Sosyal Medya

Döviz

ABD istihdam verisi düşük ancak işsizlik Fed’i harekete geçirecek

ABD’de işsizlik oranı geçen ay %4’ün altına düştü ve ücretler set şekilde yükseldi. Bordro büyümesini hayal kırıklığına uğratmasına rağmen mart…

ABD istihdam verisi düşük ancak işsizlik Fed’i harekete geçirecek

ABD’de işsizlik oranı geçen ay %4’ün altına düştü ve ücretler set şekilde yükseldi. Bordro büyümesini hayal kırıklığına uğratmasına rağmen mart ayında Federal Rezerv faiz oranının yükselmesine yardımcı olması beklenen sıkı bir işgücü piyasası olduğunu gösterdi.

Çalışma Bakanlığı tarafından cuma günü yayınlanan bir raporda, işsiz oranının %3,9’a düştüğü ve aylık ücret artışının aralık ayında hızlandığı bildirildi. Son iki aydaki yukarı yönlü revizyonların ardından, tarım dışı istihdam 199.000’lik artış takip etti ve işgücüne katılım oranı değişmedi.

Son istihdam rakamları, hala sağlam işgücü talebine rağmen, çocuk bakımı eksikliği, virüs korkuları, büyük tasarruf yastıkları gibi işe girişi geciktiren faktörlerin geçen yılın sonlarında da devam ettiğini gösteriyor. Covid-19 vakalarını son günlerde rekor seviyelere taşıyan omicron varyantı da bir başka sorun. 2022’nin başlarında istihdam artışı hızı için risk oluşturmakta.

İstihdam raporu, biri hanehalkları diğeri işverenlerden olmak üzere iki anketten oluşuyor. İşletmeler arasında yapılan ankette hayal kırıklığı yaratan bir iş büyümesi ortaya çıkarken, hanehalkı anketi istihdamda belirgin bir iyileşme kaydetti.

Indeed’in ekonomik araştırma direktörü Nick Bunker, “Bugünkü raporun her iki tarafı da işgücü piyasasının toparlanıyor olduğu konusunda hemfikir,” dedi. “Anlaşmazlık sadece ne kadar hızlı olduğuyla ilgili.”

Ortalama saatlik kazançlar aralık ayında bir önceki aya göre tahminden %0,6 artarak nisan ayından bu yana en büyük yükseliş. Maaşlar bir yıl önceye göre %4,7 arttı. Hızlı enflasyon bu kazanımlardan büyük bir ısırık alsa da sürekli ücret artışları işverenlerin işçileri çekmek ve elde tutmak için daha fazla ödeme yapma isteğini vurgulamakta.

Enflasyonun hızlandığının arka planında, işsizlik oranındaki düşüş ve daha hızlı ücret artışı para politikasının daha hızlı sıkılaştırılmasını haklı çıkarabilir. Fed yetkilileri aralık ayındaki toplantılarında, bu oranın “katılımcıların önceden tahmin ettikleri hızda veya daha hızlı bir hızda” artırılmasının garanti edilebilir hale gelebileceğini kaydettiler.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler