Sosyal Medya

Gündem

Gece Bülteni: ‘Çözüm Umutları Azalıyor…’

Hafta sonunda belirlenen görüşme takvimi ile yeşeren barış iklimi uzun sürmedi. Hafta sonunda Ukrayna ordusu ile ayrılıkçı bölgeler arasında yaşanan çatışmalar sonrasında Rusya beklendiği gibi ayrılıkça bölgeler lehine devreye girdi...

Gece Bülteni: ‘Çözüm Umutları Azalıyor…’

Hafta sonunda belirlenen görüşme takvimi ile yeşeren barış iklimi uzun sürmedi. Hafta sonunda Ukrayna ordusu ile ayrılıkçı bölgeler arasında yaşanan çatışmalar sonrasında Rusya beklendiği gibi ayrılıkça bölgeler lehine devreye girdi. Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma daha bu çatışmalar başlamadan önce geçen hafta Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlığı için tasarıyı onaylamış, Rusya Devlet Başkanı Putin’in imzasına sunmuştu.

Putin geçen hafta Minsk anlaşmasına aykırı bulduğu anlaşmayı, Donbas’ta yaşanan son gelişmeleri gerekçe göstererek dün imzaladı.   20 Şubat’a sona ereceği açıklanan Rusya-Belarus ortak askeri tatbikatı, bölgede yaşanan istikrarsızlık sona erinceye kadar uzatıldığı belirtildi. Rusya’nın askeri birliklerini geri çekmemesi, ayrılıkçı bölgelerin tanınması Ukrayna’nın işgal olasılığını artırıyor. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Rusya Dışişleri Lavrov 24 Şubat Perşembe günü görüşmesi dün teyit edilirken, bu görüşmenin ardından Biden-Putin arasında bir görüşme olabilme ihtimali ise netleşmedi. Diplomasi trafiği sürse bile barış lehine çözüm umutları azalıyor.

Dolar/TL’de 13.67 direnci kırılabilir

Dolar/TL’nin uzun süredir devam eden yatay trendi yerini son bir haftadır kademeli yükselişe bırakmıştı. Dolar endeksi; artan jeopolitik riskler ve Fed’in hızlandırılmış parasal politika beklentilere rağmen yatay konumunu sürdürüyor olması, zayıflığın TL kaynaklı olduğunu gösteriyor. Yurt içi talebi artıran ekonomik adımlar, jeopolitik risklerin turizm gelirleri üzerinde risk oluşturması Türk lirasını zayıflatan unsurlar olabilir. 13,67 direncinin kırılıp 14’e yükseliş olasılığı artmaktadır.

BIST100’de son bir ayda şaşırtan değişim

Rusya borsası 24 Ocak’ta %8 düşüşle kapattığında; BIST100, %5.02 devre kesici ile birlikte günü 1910’dan tamamlamış, 25 Ocak-8 Şubat arasında açığa satışta yukarı adım kuralı uygulanmıştı. Rusya borsası dün gün içi %18’e varan değer kayıpları yaşadı, 24 Ocak dip seviyesinin altında yeni yıl içi en düşük seviyesinden kapanışını gerçekleştirdi. Rusya’da yaşanan sert düşüşe rağmen BIST100 günü %0.28 artışla kapatırken, 24 Ocak seviyesine göre %6.7 yukarıda bulunuyor. BIST100 son bir ay içerisinde önemli bir değişim, güçlenme yaşadı. Yurt dışı belirsizlikler azalması durumunda 2100 direnci kırılabilir. Mevcut belirsizliklerde ise 2015 ve 2000’nin destek olarak korunmasını bekliyoruz.

Şubat vadeli BIST30 kontratı

Yükselen trend içerisinde, 2205’den yükselen 50 günlük ortalamadan güç alarak yaşanan yükselişte 2310 direnci dün bir kere daha zorlandı.  2205-2310 arasında yaşanan sıkışmada, 2310 direncinin bu denli test edilmesi ve her dirençten gelen satışların boyunun kısılmasını olumlu değerlendiriyoruz. Yardımcı göstergelerin alım bölgesinde yükselirken ve 2205 desteği güçlenirken, önümüzdeki günlerde 2310 direncinin kırılması ile 2410’na yükseliş yaşanabilir. Destek seviyelerimiz 2225 ve 2205, direnç seviyelerimiz 2310 ve 2410’dur.

Şubat vadeli Dolar/TL

Şubat kontratlarının vade sonu gelmesi ile birlikte,  vadeli ile spot arasında fark kapanmaktadır. Spotta 13.67 direncinin aşılması, vadelide 13.76 direncinin kırılması ve 14’e doğru bir harekete neden olabilir. Destek seviyelerimiz 13.65 ve 13.52, direnç seviyelerimiz 13.76 ve 14.00’dür.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler