Sosyal Medya

Genel

Irak’la gerginlik: Zaho’da 8 sivilin katlini Irak’a göre Türkiye yaptı, Ankara’ya göre PKK

Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Duhok vilayetindeki Zaho kentine yönelik top ateşinin turistik bir bölgeye isabet ettiği belirtiliyor. Irak…

Irak’la gerginlik: Zaho’da 8 sivilin katlini Irak’a göre Türkiye yaptı, Ankara’ya göre PKK

Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Duhok vilayetindeki Zaho kentine yönelik top ateşinin turistik bir bölgeye isabet ettiği belirtiliyor. Irak devlet televizyonu, ikisi çocuk sekiz kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Irak siyaseti Ankara’ya tepkili. Dışişleri Bakanlığı ise suçlamaları reddetti.

Dışişleri Bakanlığı, Duhok’taki saldırı ile ilgili PKK’yi suçladı

Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın Zaho kentinde sekiz sivilin hayatını kaybettiği saldırı hakkındaki açıklamasında, suçlamaları reddetti. Sorumlu olarak PKK’ye işaret edilen açıklamada, “Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır” denildi.

Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın Zaho kentindeki top atışında en az sekiz sivilin hayatını kaybetmesi hakkında açıklama yaptı. Yazılı açıklamada, saldırının TSK tarafından düzenlendiğine dair Iraklı yetkililerden gelen suçlamalar reddedildi.

“Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır” denilen açıklamada, “Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

BARZANİ: REDDEDİYOR, KABUL EDİLEMEZ GÖRÜYORUZ

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani de Bağdat’ı “önlem almaya” çağırdı. Neçirvan Barzani, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Irak’ın çeşitli kentlerinden Zaho’ya gelen sivillerin ölümüne ve yaralanmasına neden olan bombardımanı şiddetle kınıyoruz.

Süreklileşen bombardımanlar ve sınırda Türk ordusu ile PKK’liler arasında yaşanan çatışmaları tamamen reddediyor ve kabul edilemez olarak görüyoruz. Bu çatışmalar, Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın uluslararası sınırlarının istikrar ve güvenliğini zedeliyor.”

ABD açıklaması: Gelişmeleri izliyoruz

ABD Dışişlerinden yapılan açıklamada, sözcü Price Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gereğini hatırlatırken durumu izlediklerini belirtti.

Irak’tan Türkiye’ye nota, BM’ye şikayet

Irak hükümeti Zaho’da 8 sivilin hayatını kaybettiği saldırı sonrasında Türk büyükelçinin Dışişlerine çağırlacağını ve nota verileceğini açıkladı. Ankara’ya büyükelçi atama sürecini de askıya alacağını açıklayan Irak hükümeti, Türkiye’yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne  de şikayet edeceğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler