Sosyal Medya

Piyasa

Ukrayna Savaşı’nda son aşama başladı:  Piyasalar sonuca hazır değil

  Ukrayna kaynakları Rusya’nın 50-70 bin civarında askerle “Donbass” adı verilen Donetzk ve Luhanz ayrılıkçı bölgelerini tamamen ele geçirmek için…

Ukrayna Savaşı’nda son aşama başladı:  Piyasalar sonuca hazır değil

 

Ukrayna kaynakları Rusya’nın 50-70 bin civarında askerle “Donbass” adı verilen Donetzk ve Luhanz ayrılıkçı bölgelerini tamamen ele geçirmek için nihai saldırıyı başlattığını ilan etti. Putin Donbass ve Karadeniz kıyısında Mauripol’u ele geçirerek zafer ilan etmek niyetinde. Global piyasalarda Ukrayna Savaşı’nın bitmesi sonrasında ABD-AB öncülüğündeki Batı devletlerinin yaptırımları kademeli olarak yürürlükten kaldıracağı fiyatlanıyor. Bu beklenti çok olası değil. Ukrayna Savaşı Afganistan’a dönüşme riski taşırken, emtia piyasalarında çalkantının sonu da görünmüyor.

Rus kurmayı halihazırda çok yoğun hava ve topçu bombardımanı ile Donbass bölgesini savunan Ukrayna güçlerini yumuşatmayı hedefliyor. Ardından kara taarruzu başlayacak. Putin’in amacı 9 Mayıs Zafer Günü milli bayramında Donbass ve Mariupol liman kentini işgal ederek, savaşı bitirmek.

Askeri kaynaklara göre coğrafi olarak ova niteliği taşıyan Donbass bölgesinde kara harekatı daha kolay. Öte yanda, bahar yağmurları ile çamurlu tarlaya dönen arazide Ukrayna genel kurmayının kurmuş olabileceği tuzaklar yakından takip ediliyor. Görüşümüz, Ukrayna’nın Donbass bölgesinde elinde kalan araziyi rahatlıkla bir-iki ay savunabileceği yönünde.

Mauripol ise düşecek. Ancak, çok ağır hava bombardımanı ve Batı kanyaklarına göre 25 bin civarında sivilin hayatı pahasına elde edilen bu zafer, Ukrayna Savaşı Putin’in zaferiyle bitse dahi, Batı’nın savaş suçlarını  kolay kolay affedemeyeceğinin işareti olarak görülmeli.

 

Son olarak ise Rusya Donbass ve Karadeniz kıyısını ele geçirse de, uzun yıllar sürecek bir gerilla savaşına maruz kalacak.

 

Bu senaryoda, Batı’nın yaptırımları kaldırması söz konusu olamaz. Aksine, Polonya ve belki de Slovakya üzerinden sürekli askeri yardım yollayarak sivil direnişin uzamasını sağlayacak.

Özetle,  Rus petrolü  üzerindeki yaptırımların bu yıl kaldırılması imkansız. Avrupa hala Rus doğal gazına ambargo uygulamakta çekinceli, fakat ilerleyen günlerde yükselen sivil can kayıpları Birliği bu zor ve pahalı kararı almaya ikna edebilir.

Rusya’nın sadece ruble karşılığı petrol ve doğal gaz satma planı ise şu anda çok fazla alıcı bulmuş değil. Rusya petrolünü Çin ve Hindistan’a satıyor, fakat çok derin bir iskontoyla. Eğer AB doğal gaz pazarını kaybederse, savaş uzadıkça, mali gücü de erir.  Rusya’da derin resesyon iç çatışmalara neden olabilir.

Fon yöneticileri yaz aylarında önce $120 sonra $150/varile çıkacak Brent petrolü senaryolarına dahil etmiyor. Doğal gazda ise rekor fiyatlar 2023 sonuna kadar sürecek. Ukrayna mahsulu tarlada çürürken gıda emtialarında kalıcı  gerileme de pek olası değil.

 

Özetle, dolar ve altının sürekli değer kazanacağı, enflasyonist baskıların ise güçlenerek devam edeceği bir global konjünktüre girmiş olabiliriz.

Ancak Rusya kolay bir zafer elde eder ve ABD-AB cephesi  yaptırımlar konusunda uzlaşmaya gideceği sinyali verirse, S&P500, Gelişmekte Olan Piyasalar ve emtia fiyatlarında gerileme konusunda iyimser olabiliriz. Aksi halde, global durgunluk ve 2022-2023 dönemini enflasyonla mücadeleye hasredecek Merkez Bankaları mali panik tehlikesi yaratabilir.

 

Petrol, Avrupa’nın Rusya kararını bekliyor; altında gözler Powell’da

 

Çifte bela: Petrol yükselirken, ABD doğalgaz fiyatı da 13 yılın zirvesinde

 

IMF: Krizden krize dünya nasıl tepki verebilir? Artan enflasyon ve yüksek borç nasıl dizginlenecek?

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler