Sosyal Medya

Ekonomi

YENİLEME:  Kavcıoglu  açıklamaları eklendi: Gece Bülteni: ‘Yılın İlk Yatırımcı Toplantısı…’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası uzun bir aradan sonra bugün yatırımcı toplantısı gerçekleştirdi. Yerli yatırımcılar ile video konferans yöntemiyle gerçekleşen toplantı saat 11:00’de, yabancı yatırımcılar ile toplantı öğleden sonra gerçekleşti...

YENİLEME:  Kavcıoglu  açıklamaları eklendi: Gece Bülteni: ‘Yılın İlk Yatırımcı Toplantısı…’

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcı toplantısında gıda, enerji ve turizm konularında açıklamalarında bulundu

 

TURİZMDE RİSKLER ORTAYA ÇIKTI’

 

“Yakın dönemde turizm gelirleri üzerinde bölgesel çatışma kaynaklı riskler ortaya çıktı, telafi edilir düzeyde.

 

Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler yakından takip edilmekte. Petrol fiyatları yüksek oynaklık göstermekte; TÜFE üzerinde başta elektrik olmak üzere enerji maliyetlerindeki artışların ikincil etkileri de izleniyor.”

 

 

‘ARZ SORUNLARI GIDA FİYATLARI İÇİN RİSK OLUŞTURABİLİR’

 

Temel gıdada KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesinin etkisinin şubatta TÜFE’ye yansıdığını belirten Kavcıoğlu, mart ayında da etkinin devam edeceğini ancak olası arz problemlerinin önümüzdeki dönemde gıda fiyatları üzerinde risk teşkil edeceğini ifade etti.

 

Kavcığlu ayrıca yönetilen/yönlendirilen enerji kalemleri dışında üretici fiyatlarının da tüketici fiyatlarına büyük ölçüde yansıdığını belirtti.

 

Rezervlerle ilgili de konuşan TCMB Başkanı rezervlerin son dönemde istikrarlı seyir izlediğini belirterek “Son bir yıldır geliştirdiğimiz proaktif rezerv yönetim stratejimizi son aylarda çeşitlendirdik. TCMB kararlıkla rezevlerini güçlendirmeye devam edecek” diye konuştu.

 

‘RUSYA’YA İHRACAT YARI YARIYA DÜŞTÜ’

 

TCMB Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürü Orhun Sevinç, bugün düzenlenen yatırımcı toplantısında, toplantı katılımcılarının verdiği bilgiye göre şu açıklamalarda bulundu:

 

  • Yüksek frekanslı veriler bölgesel çatışma nedeniyle Rusya’ya ihracatın yarıya düştüğünü Ukrayna’ya ise neredeyse sıfırlandığını gösteriyor.

 

  • 2022’de turizm gelirlerinin salgın öncesi seviyelere ulaşması beklenmekte.

 

  • Son dönemde rezervlerdeki artışta belirgin olan unsurlar reeskont kredi dönüşleri, ihracatçılardan alınan dövizler ve KKM oldu.

 

YORUM eklendi: Mart’ta kapasite kullanım oranında artış yaşandı

 

Ukrayna Savaşı: Büyüme tahminleri düşürülüyor, 1 trilyonluk gelişmekte olan ülke borcu acil yapılandırma gerekiyor

 

Kavcıoğlu enflasyon konusunda bildiğiniz kadar gerçeklerden kopuk…

 

 

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası uzun bir aradan sonra bugün yatırımcı toplantısı gerçekleştirdi. Yerli yatırımcılar ile video konferans yöntemiyle gerçekleşen toplantı saat 11:00’de, yabancı yatırımcılar ile toplantı öğleden sonra gerçekleşti. Yatırımcı toplantıları daha önceki senelerde yıllık duyuru takvimi içerisinde duyurulurken, bu sene duyuru takviminde yer almamıştı. Yabancı yatırımcılar ile gerçekleşecek toplantı, yabancı tüzel ve gerçek kişilerinde Kur Korumalı Mevduat kapsamına alınması nedeniyle önemli olacaktır.

TCMB’nin bugünkü toplantıda; Kur Korumalı Mevduat’ın ilk sonuçlarını ve ekonomiye olumlu etkilerini anlatması beklenebilir. Hazine, KKM nedeniyle yapılan ilk ödeme sonrasında yaptığı açıklamada;   22 Mart 2022 itibarıyla 270 milyar lirası Hazine destekli KKM ve 321 milyar lirası TCMB destekli Dövizden/Altından Dönüşümlü KKM olmak üzere toplam 591 milyar lira büyüklüğe ulaştığı, 1 milyon hesap sahibinin faydalandığı, 28.934 tüzel kişiliğinin dahil olduğu belirtildi. Hazine kısa sürede sistemin ne kadar hızla büyüdüğünü ortaya koyarken; yabancı para mevduatın toplam mevduat içindeki payı 10 puandan fazla azaldığı, ortalama mevduat sürelerinin iki katına yükseltilerek bankacılık sektörünün kredi-mevduat uyumsuzluğunun iyileştirildiği, bankaların fonlama maliyeti düşürülerek ticari kredi faizlerinin cazip hale getirildiği ve son olarak dolarda volatilitenin düşürüldüğü açıklanarak faydaları anlatıldı.

TCMB yatırımcı toplantısı önemli

Kurun yönünü, kısa vadede KKM’den çıkanlar ile KKM’ye giriş yapanlar belirleyebilir. Bu nedenle TCMB’nin bugün öğleden sonra yabancı yatırımcılar ile gerçekleştireceği toplantı, KKM’ye yeni girişler açısından önemli olabilir. Yatay trend içerisinde destek seviyemiz 14.80’ne yükselmiş olup, hedef direncimiz 15’dir.

Bitmeyen alıcı…

Önceki gün temettü nedeniyle yaşanan %1.6’lık düşüşün güçlü dönüşü, dün önemli bir ana dirençten gelen kar realizasyonlarının karşılanması alıcıların gücünü gösterdi. Kur Korumalı Mevduat tercih edenler enflasyon üzerinde bir getiri arayışı içerisinde oldukları için mevduat dönüşlerinde Borsa İstanbul’u bir tercih nedeni yapabilir. Yabancı takas oranlarının tarihi en düşük seviyelerine geriliyorken, BIST100’de yıl içi rekorların kırılıyor olması yerli bireysel ve kurumsal yatırımcıların ilgisinin yüksek olduğunu göstermektedir. 2161 desteği alıcıların gücü açısından takip edilmelidir.

Nisan vadeli BIST30 kontratı

Yükselen trend içerisinde ara direnç noktası olan 2518, dün sınırlı bir kar realizasyonuna neden oldu. Realizasyonun 2471 desteği üzerinde karşılanması kısa vadeli güçlenmenin zarar görmediğini göstermektedir. Fibonacci düzeltme seviyesi 2567 ve yükselen ana kanal direnci 2597, potansiyel ana düzeltme noktaları olarak önemini korumaktadır. 2471’e yükselen destek noktamız ile bugün dün geçilemeyen 2518 direncinin yeniden zorlanmasını, güçlenmenin korunmasını bekleyebiliriz.

Nisan vadeli Dolar/TL

Kırmızı ortalama ve yükselen trend desteği 15.20’den kesişerek yükseliyor, desteklerin yükselmesi ile birlikte 15.32 direncine dayalı bir kapanış gerçekleşti. 15.32’de bulunan direnç seviyesinin, trend doğrultusunda gelecek günlerde kırılmasını ve 15.74’ün yeniden hedef olmasını bekleyebiliriz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler