Sosyal Medya

Ekonomi

İddia: Erdoğan, Suriyeli Kürtler üzerinden Esad’a bir dizi teklifte bulundu- görüşme yakın olabilir

Erdoğan’ın seçim öncesinde Esad’la ‘barış’ istediğine dair yeni bir iddia ortaya atıldı. Lübnanlı bir siyasetçi, Erdoğan’ın kısa süre önce Esad’a…

İddia: Erdoğan, Suriyeli Kürtler üzerinden Esad’a bir dizi teklifte bulundu- görüşme yakın olabilir

Erdoğan’ın seçim öncesinde Esad’la ‘barış’ istediğine dair yeni bir iddia ortaya atıldı. Lübnanlı bir siyasetçi, Erdoğan’ın kısa süre önce Esad’a bir mesaj gönderdiğini, Kürtler ve sığınmacılar üzerinden önerilerde bulunduğunu öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a kısa süre önce bir mesaj gönderdiği öne sürüldü. İddiaya göre Erdoğan, Suriyeli Kürtler üzerinden Esad’a bir dizi teklifte bulundu, Suriyeli sığınmacıların dönmesi çağrısı yaptı ve Şam’a Türk yetkilileri göndermeye hazır olduğunu söyledi. Esad’ın ise böyle bir görüşmeyi reddettiği belirtildi.

Söz konusu iddia, Amerikan haber ajansı Associated Press’in (AP), Türkiye’nin Rojava’daki son saldırılarına dair haberinde yer aldı.

“Türkiye de, Beşar Esad’ın hükümeti de Suriyeli Kürtlere karşı” denilen haberde, “Fakat ortak bir hasma sahip olmak, şu ana dek diğer düşmanlık gerekçelerinin aşılmasına yeterli olmadı” ifadeleri kullanıldı. AP, “Şam yönetiminin Türkiye’nin bazı topraklarını kontrol etmesini reddettiğini, Ankara’nın iç savaşta Esad’ı devirmek isteyen isyancılara destek verdiğini ve İdlib’deki savaşçıları hâlâ koruduğunu” belirtti.

Ajans bununla birlikte, Erdoğan’ın ekim ayında düşük seviyede temasların yapıldığına dair açıklamasını ve Esad’la görüşmeye yeşil ışık yakmasını hatırlattı.

‘ŞAM YÖNETİMİ SINIRA DÖNSÜN…’

Suriyeli yetkililer ile düzenli olarak görüştüğü belirtilen Lübnanlı bir siyasetçi de, AP’ye açıklamasında İran’ın kısa süre önce Erdoğan’dan Esad’a bir mesaj ilettiğini öne sürdü. İddiaya göre mesajda Erdoğan, şu çağrılarda bulundu:

* Suriye hükümetinin Kürtlerin kontrolündeki bölgelere dönmesi,

* Kürtlerin Suriye doğalgazı ve petrolünü kullanmasının engellenmesi için adım atılması,

* Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların geri dönmesi.

‘ESAD ŞAM’DA GÖRÜŞMEYİ REDDETTİ, ÜÇÜNCÜ ÜLKE ÖNERDİ’

Buna göre, Erdoğan mesajda, “Türk yetkilileri Şam’a göndermeye hazır olduğunu” da söyledi. Fakat AP’ye konuşan Lübnanlı siyasetçi, Esad’ın bunu reddettiğini ve görüşmenin üçüncü bir ülkede yapılabileceği yanıtını verdiğini aktardı.

TÜRK YETKİLİ: BASKIYI YAPAN RUSYA’YDI, İLERLEME KAYDEDİLMEDİ

AP’nin iddiayı sorduğu üst düzey bir Türk yetkili ise İran’ın herhangi bir arabuluculuk yaptığını reddetti; Tahran’ın Suriye konusunda Ankara’ya düşmanca davrandığını savundu. Türk yetkili, “Türkiye’ye uzlaşma baskısı yapan tarafın Rusya olduğunu ama hiçbir ilerleme kaydedilmediğini” savundu.

Arap basınında ağustos sonunda çıkan haberlerde de, Milli İstihbarat (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın Suriyeli mevkidaşı Ali Memlük ile Moskova’da 19 Temmuz tarihinde gizli bir görüşme yaptığı öne sürülmüştü. Memlük’ün görüşmede Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi için bir takvim belirlenmesini talep ettiği, Fidan’ın da Suriye’nin kuzeyinde “güvenli bölge” talebini yinelediği iddia edilmişti. Görüşmede iki taraf arasındaki görüş ayrılıklarının öne çıktığı öne sürülmüştü.

ABDÜLKADİR SELVİ, ERDOĞAN-ESAD GÖRÜŞMESİ İÇİN ‘TARİH VERDİ’

AP ajansının Erdoğan’ın Esad’a mesaj gönderdiği iddiasının, iktidara yakınlığıyla tanınan Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’nin olası bir ikili görüşme için ‘tarih verdiği’ güne denk gelmesi dikkat çekti. Selvi bugünkü yazısında, Erdoğan’ın Dünya Kupası açılışı için gittiği Katar’da Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile görüşmesinden sonra Esad ile görüşmenin de gündeme geldiğini belirterek “İki liderin görüşmesinin seçimlerden önce yapılabileceği belirtiliyor” iddiasında bulundu.

Selvi, şunları yazdı:

“Erdoğan kendisi de açıkladığı gibi Esed’le görüşecek. Bunun için şartlar olgunlaştırılmaya çalışıyor. Peki bu nasıl olacak? Suudi Arabistan’la, Birleşik Arap Emirlikleri ile, Mısır’la nasıl olduysa öyle olacak. Çünkü bu konseptin dördüncü halkası Suriye deniliyor. Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkiler arka kapı diplomasisi ile olgunlaştırıldıktan sonra sıra devlet başkanlarının el sıkışmasına gelmişti.

Erdoğan, Mısır Devlet Başkanı Sisi ile dünya kupasının açılış törenleri için bulunduğu Katar’da görüşmüştü. O görüşmeye Katar Emiri Şeyh Temim ev sahipliği yapmıştı. Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Esed’le yurtdışındaki bir toplantıda görüşmesi bekleniyor. Rusya Devlet Başkanı Putin’in, organize edeceği bir toplantıda Erdoğan ile Esed’i bir araya getirmek istediği konuşuluyor.

Erdoğan-Esed görüşmesinin 2023 seçimlerinden önce olabileceği söyleniyor.”

Erdoğan: Esad ile görüşme olabilir, siyasette küslük dargınlık olmaz eninde sonunda adımlarımızı atarız

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Esad ile görüşme olabilir, siyasette küslük dargınlık olmaz eninde sonunda adımlarımızı atarız” açıklamasını yaptı.

Erdoğan partisinin grup toplantısının çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Esad ve Sisi ile görüşme olur mu sorusuna Erdoğan, “Olabilir” dedi. “İkinci görüşme ne zaman olur, tarih verilir mi”  sorusuna da “Esad ile görüşme olabilir, siyasette küslük dargınlık olmaz eninde sonunda adımlarımızı atarız.” yanıtını verdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün partisinin grup toplantısında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce “darbeci” dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin Katar’da el sıkıştığı fotoğrafa ilişkin olarak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Sisi ile kurduğu temas doğru bir temastır.” değerlendirmesini yaptı.  Bahçeli, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la da görüşülmesi gerektiğini belirtti.

Artı Gerçek, T24

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler