Sosyal Medya

Piyasa

‘Japonya Merkez Bankasından Müdahale’

Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını agresif bir şekilde gevşetmeye devam etmesi ve Federal Rezerv ile para politikası farklılığının artmasıyla yen ABD doları karşısında hızla değer kaybetti...

‘Japonya Merkez Bankasından Müdahale’

Japonya Merkez Bankası’nın para politikasını agresif bir şekilde gevşetmeye devam etmesi ve Federal Rezerv ile para politikası farklılığının artmasıyla yen ABD doları karşısında hızla değer kaybetti. Hafta açılışından bu yana %2,56 yükselen USDJPY paritesi, ay başından bu yana devam eden yükseliş eğilimini sürdürürken aylık kazancını %9’un üzerine taşıdı.

BoJ’un aşırı gevşek para politikasını uygulamaya alması, pazartesi günü yen’i dolar karşısında altı yılın en düşük seviyesi olan 125’e kadar yükseltti. Yıllık bazda önemli bir direnç bölgesi olan 125 / 126 bandının üzerine geçilmesi halinde yükseliş hareketi 135 direncine yönelmeye başlayabilir.

Şahin FED, Güvercin BoJ

BoJ’un sabit faizli alım teklifinin Japonya’nın tahvil getirilerini ilk etapta düşürmesine karşın, tahvil faizleri yeniden yükseliş eğilimine girdi. BoJ pazartesi günü yaptığı açıklamada, para politikası kararı sonrasında piyasaların harekete nasıl tepki verdiğine bağlı olarak programı ve miktarları değiştirebileceğini söyledi.

BoJ ve FED arasındaki artan politika farklılığı yen üzerinde baskıyı artırırken ve Japon Yen’i mart ayında ABD Dolar’ı karşısında altı yılın en düşük seviyesine geriledi. FED bu ayın başlarında faiz oranlarını yükseltti ve artan enflasyonu frenlemek için daha fazla sıkılaştırmanın izleneceğini ve küresel bir borç satışını körükleyeceğini söyledi. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda enflasyon hızlanmaya devam etse bile teşviklere devam etme taahhüdünü yenileyerek, merkez bankalarının normalleştirme politikasının küresel dalgasına Japonya’nın katılma ihtimalini de şimdilik masadan kaldırmış oldu.

Kuroda, yükselen enerji fiyatları ve teknik faktörler nedeniyle fiyat artışında keskin bir sıçramanın yaklaştığını belirterek, “Nisan ayı enflasyon oranının ne olabileceğini bilmiyoruz, ancak %2 civarında olma ihtimali var” dedi.

Enflasyon Yükselirken Japonya Merkez Bankası Ayrıştı

Enflasyon ABD’de yaklaşık %8 ve Avrupa’da yaklaşık %6, ancak Japonya’da hala %1’in altında. BoJ, sıkılaştırma politikasında FED ve diğer emsalleri takip etmeyeceğini net bir şekilde ortaya koyuyor.

Ayrıca Japonya’da faiz artırımı ihtimalinin ABD ve Avrupa’dakinden çok farklı olduğunun da farklı olduğunu da belirtmek gerekiyor. Kamu borcunun yüksek olması bu durumun ana nedeni olarak görülüyor.

USD/JPY Teknik Görünüm

Şubat ayı sonrasında 114 seviyesini destek konumuna getiren Dolar/Yen paritesinde 125/126 aralığı önemli bir direnç alanı olarak görülmekte. Yaşanabilecek geri çekilmelerde 112.60 / 121,05 / 119,80 seviyeleri fibonacci destek seviyeleri olarak izlenebilir. Direnç bölgesi üzerine geçilmesi halindeyse orta ve uzun vadeli hareketlerde 135 seviyesine doğru yükseliş devam edebilir.

Emre ÇAYIRLI
ALB Yatırım Araştırma Müdürü

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ALB Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler