Sosyal Medya

Ekonomi

Gece Bülteni: ‘Bir Belirsizlik Sona Erecek…’

Fed Başkanı Powell, Aralık ayı toplantısında enflasyon ve ekonomi konusunda gerekli sözlü yönlendirmeleri yapmış ama para politikası ile ilgili tartışmaları piyasalar Aralık toplantı tutanaklarında okumuştu...

Gece Bülteni: ‘Bir Belirsizlik Sona Erecek…’

Fed Başkanı Powell, Aralık ayı toplantısında enflasyon ve ekonomi konusunda gerekli sözlü yönlendirmeleri yapmış ama para politikası ile ilgili tartışmaları piyasalar Aralık toplantı tutanaklarında okumuştu. Aralık ayı toplantı tutanakları ve Fed üyelerinin açıklamaları piyasaların aklını karıştırmış ve volatiliteye neden olmuştu. Fed Başkanı Powell 12 Ocak’ta Senato’da yaptığı sunumu tekrarlaması, piyasalar için en pozitif fiyatlama olacaktır. Fed Başkanı Powell o sunumda ezberlenmiş bir şekilde değil, gelişmeler ışığında adımlar atılacağını belirtmişti.

Bugün de enflasyonun hedeften yüksek sapma göstermesi durumunda daha sık faiz artırımı yapabileceklerini, niceliksel sıkılaştırmanın tartışılmaya devam ettiğini belirtebilir. ABD borsaları pandemiden bu yana en fazla düşüşün olduğu ayı yaşıyor, Fed öncesinde en kötü piyasalarca fiyatlanmış olabilir.

Dolar/TL güven veriyor

Euro Stoxx 50 Volatilite endeksi son 1 yılın en yüksek oynaklığını gösterdi. Avrupa’da artan enerji fiyatları ve jeopolitik riskler volatilite yaratan ana etmenler oldu. VIX korku endeksi 29 Kasım’dan bu yana en yüksek oynaklığı gösterdi, sebep 29 Kasım’da olduğu gibi Fed’in parasal sıkılaştırmasına yönelik endişelerdi. Son bir yılın en yüksek volatilitesinin yaşandığı 29 Kasım haftasında Dolar/TL 12.33-13.89 arasında hareket etmişti, son iki günde ise Dolar/TL’de 12.33-12.59 arasında hareket etti. Avrupa ve ABD’de oynaklıklar yükselmesine rağmen TL’de oynaklık son derece düşük gerçekleşerek güven veriyor. Riskler bu kadar yüksek olduğu ortamda oynaklık bu kadar düşükse, riskler düştüğü bir ortamda 13.37 desteği kırılıp, TL lehine bir fiyatlama gerçekleşebilir.

BIST100 nefes aldı

Pazartesi günü devre kesen düşüşün ardından dün de satışla açıldık, 1880 desteğinden satışlar tepki alımına dönüştü ve BIST100 %1.82 artışla bir nefes aldı, hafta başından bu yana kayıp %3.29’a geriledi. Sanayilerde 3 günlük elektrik kesintisi yarın  sona eriyor; süre uzatımı ile ilgili haber gelmez ve İran’dan gaz akışının normale döndüğü haberleri BIST100’de hafta başından bu yana kayıpları silmesine yardımcı olabilir. Dün 1880 desteğinden genele yayılan güçlü bir tepki gerçekleşti. Bugün dünden kalan alımların devamı ile 1995-2000 direnç bölgesine yükselmesini, 1890-1995 aralığında yatay bir trendin oluşmasını bekliyoruz.1995 üzerinde kapanış yurt içi ya da yurt dışı ekstra bir haber akışı gerekmektedir.

Şubat vadeli BIST30 kontratı

2410’dan düşen trendin desteği ile yatay destek seviyeleri dün güçlü bir tepki vermemizi sağladı. Yükselen trendin kırılması sonrasında destek arayışının 2100-2109 aralığında bulunduğunu düşünüyoruz. Desteklerden gelen tepkinin ise şimdilik 2225’de bulunan seans içi ortalama yada 2295’den gerileyen düşen trend direncinden birinde sonlanmasını bekleyebiliriz. Destek seviyelerimiz 2167 ve 2109, direnç seviyelerimiz 2225 ve 2295’dir.

Şubat vadeli Dolar/TL

Dün seans içi ortalamalar 13.80’den gerileyerek direnç olarak çalıştı. Bugün güçlenen 13.80 ve 13.76 direnç noktalarının 13.50 ile 13.40’da bulunan destek noktasına doğru satış üretmesini bekliyoruz.13.80 kırılması durumunda ancak dolar aleyhine fiyatlama son bulacaktır.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler