Sosyal Medya

Piyasa

BIST: Son dönemdeki hızlı yükselişin ardından piyasada yatay düzeltme eğilimi gözleniyor

Dün Çin’den gelen olumsuz ekonomik verilere rağmen global risk iştahı açık kalırken, hisse senetleri yükselişlerini sürdürdüler. ABD’de dört haftadır üst…

BIST: Son dönemdeki hızlı yükselişin ardından piyasada yatay düzeltme eğilimi gözleniyor

Dün Çin’den gelen olumsuz ekonomik verilere rağmen global risk iştahı açık kalırken, hisse senetleri yükselişlerini sürdürdüler. ABD’de dört haftadır üst üste yükseliş sergileyen hisse senedi endeksleri, dün haftanın ilk gününde de yukarı momentumu devam ettirdiler ve S&P500 endeksi %0,40 yükselişle 4,300 seviyesinin hemen altından kapanış yaptı.

Böylelikle endeks kritik bir direnç seviyesi olan 200 günlük hareketli ortalamasına oldukça yaklaşırken, kısa vadede bu ortalamanın geçtiği 4,330 seviyelerini hedeflemiş durumda. Avrupa’da da kazanımlar vardı ve Stoxxx600 endeksi günü %0,34 yükselişle tamamladı, MSCI Dünya endeksinde de %0,28’lik bir yükseliş vardı. Enflasyonun seyri ve merkez bankalarının buna göre para politikalarını ayarlaması risk iştahı açısından son dönemde piyasalara yön veren en önemli faktör olarak şekillenirken, Çin’deki yavaşlamanın global bazda enflasyona olumlu etki edebileceği görüşleri de dün güçlü kalan risk iştahının nedenlerinden bir tanesi idi.

Emtia tarafına baktığımızda, Çin’in en büyük emtia kullanıcısı ve stoklayıcısı olduğunu göz önüne aldığımızda, ülke ekonomisinde yavaşlama emareleri özellikle enerji ve metallerde sert düşüşlere neden oldu ve Brent petrol fiyatı tekrar $95 altına doğru geriledi. Tahvillerde sınırlı bir hareket vardı ve ABD’de getiri eğrisi terste kalmaya devam ederken, 10 yıllıkların getirisi büyüme kaygılarıyla %3 seviyesini aşmakta zorlanıyor.

Bu hafta bilançolar gelmeye devam ederken, ABD’de Walmart, Target, Home Depot gibi dev perakendecilerin kar rakamlarını takip edeceğiz. Bu şirketleri çoğu geçtiğimiz haftalarda bir çoğu beklentileri aşağıya çekerek hayal kırıklığı yarattıkları ve hisse senetlerinin zayıf projeksiyonları fiyatlamış oldukları için, büyük bir sürpriz yaşanmayacaktır.

 

 

 

Yapı Kredi Yatırım

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler