Sosyal Medya

Döviz

IEA, Avrupa’nın kışın gaz kullanımını %30 azaltmaya hazır olması gerektiğini söyledi

Rusya’dan gelen akışların durdurulması durumunda Avrupa’nın şubat ortasına kadar gaz tüketiminin %30’unu kesmesi gerekecek. Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih…

IEA, Avrupa’nın kışın gaz kullanımını %30 azaltmaya hazır olması gerektiğini söyledi

Rusya’dan gelen akışların durdurulması durumunda Avrupa’nın şubat ortasına kadar gaz tüketiminin %30’unu kesmesi gerekecek.

Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol’a göre, Moskova akışları tamamen durdurmaya karar verirse, yaygın kısıtlamalar gerekli olacak ve Avrupalı liderlerin bu senaryoya hazırlıklı olması gerekiyor.

Birol, “Zamanlamasına bağlı olarak, Avrupa’ya Rus gaz arzının tamamen kesilmesi, depolama dolum seviyelerinin kış öncesinde ortalamanın çok altında kalmasına ve AB’yi çok savunmasız bir konumda bırakmasına neden olabilir. Mevcut bağlamda, Rusya’dan Avrupa’ya gaz ihracatının tamamen kesilmesi olasılığını dışlamayacağım,” dedi.

Avrupa, kıştan önce depolamaya koymak için gaz tedarikini desteklemeye çalışıyor. Moskova’nın bu ayın başlarında, teknik sorunları gerekçe göstererek Kuzey Akım boru hattından Almanya’ya giden akışları %60 oranında kesmesinden sonra bu daha zor görünüyor. AB’nin gaz arz durumu, Rusya’nın önümüzdeki haftalarda bölgeye giden gazı tamamen durdurması durumunda daha da kötüleşebilir. Bloğun projeksiyonları, depolama doldurma oranlarının şu anda 1 Kasım’a kadar %90’a ulaşma yolunda olmasına rağmen, bir kesintinin bu seviyeyi %75’in altına düşüreceğini gösteriyor.

Bu, Birol’a göre “önemli ölçüde daha yüksek” gaz fiyatları anlamına gelecek. ICE Endex verilerine göre, Avrupa gaz vadeli işlemleri geçen yılın bu zamanından bu yana üç kattan fazla arttı.

Birol, Avrupa’nın artık mümkün olduğunca fazla arzın depolamaya girmesini sağlamak için sanayiden ve hanelerden gaz kullanımını azaltmaya odaklanması gerektiğini söyledi.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, sanayiyi daha az kullanmaya teşvik etmenin yollarını arıyor. Ülke, yakıt tasarrufu için endüstriyel gaz tüketicilerine ödeme yapmak için bu yaz başlayacak bir açık artırma sistemi planlıyor. Berlin ve Kopenhag’daki hükümetler, daha kısa duş alarak insanları evde daha az kullanmaya teşvik ediyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler