Sosyal Medya

Ekonomi

Erdoğan’ın 3’üncü kez adaylığı tartışmaları ısınıyor…Peki Anayasa ne diyor?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, “Cumhurbaşkanı’nın 3.kez adaylıkla ilgili sorunu yok. Zaten ikinci adaylığı. Ben bu konuda bir…

Erdoğan’ın 3’üncü kez adaylığı tartışmaları ısınıyor…Peki Anayasa ne diyor?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, “Cumhurbaşkanı’nın 3.kez adaylıkla ilgili sorunu yok. Zaten ikinci adaylığı. Ben bu konuda bir makale yayınlayacağım.” dedi.

Şentop, Cumhurbaşkanlığı adaylık tartışmalarına ilişkin şunları kaydetti:

“Hukuken hiçbir tartışma yoktur. Üç değil iki kez adaylık söz konusudur. Hukuki boyutuyla ilgili olarak akademik çalışmayı ben yayınlayacağım. Hukuki sorun olmayacağını, tartışmaların bilgi eksikliğinden kaynaklandığını söyleyebilirim.”

MHP Genel Başkanı Bahçeli dün Cumhur İttifakı olarak adaylarının belli olduğunu bugün de “Bizim adayımız Sayın Erdoğan’dır; tekrar aday olamayacağı iddiasının hiçbir temeli yoktur. Cumhurbaşkanı’nın en az üç dönem seçilebilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına var gücümüzle çalışır, bunu da başarırız” dedi.

Bahçeli’nin sözlerinden dolaylı olarak anlaşılan temelde herhangi bir cumhurbaşkanının 3. kez seçilmesine dair Anayasa’ya göre izin  olmadığı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu ise iki gün önce katıldığı bir TV programında Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanlığına adaylığı konusunda itirazımız yok demişti:

Kılıçdaroğlu, “Erdoğan’ın adaylığına karşı üçüncü dönem itirazı yapacak mısınız?” sorusuna ise “Yok hayır. Net; aday olmak istiyorsa buyursun gelsin, millet herkesin boyunun ölçüsünü verecektir. Özel bir tartışma yapmayacağız. Bu tartışmalar artık geride kalmalı. Biz yapmayacağız. Başkaları tartışırsa ona bir şey diyemeyiz, en azından biz yapmayacağız. Bu sandık gelmeli, demokratik ölçüler içinde hepimiz gidip sandıkta oy kullanmalıyız ve bir karabasandan bu ülkenin kurtulması lazım. Bu sonbaharda seçim olabilir; soğukkanlılıkla sandığı bekleyeceğiz” yanıtını verdi.

Anayasa ne diyor?

Anayasa’nın 101’inci maddesinin 2’nci fıkrası “Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” diyor.

Buna karşılık, Anayasa’nın 116’ncı maddesinin 3’üncü fıkrası ise bu kurala bir istisna getiriyor:

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.”

Dolayısıyla, iki kez Cumhurbaşkanı olarak seçilen Erdoğan, olası bir erken seçimde yeniden Cumhurbaşkanı adayı olabiliyor.

Cumhur İttifakı seçimleri zamanında, Haziran 2023’te yapar ve aday Erdoğan olursa Anayasa’yı çiğnemiş oluyor. Haziran 2023 yerine birkaç ay önce alınacak seçimde ise 3 kez adaylığının yolu açılıyor.

Bahçeli’nin sözlerine göre Cumhur İttifakı’nın seçimi zamanında yapmak ve Erdoğan’ın adaylığı ile ilerlemek istedikleri durumda Anayasa değişikliği gerekiyor ki mevcut Meclis sandalye dağılımı buna izin vermiyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler