Sosyal Medya

Ekonomi

Kavala tahliye edilmedi, Avrupa Konseyi’nde Türkiye’ye yaptırım süreci başlıyor

İş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala’nın tutuklu yargılandığı, Çarşı davası ile birleştirilen Gezi davasının üçüncü duruşması görüldü. 13’üncü…

Kavala tahliye edilmedi, Avrupa Konseyi’nde Türkiye’ye yaptırım süreci başlıyor

İş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala’nın tutuklu yargılandığı, Çarşı davası ile birleştirilen Gezi davasının üçüncü duruşması görüldü.

13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan duruşmada, Gezi davası sanıklarından Can Atalay, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Mine Özerden ve Yiğit Ali Ekmekçi ile bir kısım Çarşı davası sanığı mahkemede hazır bulunurken, 4 yıl 3 aydır tutuklu bulunan Kavala duruşmaya katılmadı.

AİHM’in Kavala ile ilgili kararına istinaden Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, Türkiye’ye 19 Ocak’a kadar verdiği süre dolmak üzere.

Kavala ve diğer sanıklar ‘hükümeti devirmeye teşebbüs, örgüt yöneticiliği ve casusluk’ iddialarıyla suçlanıyor.

Kavala, 2017 yılında gözaltına alınmış ve daha sonra tutuklanmıştı.

Ara kararını açıklayan mahkeme, Osman Kavala’nın tutukluluğuna devam kararı verdi. Bir sonraki duruşma 21 Şubat’a ertelendi.

Avrupa Konseyi süreci nasıl?

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Gezi davasının tek tutuklu sanığı olarak yargılanan Osman Kavala’nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına rağmen tahliye edilmemesi nedeniyle yaptırım sürecini işletecek. Türkiye’den gelecek raporu görüşecek olan Bakanlar Komitesi, 2 Şubat’a kadar sürpriz bir tahliye kararı verilmemesi durumunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracak. AİHM’nin, Türkiye için sürecin başlatılması kararı vermesi durumunda, olası yaptırımlar masaya yatırılacak.

Kavala, AİHM’nin “siyasi nedenlerle cezaevinde tutulduğu” yönündeki kararına rağmen hakkında aynı suçlamalarla farklı davalar açılarak cezaevinde tutuldu. Son olarak torba davaya dönüşen Gezi davasında, “casusluk” suçlamasıyla yargılanan Kavala için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye’yi defalarca uyardı.

Komite, Kavala’nın tahliye edilmemesi nedeniyle Türkiye’den rapor istemiş ve süreci başlattığını açıklamıştı. Bu raporun 19 Ocak’ta komiteye sunulması gerekiyor. Alınan bilgiye göre Türkiye, raporunda, Kavala için AİHM’nin farklı bir davadan hak ihlali kararı verdiği, bu davada tahliye kararının verildiği, yargılandığı davanın ise farklı bir dava olduğu savunmasını yapacak.

Ancak Türkiye’nin bu tezi inandırıcı bulunmuyor. Kavala’nın aynı suçlamalarla yeniden yargılanarak AİHM kararının etkisiz kılınmaya çalışıldığı yorumu yapılıyor.

Komite, Türkiye’nin göndereceği rapordan sonra 2 Şubat’ta karar verecek. Bu kararla birlikte dosya Türkiye’nin kararları uygulamadığı tespitinin yapılması için AİHM’e gönderilecek. AİHM, Türkiye’den savunma isteyecek ve bir karara varacak. Bu karar doğrultusunda yaptırım süreci başlatılacak. AİHM’nin “Türkiye, yükümlülüğünü yerine getirmemiştir” kararı vermesi durumunda Bakanlar Komitesi, uygulanacak yaptırımı tartışacak.

Komite, oy hakkının veya üyeliğinin askıya alınmasından üyelikten çıkarmaya kadar uzanan yaptırımlardan birine karar verebilecek.

Avrupa Konseyi’nde ihlal ve yaptırım sürecinin başlatılmasına yönelik yapılan oylamada, 47 ülkeden 35’i ihlal prosedürünün uygulanması lehinde oy kullandı. Türkiye ile birlikte Azerbaycan ve Macaristan aksi yönde oy kullanırken, Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Sırbistan, Romanya, Arnavutluk ve Moldova çekimser kaldı. Polonya ve Bosna Hersek ise oylamaya katılmadı.

Ahval, T24

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler