Sosyal Medya

Piyasa

ANALİZ: ‘Öne çekilen iç taleple ekonomik aktivitedeki canlılık sürüyor…’

TÜİK, GSYH’nin 1Ç22’de aynı zamanda medyan beklenti olan %7,2’lİk tahminimize yakın, %7,3 büyüdüğünü açıkladı. Takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış GSYH ise çeyreklik bazda %1,2 artış göstererek büyüme ivmesini sürdürdü (1Ç21: +%2,2, 2Ç21: %1,7, 3Ç21: +%2,8, 4Ç21: %1,5)...

ANALİZ: ‘Öne çekilen iç taleple ekonomik aktivitedeki canlılık sürüyor…’

TÜİK, GSYH’nin 1Ç22’de aynı zamanda medyan beklenti olan %7,2’lİk tahminimize yakın, %7,3 büyüdüğünü açıkladı. Takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış GSYH ise çeyreklik bazda %1,2 artış göstererek büyüme ivmesini sürdürdü (1Ç21: +%2,2, 2Ç21: %1,7, 3Ç21: +%2,8, 4Ç21: %1,5).

Bu rakamla, 12 aylık birikimli GSYH büyümesi de çok fazla değişmeden %10,9 olarak gerçekleşmiş oldu (2021: %11,0).

Harcama tarafından bakıldığında, büyümenin motoru özel tüketim olsa da, net ihracatın da önemli bir katkısı var

Harcama tarafından incelendiğinde, GSYH büyümesinin temel sürükleyicisinin %19,5‘lik yıllık büyümeyle, manşet büyümeye %12,2’lik katkı yapan özel tüketim harcamaları olduğu görülüyor. Yüksek enflasyonist ortamda ve fiyatların artmaya devam edeceği beklentisiyle, talebin sürekli öne çekilmesinin bu sonuçta etkili olduğunu düşünüyoruz. Öte yandan, ihracattaki %16,8’lik büyümenin desteğiyle, net ihracat katkısının da %3,5’e ulaştığı da görülüyor. Yatırım harcamalarında yıllık büyüme sadece %1,1 ile sınırlı kalırken, bu sonuçta inşaata dayalı yatırımlardaki %9,8’lik gerilemenin etkili olduğunu, makine-teçhizat yatırımlarının ise yıllık %10,5 arttığını takip ediyoruz.  Buna göre, yatırım harcamalarının GSYH büyümesine katkısının sadece %0,3 puan olduğunu söyleyebiliriz. Kamu harcamalarından ise %0,9’luk büyümeyle sadece %0,1 puanlık bir katkı gelmiş. Bu sonuçları topladığımızda, stoklardaki değişimin GSYH büyümesini %8,6 oranında aşağı çektiği anlaşılıyor. Stok değişiminin son 6 çeyrektir GSYH büyümesini aşağı çektiği dikkati çekiyor, ki stok erimesi özellikle son 4 çeyrektir hızlanmış durumda (4Ç21: -%7,0, 3Ç21: -%5,0, 2Ç21: -%4,6). Buna göre, stokların (çok daha yüksek maliyetlerle) yenilenme ihtiyacı ile birlikte, enflasyonist baskıların da devam edebileceğini düşünüyoruz.

GSYH büyümesi sanayi ve hizmet sektörlerine dayanırken, inşaat oldukça zayıf seyretmeye devam ediyor

Üretim tarafından alt kalemlere bakıldığında, temel sektörlerden sanayide ihracatın desteğiyle %7,4’lük ve hizmetler kaleminde (ticaret, ulaştırma ve turizm) %14,9’luk güçlü büyüme performansları olduğu görülüyor, ki bunlar GSYH büyümesine sırasıyla %1,6 ve %3,3 puanlık katkı yapmış. Ek olarak, bilgi-işlem, finansal hizmetler ve idari hizmetler gibi diğer hizmet kalemlerinde de sırasıyla %16,8, %24,2 ve %8,9’luk büyüme rakamları dikkati çekiyor. Öte yandan, inşaat sektörü ise %7,2’lik daralmayla zayıf performansını sürdürürken, tarım sektöründe de büyümenin %0,9 ile sınırlı kaldığı görülüyor.

Öne çekilen iç talep ekonomik aktiviteyi desteklese de, yılın ikinci yarısında büyümede yavaşlama biraz daha sertleşebilir

Özetle, güçlü bir şekilde devam eden ihracat ile birlikte fiyatların sürekli artacağı beklentisiyle öne çekilen iç talep ekonomik aktiviteyi canlı tutmaya devam ediyor. İlerleyen süreçte, ana ihracat pazarımız Avrupa başta olmak üzere küresel ekonomide beklenen yavaşlama ihracat performansımızı olumsuz etkileyebilir. Öte yandan, TL’deki değer kaybı ve enflasyondaki yükselişe bağlı olarak yapılması muhtemel ücret düzenlemeleri iç talebi destekleyerek ekonomik aktivitedeki yavaşlamayı sınırlandırabilir. Buna karşın, enflasyonda devam eden yükselişe paralel olarak, iç talepte de bir yavaşlama görülmesi kuvvetle muhtemel. Bununla beraber, TL’deki değer kayıplarını sınırlamak üzere gündeme gelen enflasyona endeksli bono/tahvil ürününün, tedavüle çıkması halinde zaman içinde piyasa faizlerini yukarı yönlü baskılayabileceğini düşünüyoruz. Bu durum da, ekonomik aktivitede ilerleyen aylarda daha sert bir yavaşlamaya neden olabilir. Buna göre, enflasyona korumalı tahvil ürününün yardımıyla TL’deki değer kayıplarının sınırlandığı ancak piyasa faizlerinin yükseldiği baz senaryomuzda, yılın özellikle ikinci yarısında beklediğimiz yavaşlamaya bağlı olarak 2022 yılı GSYH büyümesini %2,5 civarında (veya bir miktar üzerinde) tahmin ediyoruz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Gedik Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler