Sosyal Medya

Ekonomi

Murat Yetkin: Anayasa değişikliği rafa kalktı, seçim yasası da sallantıda

Murat Yetkin blog sayfasında son yazısında güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre, AK Parti ve MHP’nin Cumhur İttifakının cumhurbaşkanlığı seçiminden önce…

Murat Yetkin: Anayasa değişikliği rafa kalktı, seçim yasası da sallantıda

Murat Yetkin blog sayfasında son yazısında güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre, AK Parti ve MHP’nin Cumhur İttifakının cumhurbaşkanlığı seçiminden önce Anayasa değişikliğine gitme planları fiilen rafa kaldırılıyor. Gerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gerekse MHP lideri Devlet Bahçeli’nin gündeminde olan seçim yasası değişikliği ise TBMM’ye getirilmesi geciktikçe sallantıya giriyor.

Yetkin’e göre bu durumun nedeni, seçim yasası değişikliğinin, eğer bir sonraki seçimde uygulanması isteniyorsa en geç 17 Haziran 2022’ye dek Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girme zorunluğu. Çünkü seçim Erdoğan ve Bahçeli’nin defalarca söylediği gibi zamanında yapılacaksa 18 Haziran 2023’te yapılması gerekiyor.

Yetkin’in hatırlattığı Anayasanın 67’inci maddesi: “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.” Bunun anlamı, yine de erken seçim yapılamayacağı değil, ancak yapılırsa seçim yasası değişikliğinin uygulanamayacağı. Dolayısıyla iktidar eğer yeni bir seçim yasası çıkarıp uygulamak istiyorsa 18 Haziran’dan bir gün öncesinden bir yıl önce, yani 17 Haziran 2022’de yürürlüğe girmesi gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi hesaba katılmalı

Hem seçim yasası hem Anayasa değişikliği konularının Erdoğan ile Bahçeli arasında 5 Ocak’ta yapılan görüşmede ele alındığı medyaya yansıdı. Ancak hâlâ TBMM’ye sunulmuş değil.

Yasa tasarısının Erdoğan ve Bahçeli seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 7’ye getirilmesi konusunda anlaştıklarını söyledikleri sırada, Ekim 2021’de yasama yılının açılışıyla birlikte Meclis’e sunulması bekleniyordu. Daha sonra Aralık, ardından ocak tarihi verildi. Şimdi de iktidar kulislerinde Mart başında verileceği sözü dolaşıyor. AK Parti kaynaklı bu haberler karşı MHP kaynaklı bir haberde de yeni seçim yasasının muhalefete erken seçim olmayacağını hissettirecek bir tarihte sunulacağı söyleniyordu. Gazete Duvar’daki kulis haberde değişikliğin Mart ayında sunulması halinde Nisan-Mayıs gibi yasalaşacağı, 60 günlük seçim süresiyle Haziran 2023’ün bulunacağı hesap ediliyordu.

Yazının tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler