Sosyal Medya

Ekonomi

Gece Bülteni: ‘Negatif Reel Faiz Senesi…’

TUİK Aralık ayı enflasyon verileri dün açıklandı, TÜFE aylık %13.58 artışla %8.1 olan beklentilerin bir  hayli üzerinde gerçekleşti. 2021 yılı enflasyonu ise %29.58 artış beklentisine karşılık %36.08 arttı...

Gece Bülteni: ‘Negatif Reel Faiz Senesi…’

TUİK Aralık ayı enflasyon verileri dün açıklandı, TÜFE aylık %13.58 artışla %8.1 olan beklentilerin bir  hayli üzerinde gerçekleşti. 2021 yılı enflasyonu ise %29.58 artış beklentisine karşılık %36.08 arttı. Yeni yılda gelen zamların Ocak ve Şubat aylarında fiyatlara yansıması ile aylık bazda yüksek artışların devam etmesini, yıllık bazda Mayıs-Haziran aylarında enflasyonun %40-45 aralığında tepe yapmasını, yıl sonuna doğru ise %25-30 aralığına gerilemesini bekliyoruz. Bu beklentilerimize göre en düşük negatif reel faiz yıl sonunda %11-16, yıl içerisinde en yüksek negatif reel faizi yıl ortasında %26-31 arasında oluştuğunu görebiliriz.

TL’de yaşanacak yeni değer kayıpları ve yurt dışı emtia fiyatlarında artışlar negatif reel faizi artırabileceği gibi daha sıkı para ve maliye politikaları daha düşük negatif reel faize neden olabilir. TCMB, 20 Ocak’ta bu yılın ilk PPK toplantısını gerçekleştirecek. TCMB’nin 2022 para ve kur politikası raporunda TL’yi özendirici adımlar atılacağını belirtilmişti. Kur ve altın korumalı TL mevduatların etkisinin bu toplantının karar metnine girmesini ve faizlerin sabit kalmasını bekleyebiliriz. 27 Ocak’ta TCMB yayınlayacağı Enflasyon raporu ile birlikte bu yıl ve gelecek yılın enflasyon hedeflerini yükseltmesini bekliyoruz. Yıl boyunca yüksek negatif reel faiz Borsa İstanbul’u getiri arayışında ön plana çıkarırken, ÜFE ve TÜFE arasında fark olan %44’ü fiyatlara rahat bir şekilde yansıtacak şirketler getiride öne çıkarabilir.

Dolar/TL’de 14 test edildi

Dün beklentileri aşan enflasyon verileri sonrasında 13.94 seviyesi görüldü ve beklenmedik bir şekilde 13’ün altına geriledi. Aralık ayı enflasyon verisinin yüksek gelmesi ve gelecek aylara yönelik enflasyon bekleyişlerinin kötüleşmesi ile birlikte 14 direnci yeniden test edilmesini bekliyoruz. Dün dolar endeksinin güçlenmesi ve ABD tahvillerinde sert yükseliş nedeniyle Dolar/TL’de 13.00 ve altına geri çekilmeler kısa ve orta vadeli fırsat olabilir.

BIST100 yeni yıla güçlü başlangıç yaptı

Aralık ayında 170 $ seviyesinden kar realize eden yatırımcılar, yeni yıl ile dolar bazından daha düşük seviyeden yeniden pozisyon alıyor olabilirler. Fakat dünkü 150$ seviyesine yeniden yönelimi bugün yükselişi sınırlayabilir. Destek seviyelerimiz 1904 ve 1891, direnç seviyelerimiz 1927 ve 1940’tır.

Şubat vadeli BIST30 kontratı

Dün 27 Aralık’tan bu yana devam eden düşen kanal direnci ile ortalamaların geçtiği 2183 seviyesi kırıldı. 2898 seviyesinden başlayan düşüşün tepki çalışması, 2152-2183 destek bölgesinin üzerinde devam etmesini bekliyoruz. RSI alım bölgesine yükselmesine karşılık MACD halen bölgede negatif bölgede kalarak kısa vadeli tepkinin gücünü belirsizleştirmektedir. Destek seviyelerimiz 2183 ve 2152, direnç seviyelerimiz 2226 ve 2295’tir.

Şubat vadeli Dolar/TL

Dün en yüksek 15.10 seviyesi görüldükten sonra kırmızı ve mavi ortalamaların kesiştiği 13.71 desteğinin üzerinde kapanmıştır. 13.71 trend için tamam ya da devam noktasıdır. 13.71’de alımların güçlenmesi ortalamaların birbirini yukarı yönde kesmesini sağlar 15.42 direncine yöneltir, 13.71’in kırılması 12.32’ye geriletir ve trend yataya döner.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler