Sosyal Medya

Genel

Prof Dr Binhan Elif Yılmaz: BİR KAMU HİZMETİ KAÇ KEZ SATIN ALINIR?

Okullar açılırken yine kayıt parası, bağış tartışmaları başladı. Gerekçe, çoğunlukla okullarda eksik olan kırtasiye, temizlik vs malzemelerinin alımı. Oysa Devlet…

Prof Dr Binhan Elif Yılmaz: BİR KAMU HİZMETİ KAÇ KEZ SATIN ALINIR?

Okullar açılırken yine kayıt parası, bağış tartışmaları başladı. Gerekçe, çoğunlukla okullarda eksik olan kırtasiye, temizlik vs malzemelerinin alımı. Oysa Devlet okullarında eğitim ücretsizdir, çünkü eğitimin finansmanı bütçeden karşılanır, bütçeyi de %85-90 oranında vergilerimiz finanse eder.

Milli Eğitim Bakanlığı, genel bütçeli idaredir ve her yıl diğer idareler gibi bütçeden ödenek alır. Bütçeden MEB’in aldığı pay her yıl ortalama   %9-9,5 civarındadır.

Son yılların MEB bütçelerine, mal ve hizmet alımına ayrılan tutara ve bu tutarın vergilerimiz içindeki paylarına ilişkin bilgileri şu şekilde:

  • 2022’de ek bütçe öncesi MEB bütçesi 189 milyar TL’ydi. 15 milyar TL’si mal ve hizmet alımı içindi. Bu tutar MEB bütçesinin %8’i, vergilerimizin %1,1’i.
  • 2023 MEB bütçesi 435,3 milyar TL ve 39 milyar TL mal ve hizmet alımına ayrılacak, bu tutar MEB bütçesinin %9’u, vergilerimizin %1,2’si.
  • 2024’de ise MEB bütçesi 532,8 milyar TL planlanıyor, bunun da %8.8’lik kısmı olan 47,2 milyar TL mal hizmet alım giderlerine ayrılacak. Bu tutar MEB bütçesinin %8,8’i ve ödeyeceğimiz vergilerin %1,2’si.

Vergisini tam ve zamanında ödeyen herkes haliyle okul kaydında bir daha düşünüyor ve merak ediyor: Bir kamu hizmeti kaç kez satın alınır?

 

Prof.Dr. Binhan Elif YILMAZ   www.bankavitrini.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler