Sosyal Medya

Piyasa

Bank of America: Türkiye’de ortalama enflasyon yüzde 52 olacak

Bank of America, TL’deki değer kaybı, enflasyon ve kur korumalı Türk Lirası mevduata ilişkin öngörülerini paylaştı.   Bank of America…

Bank  of America:  Türkiye’de ortalama enflasyon yüzde 52 olacak

Bank of America, TL’deki değer kaybı, enflasyon ve kur korumalı Türk Lirası mevduata ilişkin öngörülerini paylaştı.

 

Bank of America (BofA), yayımladığı bir araştırma raporunda, kur korumalı Türk lirası mevduatın mali olarak sürdürülebilir olmadığını vurguladı.

 

REZERVLER DAHA DA ERİYEBİLİR

 

Merkez Bankası’nın doğrudan döviz müdahalesiyle toplamda 7,3 milyar dolarlık satış yaptığını hatırlatan BofA, kur korumalı Türk lirası mevduatının ihtiyaç duyması halinde daha fazla rezerv kullanılabileceğinin işaretinin de verildiğini belirtti.

 

FAİZ KAYNAKLI SORUNLARA ÇARE OLMAZ

 

BofA, kur korumalı Türk lirası mevduat uygulamasının ise negatif reel faizden kaynaklanan sorunlara çözüm üretemeyeceğini ve mali olarak sürdürülebilir olmadığını vurguladı.

 

ENFLASYON YÜZDE 50’Yİ AŞACAK

 

Raporda yer verilen analizde, Türkiye’de enflasyonun 2022 yılında ortalama yüzde 52,6 olacağı, yıl sonunda ise yüzde 40 seviyesinde gerçekleşeceği öngörüldü.

Enflasyonu düşürmek için girdi fiyatlarını düşürecek mali önlemlerin ve KDV indirimlerinin gelebileceğini belirten BofA, bu tarz önlemlerin kura bağlı olan fiyatlar üzerinde sınırlı bir etkisi olacağını ve mali bir yük yaratacağını vurguladı.

 

BANKALARDA FAİZ ARTIYOR

 

Türk lirasındaki likidite sıkışıklığının kredi garanti fonu ve kamu bankalarına sermaye enjeksiyonlarıyla çözülebileceğini belirten BofA, bunun Türk lirasındaki değer kaybını artırabileceğini ifade etti. Bloomberght’nin aktardığına göre reel sektöre verilen kredilerde koşul ve takip sistemi nasıl olursa olsun verilen kredilerin ikincil etkilerinin kontrol edilmesinin zor olacağını belirten banka, bundan dolayı Türk lirasının değer kaybetmeye devam edeceğini düşündüklerini ama bunun hızının kredi genişlemesinin zamanına ve miktarına bağlı olduğunu söyledi.

 

DOLAR BASKISI ARTABİLİR

 

Yüksek seviyelerde bulunan enerji fiyatları düşünüldüğünde Türkiye’nin cari dengesinin pozitife dönmesinin talep baskılanmadığı sürece mümkün olmadığını dile getiren BofA, politika yapıcıların kredi genişlemesiyle yüksek büyüme rakamlarına ulaşma hedefinin cari açığı artırabileceğini ve Dolar/TL üzerindeki baskıyı artırabileceğini ifade etti.

 

 

Kaynak:  Gazete Duvar

 

FÖŞ anlattı:  Ekonomide Saadet Zinciri Ne zaman Çöker?

 

ANALİZ:  Okuyalım: Hiperenflasyon

 

Çetin Ünsalan: Kredi tehditli döviz arzı

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler