Sosyal Medya

Genel

TURKBESD Ağustos Ayı Verileri: Sınırlı Negatif

TURKBESD Ağustos ayı verilerine göre toplam üretimde yıllık bazda %0,9, yurt içi satışlarda %5,1 artış gözlenirken, ihracatta %2,9 oranında daralma…

TURKBESD Ağustos Ayı Verileri: Sınırlı Negatif

TURKBESD Ağustos ayı verilerine göre toplam üretimde yıllık bazda %0,9, yurt içi satışlarda %5,1 artış gözlenirken, ihracatta %2,9 oranında daralma izlendi.

Yılın ilk 8 ayında ise toplam üretim geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4,7, ve yurt içi satışlar %6,7 daralma gösterdi. İlk 8 ayda toplam üretim 21.382.469 adet olarak gerçekleşirken, yurtiçi satışlar 5.589.271 adet oldu. Üretiminin %75’ini ihraç eden beyaz eşya sektörünün yılın ilk 8 ayındaki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre %0,5 daraldı.

Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın sektörün en büyük pazarı olan Avrupa’ya olumsuz etkileri, hammadde ve enerji fiyatlarındaki artışın yanı sıra küresel düzeyde yaşanan yüksek enflasyon ihracatı olumsuz etkileyen temel faktörler oldu.

Sektörün en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği ekonomisindeki olumsuz görünüme ek olarak yurt içi satışlarda da düşüşlerin devam ediyor olmasını Beyaz Eşya sektörü hisseleri için ‘sınırlı negatif’ olarak değerlendiriyoruz. Özellikle yurt içi satışlardaki daralmanın üretimi de olumsuz etkileyebileceği dikkate alındığında rekabet gücünün artırılması ve üretim ve ihracat yapısının sürdürülmesine yönelik alınacak önlemlerin ve maliyet unsurları tarafında yaşanacak olası olumlu gelişmelerin sektör için kritik öneme sahip olduğunu değerlendiriyoruz. Diğer yandan sektöre yönelik, küresel resesyon ve aşağı yönlü baskılanan Euro/Dolar
paritesindeki gelişmeler yakından izlenmeye devam ediliyor.

 

 

halkyatirim.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler