Sosyal Medya

Borsa

RAPOR: ‘BIST-100 Şirketleri Olası Kur Etkisi’

2022 yılının birinci çeyreğinde (Ocak – Şubat - Mart) kur cephesinde önceki çeyreğe kıyasla daha sınırlı olmakla birlikte yukarı yönlü seyir devam etti. 2021 yılının son aylarında kur cephesinde yaşanan oldukça sert fiyatlamaların ardından 20 Aralık’ta açıklanan ekonomik tedbirler ve kur korumalı TL mevduat ürününün katkısıyla 2022 yılının ilk aylarında denge arayışı ön plana çıktı...

RAPOR: ‘BIST-100 Şirketleri Olası Kur Etkisi’

2022 Yılının Birinci Çeyreğinde Gerçekleşen Kur Hareketlerinin Olası Etkileri

2022 yılının birinci çeyreğinde (Ocak – Şubat – Mart) kur cephesinde önceki çeyreğe kıyasla daha sınırlı olmakla birlikte yukarı yönlü seyir devam etti. 2021 yılının son aylarında kur cephesinde yaşanan oldukça sert fiyatlamaların ardından 20 Aralık’ta açıklanan ekonomik tedbirler ve kur korumalı TL mevduat ürününün katkısıyla 2022 yılının ilk aylarında denge arayışı ön plana çıktı. Ocak ve şubat ayları boyunca oldukça sıkışık bir seyrin etkili olduğu kur cephesinde şubat ayının son bölümünden sonra Rusya – Ukrayna savaşının jeopolitik riskleri artırması, risk iştahındaki zayıflama ve gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde oluşan baskının etkisiyle Türk Lirası’nda değer kayıpları etkili oldu. Özellikle ABD Doları küresel çapta daha güçlü bir görünüm ortaya koydu. İlerleyen süreçte yurt içinde enflasyon gelişmeleri, TCMB’nin hamleleri ve ekonomi yönetiminden gelebilecek olası ek adımlar ile küresel çapta jeopolitik gelişmeler ile başta Fed olmak üzere merkez bankalarının sıkılaşma hamleleri Türk Lirası’nın performansı üzerinde belirleyici olacaktır. Türk Lirası’ndaki fiyat hareketlerinin 2022/1Ç finansallarına olası etkisi çalışmamızda hesaplanmıştır. Değerlendirme şirketlerin en son açıklanan 2021/12 dönemi finansal sonuçlarındaki döviz pozisyonlarının korunduğu varsayımı altında yapılmıştır. Bu nedenle 2022 yılının Ocak – Şubat – Mart dönemi içerisinde döviz pozisyonlarındaki olası değişimler bu hesaplamada yer almamaktadır.

Bir hissenin ya da sektörün cazip olup olmadığı konusunda döviz varlık/yükümlülük pozisyonlarına bakarak bir tercih yapılması tek başına yeterli olmamaktadır. Şirketlerin finansal sonuçlarında yer alan kur etkisi tablosu şirketin yabancı para varlık ve yükümlülüklerine göre hazırlanmaktadır. Hesaplanan olası kur etkisinde esas faaliyet dışı kur gelir/giderleri dikkate alınmaktadır. Şirketin esas faaliyetleri sonucunda oluşabilecek kur gelir/giderleri hesaplamanın içinde yer almamaktadır. Örneğin şirketin Euro üzerinden yükümlülüklerinin bulunması durumunda Euro’daki değer kazançları şirketin finansallarını olumsuz etkileyebilecek ve bu etki finansman gelir/gider dengesi kaleminde görülecektir. Ancak aynı zamanda şirketin satış gelirlerinin Euro ağırlıklı olması bu olumsuz etkiyi ortadan kaldırabilecek ve hatta kur etkisi projeksiyonunda sunulanın aksine şirket kârlılık rakamlarını olumlu etkileyebilecektir. Bu sebeple yalnızca olası kur etkisine göre bir şirkete yatırım kararı verilmemelidir.

Kur Tarafındaki Değişimler

31 Aralık 2021 ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında Türk Lirası karşısında Dolar %9,81; Euro %7,95; İngiliz Sterlini %6,76 ve Japon Yeni %3,82 oranında değer kazanmıştır. Türk Lirası’nın diğer para birimleri karşısında değişiminin yanında Euro/Dolar, Dolar/Japon Yeni gibi önemli paritelere de bakmak gerekmektedir. 31 Aralık 2021 ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında Euro; Dolar karşısında %1,71 oranında değer kaybederken; Dolar/Japon Yeni paritesi de %5,78 oranında bir yükseliş göstermiştir.

Fonksiyonel para birimi Türk Lirası olan şirketler için olası etki hesaplanırken tabloda gösterilen kur değişimleri dikkate alınmıştır. Kur değişimlerinin hesaplanmasında TCMB’nin 15:30’da gösterge niteliğinde açıkladığı döviz alış kurları dikkate alınmıştır.

2022 yılının ilk çeyreğinde Türk Lirası’nda yaşanan kayıplara bağlı olarak, döviz yükümlülüğü olan şirketler kurdaki yükselişten finansman gelir/gider dengesinde olumsuz etkilenirken, döviz varlığı olan şirketler ise olumlu etkilenmektedir. Özellikle doların küresel çapta daha güçlü bir görünüm ortaya koymasına bağlı olarak Dolar/TL kurundaki yükseliş diğer paritelere kıyasla daha belirgin oldu.

Raporun Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Gedik Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler