Sosyal Medya

Piyasa

Gece Bülteni: ‘Enflasyon Yüzde 60-65 Aralığında Tepe Yapabilir…’

TUİK’in açıkladığı verilere göre Şubat ayında TÜFE %3.80 olan beklentilerin üzerinde %4.81 artış gösterdi, yıllık bazda ise %54.44’e yükseldi. Mart 2002’de görülen %65.1’den bu yana görülen en yüksek enflasyon artışı Şubat ayında görülmüş oldu...

Gece Bülteni: ‘Enflasyon Yüzde 60-65 Aralığında Tepe Yapabilir…’

TUİK’in açıkladığı verilere göre Şubat ayında TÜFE %3.80 olan beklentilerin üzerinde %4.81 artış gösterdi, yıllık bazda ise %54.44’e yükseldi. Mart 2002’de görülen %65.1’den bu yana görülen en yüksek enflasyon artışı Şubat ayında görülmüş oldu. Kur oynaklığının azalması için kur korumalı fon, gıda fiyatlarında yaşanan artışı frenlemek için KDV indirimi ve elektrik-doğalgaz fiyatları için kademeli tarife uygulanmıştı. KDV indirimine rağmen Şubat ayında gıda grubunda fiyat artışı %8.4, doğalgaz-elektrik ve akaryakıta gelen zamlar ile enerji grubunda fiyatlar %4 yükseldi.

Yıla başlamadan önce %50-55 arasında enflasyonun tepe yapacağına yönelik öngörüler %60-65 aralığına yükseldi. Para ve maliye politikası adımlarının, enflasyon bekleyişleri ve gerçekleşmeleri üzerinde bir etkisi görünmüyor. TCMB’nin ödemeler dengesinin fazla vermesi ile enflasyonun 2022 yıl içerisinde gerileyeceğine yönelik beklentisi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle artan emtia fiyatları nedeniyle imkansız görünüyor. Sonuç olarak; beklentileri aşan Şubat ayı enflasyon rakamları, dünyada yükselişe geçen enerji ve gıda fiyatlarına rağmen 17 Mart’ta toplanacak olan TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından bir değişiklik beklemiyoruz.

Dolar/TL’de 14,10 destek olma yolunda

ABD’de bugün 16:30’da   Şubat ayı tarım dışı istihdam rakamları açıklanacak. 400 bin istihdam artışı, ücretlerde ise %5.8 yıllık artış bekleniyor. 16 Mart Fed Para Kurulu Toplantısı öncesinde beklentilerin üzerinde istihdam ve ücret artışı gerçekleşmesi dolara olan talebi artırabilir. 14.10 destek, 14.22 ve 14.35 seviyeleri direnç olarak izlenebilir.

Tepkinin sonu gelmiş olabilir

TCMB haftalık yurt dışı yerleşiklerin menkul kıymet istatistiklerini dün yayınlandı. Geçen hafta yabancılar; 87 milyon  $ hisse senedi ve 371 milyon $ DIBS sattılar. Son bir ayın en büyük haftalık hisse senedi satışı gerçekleşirken, Şubat ayının son iki haftasında DIBS’ten çıkış toplam 556 milyon $ oldu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yabancı yatırımcının çıkışını artırdığı görülüyor. Rusya ile Ukrayna arasında uzlaşmanın kısa vadeli mümkün görünmemesi, jeopolitik belirsizliklerin artma ihtimali geçen haftadan bu yana yaşanan toparlanmayı olumsuz etkileyebilir. BIST100 işgal öncesindeki seviyenin üzerinde kapanış gerçekleştirdi ama düşen ana trend direnci olan 2048’i geçemedi. Bu yüzden bu yükselişi tepki olarak ele almak gerekiyor. 2048 direncine kadar sona erecek tepkilerde 2009 ve 1969 destek noktalarına geri çekilme ile sonuçlanabilir.

Nisan vadeli BIST30 kontratı

Ocak ayından bu yana etkili olan düşen kanalın üzerinde bir kapanış gerçekleşti. Düşen kanalın kırılması ile birlikte 2350 test edildi ama kapanış 2300’ün altında gerçekleşti. Bugün dün yaşanan yükselişin kalıcılığı ve devamı sorgulanacaktır. 2310 ana direncinin etkili olmasını, 2270 desteğinin kırılması durumunda ise dünkü yükselişin geri verilmesini bekleyebiliriz. 2310 üzerinde kapanışlar, yükselişin kalıcı olduğunu gösterir. Gün içi destek seviyelerimiz 2270 ve 2200, direnç seviyemiz 2310’dur.

Nisan vadeli Dolar/TL

Hedef direnç noktamız olan 15.06’dan gelen satışlar ile 14.85’de bulunan desteğimiz kırıldı ve 14.75’e bulunan kırmızı ortalamaya kadar geri çekilme yaşandı. Bugün, 14.75’de bulunan ortalamanın korunmasını ve yeniden 14.85 üzerine tepki gerçekleşmesini bekliyoruz. 14.75’in kırılması trendin yataya geçmesi anlamına gelir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler