Ekonomi
Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Mayıs’ta yüzde 10,1 düştü
Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 10,10 düşerek 49,06 değerini aldı Endeksin detaylarına bakıldığında,…
Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 10,10 düşerek 49,06 değerini aldı
Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin mevcut durum algısında, geleceğe ilişkin beklentilerinde ve tüketim eğiliminde bir gerileme görüldü.
Ağırlıklı olarak Fed toplantısı sonrası finansal piyasalarda yaşanan dalgalanma ve bunun özellikle döviz kurları ve faizler üzerine baskı oluşturması Tüketici Güvenindeki gerilemenin temel nedeni olurken hızlı enflasyonun yükselişini devam ettirmesi de gerilemenin bir diğer nedeni oldu. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre yüzde 15,18 gerileyerek 58,54 değerini aldı.

Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 9,45 düşüş göstererek 36,91 oldu.
Tüketici güveni, son aylarda düşük seviyede ve kararsız olan seyrine devam ediyor. Mart ve Nisan aylarında hafif yükselme eğilimi gösteren tüketici güveni Mayıs ayında tekrar gerilemiş durumda.


bloomberght.com
BAKMADAN GEÇME
-
Para-banka-finans
/ 7 Kasım 2025ANALİZ: TCMB Rezervlerinde Artış, DİBS ve DTH Verilerinde Dikkat Çeken Hareketler
31 Ekim haftasında swap hariç net rezervlerde 0,6 milyar dolar’lık artış (altın fiyat etkisi hariç 2 milyar dolar artış), yurtdışı yerleşiklerin yaklaşık 487 milyon dolar’lık DİBS alışı ve 0,8 milyar dolar’lık DTH artışı öne çıkıyor
Borsa
/ 7 Kasım 2025SABAH Analizi: Küresel piyasalarda “balon” endişesi artıyor; içeride gözler Enflasyon Raporu’nda
Küresel piyasalarda teknoloji ve yapay zekâ hisselerine yönelik aşırı coşkunun yerini realizasyon ve “balon” endişesi aldı. Nasdaq ve Asya borsalarında sert satışlar yaşanırken, altın–gümüş–kripto varlıklarda düzeltme hareketleri görülüyor. Petrol fiyatları arz fazlası endişesiyle gerilerken, Çin ihracatında beklenmedik düşüş küresel talep zayıflığını teyit etti. İçeride ise tüm dikkatler bugün açıklanacak TCMB Enflasyon Raporu’nda; 2025 hedefinin güncellenmesi piyasa açısından kritik.
Borsa
/ 7 Kasım 2025SABAH Raporu: TCMB Enflasyon Raporu Öncesi BIST 100’de 11.000 Üzeri Güçlü Görünüm
BIST 100 endeksi yeniden 11.000 seviyesinin üzerine çıkarak kısa vadeli yükseliş trendini güçlendirdi. Piyasalar bugün açıklanacak TCMB Enflasyon Raporu’na odaklanırken; USD/TL’de kademeli yükseliş eğilimi devam ediyor, EUR/USD’de kısa vadeli dip oluşumu takip ediliyor.
Gündem
/ 7 Kasım 2025Enflasyon Raporu Öncesi Beklentiler: Piyasa, TCMB’den Revizyon Bekliyor
Merkez Bankası bugün yılın son Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. Piyasa, mevcut tahmin bandının aşılması nedeniyle TCMB’den yukarı yönlü revizyon bekliyor. En çok merak edilen ise 2026’ya ilişkin yeni yol haritası olacak.
Ekonomi
/ 7 Kasım 2025Mehmet Şimşek TBMM’de Ekonomik İstikrar Programı’nı Savundu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2026 bütçesi görüşmelerinde soruları yanıtladı. Şimşek, deprem harcamaları, vergi yükü, borçlanma, cari açık ve enflasyon hedeflerine ilişkin eleştirilere yanıt vererek “Türkiye kötü bir bütçe açığına sahip değil, program çalışıyor” mesajını verdi.
Gündem
/ 7 Kasım 2025Yenileniyor -SICAK SICAK: Bahis operasyonunda gözaltılar başladı
İlk kurbanlar ifadeye gidiyor
Genel
/ 7 Kasım 2025Yoksulluğa alışıyoruz! Ev alamıyoruz, emekli olamayacağız & Hayatta kalma mücadelesi | Ozan Gündoğdu -Semih Sakallı
Semih Sakallı'nın bu bölümde konuğu gazeteci Ozan Gündoğdu. Türkiye'de ağırlaşan ekonomik koşulların yarattığı yoksullaşmayı, artan ekonomik suçları, bunların toplumsal ve siyasi sonuçlarını konuştular.
Dünya Ekonomisi
/ 7 Kasım 2025Çin İhracatı Ekim’de Beklenmedik Şekilde Daraldı, Asya Satıcılı
Çin’in ihracatı Ekim ayında iki yıl sonra ilk kez daraldı. ABD’ye yapılan sevkiyatlar sert düşerken, Pekin alternatif pazarlara yönelerek toplam ihracatını yıl bazında yükseltmeyi başardı. Ekonomistler, ihracattaki ivme kaybının Çin’i daha fazla iç talep destekli teşviklere zorlayacağını değerlendiriyor.
Dünya Ekonomisi
/ 7 Kasım 2025ABD’de işten çıkarmalar 22 yılın zirvesinde
ABD’de şirketler, Ekim ayında 153.074 çalışanı işten çıkardığını açıkladı. Bu rakam, son 22 yılın en yüksek “Ekim ayı toplu işten çıkarma” verisi oldu. Teknoloji ve depo/lojistik sektörleri başı çekiyor. Uzmanlara göre yapay zekâ yatırımları, ücret maliyetleri ve tüketici harcamalarındaki zayıflama şirketleri agresif maliyet azaltmaya yöneltti.
Gündem
/ 7 Kasım 2025Gönül Tol/New York Times: Erdoğan’ın vazgeçilmezliği
Gönül Tol’un New York Times için kaleme aldığı analiz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı başkentleri tarafından “stratejik olarak vazgeçilmez” görülmesi nedeniyle demokrasiye yönelik baskıların görmezden gelindiğini savunuyor.
Borsa
/ 7 Kasım 2025ABD borsalarında sert düşüş – yapay zekâ hisselerinde satış dalgası sürüyor
Wall Street’te perşembe günü satış baskısı hâkimdi. Yapay zekâ odağındaki teknoloji hisseleri yeniden değer kaybederken Dow Jones 400 puana yakın düşüş yaşadı, Nasdaq ise %1,9 geriledi. Nvidia, Microsoft, Palantir, AMD ve Broadcom satış dalgasından en çok etkilenen hisseler oldu.
Genel
/ 7 Kasım 2025Türkiye – ABD S400 pazarlığı başladı
Bloomberg’in üst düzey hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Türkiye ABD’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin tamamen devre dışı bırakılması veya kaldırılması yönündeki talebine olumsuz yanıt verdi. Ankara, S-400’leri elinde tutarak “sınırlı kullanım ve teknik koordinasyon” modeli öneriyor.
Çetin ünsalan
/ 7 Kasım 2025Çetin Ünsalan: Vermeden alan el
Çetin Ünsalan Mehmet Şimşek'in bütçe sunumunu eleştirdi
Benzer Haberler
