Sosyal Medya

Genel

BM Genel Kurulu, Rusya karşıtı tasarıyı kabul etti

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporojye bölgelerinin referandumla Rusya'ya katılımını kınayan kararı onayladı...

BM Genel Kurulu, Rusya karşıtı tasarıyı kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Lugansk, Donetsk, Herson ve Zaporojye’de yapılan Rusya’ya katılım referandumlarını tanımayan tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporojye bölgelerinin referandumla Rusya’ya katılımını kınayan kararı onayladı.

Bugün BM Genel Kurulu toplantısında yapılan oylamada 143 ülke tasarıya ‘evet’ derken Rusya, Belarus, Suriye, Kuzey Kore ve Nikaragua karşı oy kullandı.

Referandumları tanımayan tasarıda, tüm ülkelere, uluslararası örgütlere ve BM’nin ilgili kurumlarına ‘Ukrayna’nın Lugansk, Donetsk, Herson ve Zaporojye bölgelerinin’ statülerindeki değişikliği ve bu dört bölgenin Rusya’ya katılımını tanımama çağrısı yer alıyor. Ayrıca Rusya’dan derhal güçlerini Ukrayna’dan çıkarması talep edilen tasarıda, Ukrayna’nın uluslararası tanınan sınırları içinde egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne bağlılık ifade ediliyor. Moskova, referandumları organize etme ve dört bölgeyi ilhak etmekle suçlanıyor.

Rusya: Kışkırtıcı bir tasarı

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, “Bugün Genel Kurul’a, politize ve açıkçası kışkırtıcı bir belge sunuldu. Bu belge, tüm gerçekleri görmezden geliyor ve Ukrayna’daki krize diplomatik çözüm bulunması yönündeki her türlü çabayı baltalayabilecek çatışmacı üslup içeriyor” açıklamasında bulundu.

Tasarının, uluslararası hukuk ve BM Anlaşması’nı korumakla hiçbir ilgisi olmadığını söyleyen Nebenzya, “Batı ülkeleri, bu tasarıyı sunarak kendi jeopolitik hedefleri çözüyor, bir kez daha Genel Kurul üyeleri de figüranlar olarak kullanıyor” ifadesini kullandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler