Sosyal Medya

Döviz

Suudi bakandan Türk mallarına boykotun kalktığına dair ‘söz’; swap umudu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Ankara ziyareti sonrası Riyad’ın Türk mallarına boykotu kalkabilir. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan-Selman görüşmesinden somut…

Suudi bakandan Türk mallarına boykotun kalktığına dair ‘söz’; swap umudu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Ankara ziyareti sonrası Riyad’ın Türk mallarına boykotu kalkabilir. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan-Selman görüşmesinden somut bir anlaşma çıkmasa da Suudi Arabistanlı bakandan boykotun kalktığına dair ‘söz’ gelmiş.

İktidar, bizzat bin Selman’ın direktifiyle gerçekleştirilen Kaşıkçı cinayetinin örtbas edilmesi karşılığında ekonomi için olası bir döviz girdisi ve Suudi Arabistan’ın Türk mallarına boykotunun son bulmasını hedefliyor.

İki gün önce veliaht prens, Türkiye ziyaretinde Erdoğan’la görüştü. Görüşme sonrasındaki ortak açıklamada, ‘iki ülke arasındaki ikili ilişkilerde yeni bir işbirliği döneminin başlamasına yönelik ortak kararlılığın en güçlü şekilde vurgulandığı’ belirtildi. Ancak herhangi bir somut adım açıklanmış değil.

Prensin ziyareti sırasında iş insanları da bir araya geldi. Bu kapsamda 35’i Suudi Arabistan’dan 70 iş insanı toplandı. Cumhuriyet’ten Jale Özgentürk’e konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, heyetler arasında iki toplantı düzenlendiğini ve gıda konusunda anlaşma imzalandığını söyledi.

Türk mallarına ambargo bitecek mi?

Dün de Suudi Ticaret Bakan Macid Abdullah el Kasabi ve Yatırım Bakanı Halit bin Abdulaziz el Falih’in katıldığı toplantılarda halen süren ticari engellerin konuşulduğunu belirten Olpak’ın anlattıklarına göre Ticaret Bakanı el Kasabi, şunları kaydetmiş: “Bugüne kadar sorunlarımız oldu. Ama dostane çözüm bulacağız. Malların gümrükteki durumu, çalışma vizeleri, ticari vizeler ve Türk firmalarının ihalelere katılması konularında bugünden itibaren bütün engeller kalkacak. Talimat verildi. 2030 vizyonumuzda 3,3 trilyon dolar yatırım hedefi var. Türkiye için fırsatlar var. Siyasi irade de var.” 

Şimdi gözler herhangi bir resmi bildirim olmamasına karşın Suudi gümrüklerinde ve vize taleplerinin karşılanmasında.

Sabah Gazetesinin haberine göreyse, Suudi Arabistan üç teklif sundu: 3. ülkelere ortak yatırıma gidilmesi, Türk fuarı yapılması ve Suudia Arabistan’daki altyapı projelerine Türk firmalarının katılması.

SWAP ANLAŞMASI

SUUDI Arabistan’la görüşmelerde konulardan biri de swap görüşmeleriydi. İki lider, bu konuda anlaşmadı ancak Sabah’tan Dilek Güngör’ün aktardığına göre “kararılık mesajı verdi”. Teknik görüşmelerin önümüzdeki dönemde sürmesi bekleniyor.

Merkez Bankası, ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesi, yerel para birimleri ile ticaretin desteklenmesi ve finansal işbirliklerinin güçlendirilmesi amacıyla swap anlaşmaları yapıyor. BAE Merkez Bankası’yla 5 milyar dolar, Kore Merkez Bankası 2 milyar dolar, Çin Merkez Bankası’yla 6 milyar dolar, Katar’la 15 milyar dolar anlaşma yapıldı.

Ticaretten çok swap yoluyla gelen borç para merkez bankasının brüt rezervlerini şişirmes ancak net rezervlerinde bir etki yaratmamasına karşın ağırlıklı olarak TCMB tarafından hükümetin TL’yi baskılaması amaçlı gizli döviz satışları olarak kullanılıyor.

Diken, Sabah, Para Analiz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler