Sosyal Medya

Piyasa

Arçelik için AL önerisi

Arçelik için AL önerisi

Arçelik için AL önerisi

Ertelenmiş vergi gelirinin desteğine rağmen beklentilerin altında net kar

Arçelik yılın 3. çeyreğinde, piyasa ortalama beklentisi olan 406 milyon TL ve beklentimiz olan 393 milyon TL’nin altında yıllık bazda %48,5 düşüşle 336 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin bu dönemde kaydettiği 677,3 mn TL’lik ertelenmiş vergi gelirinin desteğine rağmen, Arçelik’in net karı beklentilerin altında kaldı. Şirket bu dönemde 1,578 milyar TL’lik net finansman gideri kaydetti. Finansman giderindeki yükseliş de net karı baskıladı. Şirketin faaliyet giderleri yıllık bazda %104,6 yükselirken, faaliyet giderlerinin net satışlara oranı yıllık bazda 1,8 puan artışla %22,8’e yükseldi.

 

Satış gelirleri beklentilerle uyumlu

3Ç22’de net satış gelirleri, bizim beklentimiz olan 34,271 milyar TL’nin ve piyasa ortalama beklentisi olan 34,158 milyar TL ile uyumlu olarak yıllık bazda %88,8 çeyreklik ise %6,0 artarak 34,255 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Devam eden maliyet baskısı ve talepteki düşüşe rağmen, TL’deki değer kaybı ve ürün fiyatlarındaki yükselişler gelir artışını destekledi. Batı ve Doğu Avrupa’da da tüketici talebinde daralma hızlanırken, geçen yılın aynı döneminde toplam satışlar içerisindeki payı %30 olan Batı Avrupa’nın payı bu çeyrekte %25’e geriledi. Toplam satışlar içerisindeki payı %30 olan yurt içi satışlar ise yıllık %88 çeyreklik bazda %4 artış gösterdi. Yılın 3. çeyreğinde Arçelik’in toplam yatırım harcaması ise 1,801 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.

 

Piyasa beklentileriyle uyumlu operasyonel karlılık

Arçelik 3Ç22’de, piyasa ortalama beklentisi olan 2,907 milyar TL’ye paralel ve beklentimiz olan 2,972 milyar TL’nin %1,9 altında yıllık bazda %65,5 artışla 2,915 milyar TL FAVÖK açıkladı. Artan maliyetlerin ve EUR/USD paritesindeki düşüşün devam etmesine bağlı olarak çeyreksel bazda daralan brüt kar marjının FAVÖK üzerinde baskısına rağmen, bir önceki çeyreğe göre operasyonel gider/satış oranında gözlenen iyileşme FAVÖK marjındaki artışı destekledi. 3. çeyrekte şirketin FAVÖK marjı çeyreksel bazda 125 baz puan artış gösterdi. Güçlü tahsilat sayesinde Net İşletme Sermayesi/Satışlar oranı bu çeyrekte %26,3 olarak gerçekleşti.

 

12 aylık hedef fiyatımız olan 93,85 TL’yi koruyoruz

Operasyonel karlılığın beklentimize paralel gelmesine karşın, net dönem karının ertelenmiş vergi gelirlerinin katkısına rağmen beklentilerin altında kalması nedeniyle 3. çeyrek finansal sonuçlarının hisse performansına yansımasını “sınırlı negatif” olarak değerlendiriyoruz. 3. çeyrek finansal sonuçlarının ardından, Arçelik için 12-aylık hedef fiyatımız olan 93,85 TL’yi ve ‘AL’ olan tavsiyemizi sürdürüyoruz. Arçelik’in 2022’de yıllık bazda %89 artışla 128,740 milyar TL ciro açıklayacağını öngörüyoruz. FAVÖK tarafının ise 2022’de %97 artışla 13,488 milyar TL seviyesinde gerçekleşmesini öngörürken; ana ortaklık net kar tahminimiz ise 2022 için 4,732 milyar TL seviyesinde bulunuyor.

Arçelik’in şirket satın alımlarını, önümüzdeki dönemler için üretim kapasitesini ve ihracat payını destekleyici unsurlar olarak değerlendirmeye devam ediyoruz.

 

Halk Yatırım şirket değerlendirme raporu

 

Yapı Kredi Yatırım piyasa stratejisi:  Yolları Olmayan Ye

 

İş Yatırım’dan Tekfen Holding için ‘AL’ tavsiyesi

 

AL: TAV’ın Ana Ortaklık Net Dönem Karı Beklentilerin Üzerinde

 

BAKMADAN GEÇME

  • Bill Gates servetinin %99’unu bağışlıyor: “Zengin ölmeyeceğim!”

    Microsoft’un kurucusu Bill Gates, servetinin %99’unu önümüzdeki 20 yıl içinde bağışlamayı planladığını açıkladı. Gates Vakfı 2045’te faaliyetlerini sonlandıracak.

  • Sanayi üretiminde bahar canlanması!

    Mart ayında sanayi üretimi hem aylık hem yıllık bazda artış gösterdi. Madencilik ve imalat sanayi yükselişe geçerken, enerji üretiminde düşüş yaşandı.

  • Enerjisa Üretim’den 2.5 milyar dolarlık yenilenebilir enerji hamlesi

    Türkiye'nin en büyük özel elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, 30. santralini devreye aldı. Uygar RES’in tamamlanmasıyla Türkiye’nin ikinci en büyük rüzgâr santrali devreye girecek. Şirket, 11 ülkeye hizmet verirken 2.5 milyar dolarlık dev yatırım planını sürdürüyor.

  • Özgür Özel: “19 Mart süreci Türkiye’yi paralize etti, KOBİ’ler iflasa sürüklendi”

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Sanayi Odası ziyaretinin ardından yaptığı açıklamalarda 19 Mart sonrası yaşanan ekonomik gelişmelere sert tepki gösterdi: "Türkiye'yi ayakta tutan sağlam kolonlar nefes alamıyor."

  • Aracı Kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?  Yükseliş sürebilir

    Genel bir değerlendirme yaptığımızda, son dönemde  sergilediği zayıf seyirle 9,000 bölgesine kadar savrulan  piyasada, dün itibarıyla bu kritik destekten yukarı yönde bir  toparlanma çabası daha başlamış durumda. Yaşanan  yükseliş hareketinin, son dönemkilerden farklı olarak, daha  homojen bir şekilde farklı sektör endekslerine yansımış  olmasını, hareketin devamı açısından cesaret verici olarak  görüyoruz.

  • Dövize kaçış bitti, TCMB rezervleri yükselişe geçti

    2 Mayıs haftasında swap hariç net rezervlerde 2,9 milyar $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 1,2 milyar $’lık DİBS satışı ve DTH’lardaki 825 milyon $ azalış öne çıkıyor. Ayrıca, TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, swap hariç rezervlerde 7 Mayıs itibariyle 4,2 milyar $’lık artış olduğunu hesaplıyoruz. Haftalık hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SABAH Analizi: Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, Bitcoin kükredi, dolar toparladı!

    ABD-İngiltere ticaret antlaşması piyasalar moral verdi. Bitcoin, dolar ralliye geçti

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

Benzer Haberler