Sosyal Medya

Döviz

Piyasalar tedirgin: CDS, dolar, euro ve TL-Sermaye kontrolü endişeleri devam ediyor

Geçen hafta perşembe gecesi “silsile” niteliğinde açıklanan makro ihtiyati önlemler paketi, derinden yanlış para politikası devam ettiği sürece Türkiye ekonomisinde…

Piyasalar tedirgin: CDS, dolar, euro ve TL-Sermaye kontrolü endişeleri devam ediyor

Geçen hafta perşembe gecesi “silsile” niteliğinde açıklanan makro ihtiyati önlemler paketi, derinden yanlış para politikası devam ettiği sürece Türkiye ekonomisinde bozulan dengeleri otyrmakta işe yaramıyor. Piysalar ise hem dışarıdan gelen haberler hem de içeride yaşananlar eşliğinde tedirginliği yansıtmaya devam ediyor.

Türkiye’nin 5 yıllık vadeli CDS primi 820 seviyelerini de aşarak başladığı haftada arten tedirginliği belki de en iyi yansıtan mecra.  Anlamı şirketlerin borçlanma maliyetlerindeki yükselmeyle beraber TL’de değer kaybının devam edeceği.

Kaynak: Taylan Bilgiç/Twitter

Dolayısıyla dolar/TL, ekonomi yönetimin açıkladığı adımların TL’yi sakinleştirememesi ve artan sermaye kontrolü endişeleri ile 17,2 civarında yeniden baskı altında.  Pazartesinin ilk saatlerinde 17,28’e kadar çıkmasının ardından 17,25’in altında işlem görüyor. Euro/TL de benzer dinamiklerle 18,20’nin üzerini gördükten sonra 18,05-18,10 seviyelerinde işlem görmekte.

Borsa İstanbul’da BİST 100 Endeksi açılışla birlikte 2.520 puana kadar çekildikten sonra yüzde 0,5 civarı kayıpla 2.530 puanın üzerinde seyrediyor.

ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirileri,  yüzde 3,2’den işlem gördükten sonra kısmen geriledi.  Dikkatler haftaiçi yapılacak ve  50 baz puan daha artış ilan edilmesi beklenen Fed toplantısında.  Doları altı başlıca para birimine karşı ölçen dolar endeksi yüzde 0,3 yükselerek 104,5 ile dört haftanın zirvesinde.

Açıklanan önlemler paketinin iç piyasada TL üzerinde yükü hafifletmemesi, yeni açıklamaların izleyebileceği beklentilerini yaratmakta.  Her ne kadar Hazine ve Maliye bakanlığı açıklamasında sermaye kontrolü olasılığı dışlanmış olsa da, hükümetin aşınan güvenilirliği açıklamalara göre piyasanın şekillenmesine engel.  Önlemler paketi işe yaramadıkça, tutarlı ve gerçekçi bir ekonomi programıyla yola devam edilmedikçe seçimler öncesinde TL’yi kontrol etme ihtiyacının katı sermaye kontrollerini devreye sokabileceği endişesi hakim kalıyor.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler