Sosyal Medya

Borsa

Kripto para piyasasında panik yaşanırken, kıymetli madenler ‘ışıldıyor’

Dün kripto para piyasasında büyük çaplı bir panik yaşandı. Sektörün dev ismi Binance, en büyük rakibi olan (ikinci sırada) FTX’in ABD…

Kripto para piyasasında panik yaşanırken, kıymetli madenler ‘ışıldıyor’

Dün kripto para piyasasında büyük çaplı bir panik yaşandı. Sektörün dev ismi Binance, en büyük rakibi olan (ikinci sırada) FTX’in ABD dışı birimi FTX.com’u satın almak için bağlayıcı olmayan bir anlaşma imzaladı. Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ) Tweeter hesabından FTX CEO’su Sam Bankman-Fried tarafından yönetilen FTX’in “önemli bir likidite sıkışıklığının” ardından yardımlarını istediğini söyledi.

Reuters haberlerine göre, Bankman-Fried tarafından personele gönderilen bir mesajda, FTX’in son 72 saate ~ 6 milyar dolarlık para çekme talebi ile karşı karşıya olduğunu yazdı. Binance CEO’su, portföylerinde mevcut yaklaşık 2 milyar dolar değerinde FTX’in tokenı FTT satmak istemeleri ardından, FTT cephesinde başlayan panik satışları ile dünyanın en büyük merkezi borsalarından birinin finansal zorluklarla karşılaşması, dijital varlıklarının güvenliği konusunda yatırımcıları endişelendirirken, kripto para piyasasında ciddi bir türbülansa neden oldu. Amiral gemi Bitcoin dün gün içinde %18 düşüş kaybederek 17bin dolar seviyesinin diplerine kadar gevşedi.

Kripto paralar yatırımcısının yüzünü hâlen daha güldürmemeye devam ederken, son haftalarda devamlı bir şekilde dile getirdiğimiz üzere, küresel risk iştahında ciddi bir yükseliş yaşanıyor. Her ne kadar FED Başkanı Powell faiz indiriminde frene basma konusunu ‘premature’ olarak görse de, ABD’de açıklanan makro ve mikro bazda veriler FED’i -arzulamasa da- frene basmaya zorlayacağını gösteriyor.

Sene başından bu yana istisnai şekilde satış baskısına maruz kalan küresel mali piyasalar ve buna bağlı sadece değer kazanan dolar sonrasında bu ‘yeni’ beklenti tek başına küresel mali piyasaları olumlu etkileyecek büyüklükte bir potansiyeli de beraberinde taşıyor. Nasıl ki risk off yani riskten kaçınma eğilimin tırmandığı dönemlerde piyasalar (gemilerin) güvenli liman dolara sığınıyorsa, benzer bir şekilde, risk iştahının arttığı dönemlerde ise (risk-on) gemiler limandan çıkarak riskli varlıklara yöneliyor.

Dün -kripto para piyasası hariç- risk on modunun egemen olduğu bir günü geride bıraktık. ABD istihdam raporu ardından Mart 2021’den bu yana en sert değer kazancına sahne olan altın, 1,616 dolar seviyesindeki kritik desteğinden zıplayarak kritik bir direnç seviyesi olarak uzun bir süredir bültenimizde yer verdiğimiz 1,685 dolar seviyesine kadar yükselerek son günlerde dinlenmeye geçti. Dün, 1,685 dolar seviyesi de günün son işlem saatlerinde yukarı yönlü hızla aşılarak bir sonraki direnç seviyesi olan 1,1720 dolar test edildi.

Risk on günlerinin hızlı ve öfkeli enstrümanı gümüş, benzer bir şekilde dün günün bitiş saatlerinde doğru ciddi bir alım dalgası ile karşılaşarak günü %3’e yakın yükselişle 21,50 dolar seviyelerine yakın tamamladı. Gümüş cephesinde 20,80 dolar üzerinde tonumuzun pozitif olduğunu ve 22 dolar direncine kadar yükselişin beklentimiz dâhilinde olduğunu Pazartesi günü bültenimizde tekrarlamıştık. Son 17 günde gümüş dipten yaklaşık %20 değer kazanırken, olumlu görünümünü korumaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Havanın hızla olumluya dönmesi ile para birimleri cenahında da doların değer kaybı belirgin bir hâl aldı. Son dönenlerin zayıf para birimi -yaralı kraliyet aslanı- Sterlin hızlı bir yükselişle 1,16 seviyesini test ederken, EURUSD paritesi benzer bir şekilde 1,01 seviyesine dayandı. EUR cephesinde mevcut uzun pozisyonlarımızı hızlı bir değer kazancı ardından görülmesi durumunda 1,0160 seviyesinden realize etmeyi değerlendireceğiz. Doların sepet bazında değer kaybetmesi ile DXY 109,6 seviyesine gerileyerek son 6 haftanın en zayıf seviyesini test ettiğini de not edelim.

İçeride ise dün oldukça hareketli bir gün yaşandı. MHP Lideri Bahçeli’nin parti grubunda yapacağı konuşmasında erken seçim çağrısı yapabileceği yönünde kulis bilgisi ile USDTRY kuru son dönemlerde sıkıştığı 18,60 seviyesinin etrafındaki dar bantta kurtularak 18,45 seviyesine varan bir geri çekilme kaydetmişti. Lâkin dün sabah Parti Grup toplantısında konuşan Bahçeli, AK Partili bir heyetin HDP’yi ziyareti ile ilgili olarak “HDP ile görüşülmesi son derece doğal ve doğrudur” derken, İYİ Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan’ın twitter hesabından vermiş olduğu erken seçim çağrısının yapabileceğine yönelik bilgi ise karşılık bulmadı. USDTRY kuru hızla yeniden alışık olduğu çakılı defans düzenine geri dönerek günü 18,60 seviyesinin etrafında tamamladı.

USDTRY kuru bilindik seviyelere geri gelse de, EURUSD paritesindeki yükselişin de yardımı ile EURTRY kuru 18,77 seviyesini test ederek son 5 ayın zirvesine yükseldi. EURTRY ile ilgili takip ettiğimiz formasyonu, haftalık kapanışı gördükten sonra detaylı bir şekilde pazartesi günü ele alacağız.

Dün sabah bültenimizde belirttiğimiz üzere, Türkiye’nin 2028 vadeli eurobond ihracında getiri %10 seviyesinde gerçekleşirken, uluslararası piyasadan 1,5 milyar dolar borçlanıldı. Toplam talep yaklaşık 3 katı olarak gerçekleşirken, yatırımcı getirisi USD baz faizinin üzerine 561,4 baz puan oldu. Mart ayında yapılan borçlanmada söz konusu spread 645,1 baz puan olmuştu. USD faizin üzerine ödenen spread, Türkiye’nin CDS primi bağlamında risklerini yansıtıyor. Bu ihraç ile birlikte Hazine’nin bu yıl uluslararası piyasalardan gerçekleştirdiği borçlanma tutarı 9 milyar dolara ulaşırken, ihraç bedeli 15 Kasım’da Hazine’nin kasasına girecek (borçlanma aslında bir yükümlülük ve vadede geri ödenecek) ve dolaylı olarak döviz pozisyonunu vadeye kadar iyileştirecek.

ABD’de ara seçimler tamamlansa da, henüz oy sayımı devam ediyor. Sandık çıkışı anketlere göre Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisinde çoğunluğu elde ediyor. Başa baş yarışın devam ettiği Senato seçimlerinde ise kritik 7 eyaletteki oy sayım süreci devam ediyor. ABD Başkanı Biden’ın görev süresinin yarısında Kongre’nin kontrolünü kaybedecek olması ve Kongre’nin iki kanadının farklı partilerin kontrolünde kalması ekonomiyi destekleyici maliye politikalarının izlenmesini zorlaştırarak FED’in faiz oranlarını artırma hızını beklenenden daha erken azaltmasına yol açabileceği düşünülüyor.

ABD borsaları geceyi %1’e yakın yükselişle tamamlarken, yeni gün başlangıcında, vadeli işlemlerde hafif de olsa düşme eğiliminin etkili olduğunu görüyoruz. Pasifiğin diğer ucunda ise gösterge endeks Japonya borsası Nikkei %0,5 aşağıda işlem görürken, son günlerin gözde endeksi Hang Seng günü %1,5 düşüşle tamamlamaya aday görünüyor.

Küresel mali piyasalar bugün ABD seçimlerini göz ucuyla takip ederken, piyasaların merceğinde yarın açıklanacak ABD enflasyon verisi bulunuyor. Reuters anketine göre manşet TÜFE enflasyonunun %8,2’den %8’e; çekirdek enflasyonun ise benzer bir şekilde %6,6’dan %6,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Piyasalarda var olan temkinli iyimser havanın devam edebilmesi adına, ABD’de yarın açıklanacak enflasyon verisinin önem arz ettiğinin altını kalın bir şekilde çizmek gerekiyor. Mali piyasaların gündeminde bugün ise önemli bir veri görünmüyor.

 

 

 

 

ikstisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler