Sosyal Medya

Piyasa

Gece Bülteni: ‘Borsa İstanbul’un Dolar Bazlı Destekleri…’

Rusya Devlet Başkanı Putin dün sabaha karşı ulusa sesleniş konuşması ile Ukrayna işgalinin başladığını duyurdu. Operasyonun Ukrayna’nın doğusu ile sınırlı kalacağı açıklanmasına rağmen, operasyonun geniş çaplı olduğu ve hedefinde Ukrayna hükümeti olduğu hava aydınlanmadan ortaya çıktı...

Gece Bülteni: ‘Borsa İstanbul’un Dolar Bazlı Destekleri…’

Rusya Devlet Başkanı Putin dün sabaha karşı ulusa sesleniş konuşması ile Ukrayna işgalinin başladığını duyurdu. Operasyonun Ukrayna’nın doğusu ile sınırlı kalacağı açıklanmasına rağmen, operasyonun geniş çaplı olduğu ve hedefinde Ukrayna hükümeti olduğu hava aydınlanmadan ortaya çıktı. İşgalin ilk gününde Ukrayna’nın savunması hedef alındı, havalimanları etkisiz hale getirildi.

Rusya’nın hedefinin; Kiev’i ele geçirmek, Ukrayna Cumhurbaşkanı ve Hükümeti düşürene kadar operasyonu devam ettirmek, sahada kazanımlar sonrasında masaya oturmak olduğu iddia ediliyor. Dolayısıyla bugün de piyasalarda hafta sonu riski nedeniyle satış baskısı görebiliriz.

Borsa İstanbul, 2018’den bu yana bir çok yurt içi ve yurt dışı kriz yaşadı

Yurt dışı krizlerin olmadığı boşlukları yurt içi ekonomik belirsizlikler doldurdu. BIST100, 2018’den bu yana 137.4$ direncinin altında toplam beş hafta kapanış gerçekleştirdi. Üç haftası pandemi başlangıcı, bir haftası pandemi varyantı nedeniyleydi, diğer kapanış ise günlerce devre kesicilerin çalıştığı 20 Aralık haftasıydı. Diğer dikkat çekici seviye 125 $ seviyesidir. Borsa İstanbul pandemi nedeniyle kapanmada ve 20 Aralık’ta bu seviyeleri test etmiş ve geri dönüş yaşamıştır.

Riskten kaçış TL üzerinde baskı yaratmaya devam edebilir

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali riskten kaçınmayı artırarak dolara büyük bir talep getirdi. Dolar endeksi %1.23 artarak, 23 Ocak’taki zirve seviyesini  geçti. Türkiye’nin yoğun turist aldığı Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş turizm gelirlerini olumsuz etkileyebilecekken, bölgesel gerilim rezervasyonlar için risk oluşturacaktır. Risklerin azalacağına dair sinyallerin gelmemiş olması, Dolar/TL’nin 14 desteği üzerinde güç kazanımını devam ettirebilir. 14.36 ve 15.23 direnç seviyesi olarak takip edilebilinir.

Hafta sonu riskler etkili olabilir

Borsa İstanbul dün %7 üzerinde düşüşle devre keserek yapılan açıldı, kapanış %8.17 düşüşle gerçekleşti. Bölgede durumun her gün daha kötüye gitmesi, karşılıklı olarak ilişkilerin askıya alınmış olması kısa vadede bir çözümü mümkün kılmıyor. Rusya’nın Kiev’e doğru ilerleme riski, hafta sonu riskini doğurmaktadır. Destek seviyelerimiz 1810 ve 1773, direnç seviyelerimiz 1873 ve 1917’dir.

Şubat vadeli BIST30 kontratı

Grafikte siyah ile görülen yükselen trend kırılmış ve yükselen trend sona ermiştir. BIST30 vadeli, kırmızı kesikli çizgiler ile  görülen düşen trend içerisine girmiştir. Düşen trendin ana desteği 1998’den gerilemektedir. Bu nedenle düşen kanal içerisinde gerçekleşecek tepki 2000 seviyelerinden başlayabilir ve 2141 direnç seviyesine kadar sürebilir. Destek seviyelerimiz 1998 ve 1985, direnç seviyelerimiz 2141 ve 2198’dir.

Şubat vadeli Dolar/TL

Spotta Dolar/TL dün 14.65’i test ederken, Pazartesi günü vade kapanışı gerçekleşecek dolar kontratında 14.77 görüldü. Spotta 14.36 direnci önemli bir direnç noktasıdır, dün dolar kontratı spotta direnç noktasına yakın bir kapanış yapmıştır.  Şubat vade kontratında 13.94-14.36 arasında dengelenme yaşanabilir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler