Sosyal Medya

Ekonomi

İMSAD: ‘İnşaat malzemeleri sanayisinde ihracat artışı devam ediyor…’

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Ocak ayı sonuçları açıklandı. İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı yeni yıla hız keserek başlasa da geçen yılın aynı dönemine göre arttı...

İMSAD: ‘İnşaat malzemeleri sanayisinde ihracat artışı devam ediyor…’

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Ocak ayı sonuçları açıklandı. İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı yeni yıla hız keserek başlasa da geçen yılın aynı dönemine göre arttı. Türk sanayi mallarına yönelik yükselen talep de, yeni yılın ilk aylarında “devam” sinyalleri veriyor.

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi 2022 yılı Ocak ayı sonuçları açıklandı. Dış ticarette geleneksel olarak ocak aylarında görülen yavaşlama eğilimi, 2022 yılında da devam etti. Geçen yılın ocak ayı ile karşılaştırıldığında ise ihracatta büyüme kaydedildi. İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı ocak ayında, geçen yılın ocak ayına göre yüzde 33 artarak 2,4 milyar dolara ulaştı.

Şubat ayında ihracattaki artış eğiliminin sürdüğü gözlenirken, Rusya-Ukrayna savaşının inşaat malzemeleri ihracatını gelecek aylarda olumsuz etkilemesi bekleniyor.

İnşaat malzemelerine yönelik talep artışı sürüyor

Mevcut pazarlarda inşaat sektörlerindeki toparlanmaya bağlı olarak inşaat malzemelerine yönelik talep artışı devam ediyor. Yeni yılın ilk ayında ihracat miktar olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 artarak 4,33 milyon ton oldu.

İnşaat malzemeleri yıllık (son 12 aylık) ihracatı ocak ayı itibarıyla 31,4 milyar dolara, miktar olarak ise 64,96 milyon tona ulaştı. Ortalama ihracat birim fiyatı, yıllık ortalama 0,48 dolar/kg olarak gerçekleşti.

Emtia fiyatlarındaki artış birim fiyatları yükseltti

İhracat birim fiyatları, emtia fiyatlarındaki artışa bağlı olarak önemli oranlarda yükseldi. İnşaat malzemeleri sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı, ocak ayında geçen yılın ocak ayına göre yüzde 25 arttı.

2021 yılı ocak ayında 0,44 dolar/kg olan ortalama ihracat fiyatı, bu yılın ocak ayında 0,55 dolar/kg seviyesine yükseldi.

İthalat ocak ayında yüzde 18 arttı

İnşaat malzemeleri ithalatı yeni yılın ilk ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 727 milyon dolara ulaştı. İthalat miktar olarak da artış kaydederek 245 bin 311 ton oldu.

Aylık ortalama ithalat birim fiyatındaki yükseliş sürerken, birim fiyat ocak ayında 2,96 dolar/kg’a ulaştı.

Alt sektörlerde ihracat değer olarak büyüdü

Ocak ayında inşaat malzemeleri ihracat performansı alt sektörler itibarıyla geçen yılın aynı ayına göre güçlendi. Alt sektörlerde birbirlerine benzer eğilimlerle; miktar, değer ve birim fiyatlar genellikle arttı. Sekiz alt ürün grubunun yedisinde ihracat birim fiyatları geçen yılın ocak ayına göre yükseldi.

2022 yılı ocak ayında demir çelik ürünlerinin ortalama ihracat birim fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40,8 yükseldi. Mineral, taş ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı ise yüzde 12,2 arttı. Elektrik malzemeleri ve teçhizatları ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 22,4, ağaç ve ahşap ürünlerin yüzde 37,3 ve metal bazlı ürünlerin yüzde 31,8 yükseldi.

Ocak ayında sekiz alt ürün grubunun beşinde, ihracat miktar olarak geçen yılın üzerinde gerçekleşti. Miktar olarak gerçekleşen artışlarda geçen yılın son aylarında yaşanan artışların baz etkileri izlendi.

Yılın ilk ayında en yüksek ihracat miktar artışı, yüzde 38 ile yalıtım malzemelerinde gerçekleşti. Metal bazlı ürünlerin ihracat miktar artışı yüzde 22,9 ve prefabrik yapılarda yüzde 13,9 oldu.

Miktar olarak elektrik malzemeleri ve teçhizatları, demir çelik ürünleri ile ağaç ve ahşap ürünleri ihracatı ise geriledi.

Sekiz alt ürün grubunun tamamında ihracat değer olarak önemli artışlar kaydetti. Ocak ayında değer olarak en yüksek ihracat artışı, yüzde 61,7 ile metal bazlı ürünlerde gerçekleşirken, demir çelik ürünlerinde yüzde 41,4, yalıtım malzemelerinde yüzde 38, prefabrik yapılarda yüzde 35, ağaç ve ahşap ürünlerinde ise yüzde 26,9 oldu.

Türkiye’nin sanayi ihracatı performansı yeni yılda yavaşladı

Ocak ayı ihracatı geleneksel eğilimini koruyarak önceki aylara göre yavaşlayarak yeni yıla başladı. Ocak ayında yaşanan enerji kesintileri de ihracat performansını sınırlandıran etkilerin başında geldi. Küresel pazarlardaki talep artışı yavaşlayarak devam ederken, ülkemize yönelik ilave talep artışı ise sürüyor. Şubat ayında yüksek ihracat öngörülürken, Rusya-Ukrayna olumsuz etkilerinin gelecek aylarda hissedilmesi bekleniyor.

2022 yılı ocak ayında, Türkiye toplam sanayi ürünleri ihracatı değer olarak 13,12 milyar dolar olarak gerçekleşirken, miktar olarak 7,79 milyon ton ile ihracat önceki aylara göre geriledi.

Aynı dönemde birim fiyatlar yüksekliğini koruyarak ihracata katkısını yeni yılda da sürdürdü.

2021 yılı ocak ayında 1,29 dolar/kg olan sanayi malı ihracatı ortalama birim fiyatı, bu yılın ocak ayında 1,69 dolar/kg’a ulaştı.

İnşaat malzemeleri sanayi dışındaki sanayilerin toplam ihracatı değer olarak, 2022 yılı ocak ayında, önceki aylara göre geriledi ve 10,73 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracat bu dönemde miktar olarak da düştü.

İnşaat malzemeleri dışındaki sanayilerin ihracat ortalama birim fiyatı geçen yıl ocak ayında 2,09 dolar/kg iken bu yıl 3,10 dolar/kg seviyesinde gerçekleşti.

BAKMADAN GEÇME

  • Dövize kaçış bitti, TCMB rezervleri yükselişe geçti

    2 Mayıs haftasında swap hariç net rezervlerde 2,9 milyar $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 1,2 milyar $’lık DİBS satışı ve DTH’lardaki 825 milyon $ azalış öne çıkıyor. Ayrıca, TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, swap hariç rezervlerde 7 Mayıs itibariyle 4,2 milyar $’lık artış olduğunu hesaplıyoruz. Haftalık hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SABAH Analizi: Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, Bitcoin kükredi, dolar toparladı!

    ABD-İngiltere ticaret antlaşması piyasalar moral verdi. Bitcoin, dolar ralliye geçti

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

Benzer Haberler