Sosyal Medya

Raporlar

Sektör Analizleri Raporu: Türkiye Konut Sektörü

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde toplam konut satışları Ağustos ayında yıllık bazda %12,7 azalırken, aylık bazda ise %31,5 artış göstererek…

Sektör Analizleri Raporu: Türkiye Konut Sektörü

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde toplam konut satışları Ağustos ayında yıllık bazda %12,7 azalırken, aylık bazda ise %31,5 artış göstererek 123.491 adet seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle geçen yılın Ağustos ayının ardından yıllık bazda ilk kez geçen ay yaşanan gerilemenin bu ay da devam ettiğini izliyoruz. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında toplam konut satışları 141.400 adet seviyesinde gerçekleşmişti. İpotekli konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre %19, diğer konut satışlarında da %11,1’lik azalış görüldü. Öte yandan, ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %8,5 azalarak 39.025 adet olurken, ikinci el konut satışları da %14,5 azalışla 84.466 adet oldu. Yabancılara konut satışları ise Ağustos ayında 5.273 adet ile yıllık bazda %10,1 azalış görüldü. Yabancıların toplam konut satışlarındaki payı Ağustos ayında %4,3 olarak gerçekleşti (Ağustos 2021’de %4,1 seviyesindeydi).

Ağustos ayı konut satışları verisinin GYO Sektörü hisselerine yansımasını ‘sınırlı negatif’ olarak değerlendiriyoruz. Konut satışları Ağustos ayı verisinde, son 1 yılın ardından geçen ay yıllık bazda ilk kez yaşanan gerilemenin bu ay da devam ettiğini görüyoruz. Yaşanan gerileme de kredilerdeki sıkılaştırmanın etkili olduğunu söyleyebiliriz. Toplam konut satışları içerisinde ipoteklilerin payı da geçen ayki %20,4 seviyesinden %18’e geriledi. Konut fiyatlarının yüksek seyri ve kredilerdeki sıkılaşmanında etkisiyle, Ağustos ayında yaşanan gerilemenin önümüzdeki aylarda da devamını öngörüyoruz. Ancak uzun vadede bu hafta detayları açıklanan sosyal konut projesinin konut ve alt sektörlere yönelik olumlu yansımaları olabileceğini düşünüyoruz.

 

 

Halk Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler