Tahvilciler artık enflasyonu hisse fonlarına nazaran çok daha ciddiye alıyor. ABD’de getiri eğrisinin dikleşmesi, (2-10 vadeli getiriler arasında makasın açılması)  piyasanın enflasyonun umulandan  daha uzun süre Fed hedeflerinin üstünde kalacağı ve ekonominin faiz artırımlarına rağmen gücünü kaybetmeyeceği beklentisini fiyatlıyor.

 

Sonucunda, Fed’in yalnız 2022 değil 2023 yılında da faiz artırması olasılığı ortaya çıkıyor. Salı günü itibarıyla enflasyon korumalı ve sabit getirili ABD DİBS arasındaki farktan ölçülen uzun vadeli enflasyon beklentileri  14 Aralık’tan bu yana %2.36’dan %2.66’ya tırmandı.

 

Gecelik faiz swapları Fed’in Temmuz değil, Mayıs ayında ilk faiz artırımını yapacağını fiyatlıyor. Diğer vadeli işlem piyasalarından 2022 yılı boyunca 77 baz puan faiz artırımı yapılacağını hesaplıyoruz.

Halihazırda, borsalar Fed’in 2022 yılında faiz artırsa da, 2023 yılında beklemeye geçeceği iyimserliğiyle coşuyor. Bu durumda, faizler hisselerin net bugüne indirgenmiş değerini fazla aşındırmaz.

 

Fed faizlerinin yükselmesi, Türkiye CDS’lerini de yükseltebilir. Ek olarak, Hazine, banka ve finans-dışı kuruluşlar tahvil borçlanmalarında 2021’e nazaran daha yüksek maliyet ödeyebilirler.

 

FÖŞ 2022 dünyasını anlattı:  Gökyüzünde bulut yok, ama Kara Kuğular kanat çırpıyor

 

Enflasyon tehdidi ve pandemi toparlanması arasında 2022 Merkez Bankaları Rehberi

 

Dünya Bankası, enflasyon ve Covid kısıtlamaları nedeniyle 2022’de çift dipli resesyon riski konusunda uyardı

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler