Sosyal Medya

Döviz

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo Türkiye’de: Hedef Rusya yaptırımlarını pekiştirmek

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo bugün Türkiye temaslarına başladı. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş’la görüşmesinin ardından yarın…

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo Türkiye’de: Hedef Rusya yaptırımlarını pekiştirmek

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo bugün Türkiye temaslarına başladı. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş’la görüşmesinin ardından yarın TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile toplantı yapacak.

Türkiye ziyareti öncesinde BAE’de temaslarda bulunan Adeyemo buradaki görüşmelerde özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yasadışı fon dolaşımının engellenmesinin önemini vurguladı. Türkiye’de de masada aynı konu olması bekleniyor.

Adeyemo’ya göre varlıklı Rus vatandaşları ve oligarkların, paranın yasadışı yollarla yer değiştirmesini sağlayan paravan şirketler yoluyla faaliyetlerine devam ediyorlar.  Bakan Yardımcısı BAE yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde, Ukrayna işgali nedeniyle yaptırıma tabi tutulan kişilerin bu ülkede finans sektörünü kullanabilmelerinin önlenmesini istedi.

Uluslararası medyada yer alan haberlerde, Adeyemo’nun Türkiye’yi ziyaretinde de benzer istekler konu olacak.

Artan cari açık finansmanında ilk dört ayda net hata ve noksan kaleminden gelen 11,8 milyar doların bir kısmının Rus oligarklar kaynaklı olabileceği tartışmaları da geçen haftalarda son ödemeler dengesi verisinin açıklanmasıyla konu olmuştu. İlk dört ayın cari açık seviyesi 21,7 milyar dolar ve fonlama kaynağının 11,8 milyar dolarla ağırlıklı olarak kaynağı belli olmayan kalemden gelmesi dikkat çekici.

New York Times’ta geçen ay yer alan bir haberde Adeyemo’nun uluslararası bankaları, Rusya’nın yaptırımlardan kaçınmasına yardımcı olmamaları konusunda uyardığı, Rus işletmelerini veya oligarkları desteklemeleri halinde ABD ve Avrupa’daki pazarlara erişimi kaybetme riskiyle karşı karşıya olacaklarını ifade ettiği belirtiliyor. Adeyemo geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada da Rusya’nın, yaptırımlara rağmen enerji kaynakları ihracatından sağladığı gelirlerin arttığına dikkat çekmiş, ABD ve müttefiklerinin Moskova’nın petrol gelirini azaltmanın yollarını bulmaları gerektiğini söylemişti.

Dünya, TCMB, NYT

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler