Sosyal Medya

Piyasa

HALK YATIRIM: 4Ç21 Bilanço Tahminleri

2021 yılı dördüncü çeyrek bilanço sezonu, 26 Ocak tarihinde Arçelik’in finansal sonuçlarını açıklamasıyla başlayacak. Bankalar tarafında ise, 01 Şubat tarihinde…

HALK YATIRIM: 4Ç21 Bilanço Tahminleri

2021 yılı dördüncü çeyrek bilanço sezonu, 26 Ocak tarihinde Arçelik’in finansal sonuçlarını açıklamasıyla başlayacak. Bankalar tarafında ise, 01 Şubat tarihinde Akbank’ın finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Banka dışı şirketlerde bilanço açıklama son tarihleri solo finansallar için 01 Mart, konsolide finansallar için de 11 Mart olarak belirlendi. Bankalarda ise solo ve konsolide tablolar için son açıklama tarihi 11 Mart olarak belirlendi. 2021 yılının dördüncü çeyreğinde ortalama bazda Türk Lirası dolar karşısında çeyreklik bazda %30,6, yıllık bazda da %59,0 değer kaybederken, euro karşısında çeyreklik bazda %26,4 geriledi. Yıllık bazda da %58,5 değer kaybı yaşadı. Dönem sonu kapanışı olarak ise, TL dolar karşısında çeyreklik bazda %50,8, yıllık bazda da %80,3 değer kaybederken, euro karşısında çeyreklik bazda %46,8 geriledi. Yıllık bazda ise %66,3 değer kaybı yaşadı.

Araştırma kapsamımızda olan şirketlerden 4Ç21’de yıllık bazda net karını en çok artırmasını beklediğimiz şirketler Torunlar GYO, Şişecam, İndes Bilgisayar, İş GYO ve Logo Yazılım. Operasyonel tarafta ise, 4Ç21’de yıllık bazda FAVÖK’ünü en çok artırmasını beklediğimiz şirketler; Tüpraş, Ereğli Demir Çelik, Emlak GYO, İş GYO ve Vestel Elektronik.

Gıda Perakendeciliği: Gıda perakendeciliği şirketleri açısından son çeyrek yüksek gıda enflasyonu, tüketicilerin fiyat artışları öncesinde özellikle Aralık ayında stoklama yapmak istemesiyle öne çekilen talep ve devam eden mağaza açılışlarıyla güçlü ciro büyümeleri kaydetmelerini öngörüyoruz. Bim’in geçen sene pandemi kısıtlarının etkisiyle oldukça güçlü baz olmasına rağmen, güçlü talep, hızlı mağaza açılışları ve yüksek gıda enflasyonunun etkisiyle yıllık bazda %31,9 ciro büyümesi kaydetmesini öngörürken, geçen senenin yüksek baz etkisiyle FAVÖK marjında yıllık bazda 0,8 puanlık daralma tahmin ediyoruz. Rekabet Kurumu idari para cezasının ise net karı gölgede bırakacağını düşünüyor ve yıllık bazda %59,2 düşüşle 336 mn TL net kar açıklayacağını tahmin ediyoruz. Migros’un yüksek enflasyonun yanı sıra AVM trafiğindeki artış, online satış kanalında güçlü büyüme ve hızlı mağaza açılışlarının desteğiyle son çeyrekte güçlü ciro büyümesi açıklamasını bekliyoruz. Ciro’da yıllık bazda %30,9 büyüme öngörürken, operasyonel kaldıraç sayesinde

FAVÖK marjında yıllık bazda 0,6 puanlık iyileşme öngörüyor ve %7,9 seviyesinde gerçekleşmesini tahmin ediyoruz. Rekabet Kurumu cezasına ilişkin karşılık nedeniyle 221 mn TL net zarar açıklamasını öngörüyoruz. Şok’un yüksek enflasyon, like-for-like mağaza büyümelerindeki artışın etkisiyle yıllık bazda %35 ciro büyümesi yakalamasını öngörürken, geçen yılın yüksek bazı nedeniyle FAVÖK marjında daralma öngörüyoruz. Rekabet Kurulu cezası ile ilgili olası karşılık nedeni ile 150 mn TL net zarar açıklayacağını öngörüyoruz.

Telekom: Türk Telekom’un satış gelirlerinin 4Ç21’de sabit genişbant ve mobil segmentlerindeki fiyat artışlarına ek olarak diğer çeyreklere göre ılımlı kalan abone kazanımları ışığında öne çıkan normalizasyonun etkisiyle yıllık bazda %22 artışla 9,34 mlr TL olarak tahmin ediyoruz. FAVÖK marjının ise bu dönemde düşük karlılığa sahip olan gelir kalemlerindeki artışların belirginleşmesiyle 2,04 puanlık düşüşle %44,31’ye gerileyeceğini öngörüyoruz. 4Ç21’de finansal piyasalarda artan volatilite sonucu şirketin döviz hareketlerine karşı hassasiyetinin artması nedeniyle finansal giderlerin yıllık bazda yüksek artış kaydedeceğini düşünüyoruz.

Bu çerçevede, şirketin net karının geçen yılın aynı dönemindeki 1,04 mlr TL’den 478 mn TL’ye gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Turkcell’in satış gelirlerinin 4Ç21’de data talebindeki güçlü görünüm, uygulanan fiyat artışları ve devam eden net abone kazanımlarının desteğinde yıllık bazda %27 yükselişle 10 mlr TL olarak gerçekleşeceğini düşünüyoruz. FAVÖK’ün pandemi sonrası normalleşmeye geçişin operasyonel giderler tarafında yarattığı yukarı yönlü baskıya karşın önceki yılın aynı dönemine göre %23,7 artışla 4 mlr TL’ye yükseleceğini, FAVÖK marjının da yıllık bazda 1,11 puanlık ılımlı düşüşle %40,08 olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Net karın da artan hedging giderleri sebebiyle yıllık bazda %46,5 düşüşle 696,2 mlr TL ‘ye gerilemesini bekliyoruz.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler