Sosyal Medya

Para Politikasi

Hindistan Merkez Bankası’ndan art arda beşinci kez faiz artışı

Hindistan Merkez Bankası (RBI), yüksek enflasyonu dizginlemek için politika faizini 35 baz puan artırarak yüzde 6,25’e yükseltti. Politika faizini art…

Hindistan Merkez Bankası’ndan art arda beşinci kez faiz artışı

Hindistan Merkez Bankası (RBI), yüksek enflasyonu dizginlemek için politika faizini 35 baz puan artırarak yüzde 6,25’e yükseltti. Politika faizini art arda beşinci kez artıran merkez bankası, son üç yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Son zamanlarda fiyat baskılarının daha az olabileceğine dair işaretler olsa da, Hindistan Merkez Bankası (RBI) Başkanı Shaktikanta Das, asıl riskin enflasyonun sürekli ve yüksek kalması olduğunu belirterek, merkez bankasının önümüzdeki aylarda da faiz oranlarını yeniden artırabileceğine dair piyasaya sinyaller verdi.

RBI’den üç üye ve üç harici üyeden oluşan para politikası komitesi (MPC), kilit kredi faizi oranını Nisan 2019’dan bu yana en yüksek orana, yüzde 6,25’e yükseltti. Altı üyeden beşi, faizin artması lehine oy kullandı.

Reuters’te yer alan habere göre, Hindistan’ın yıllık perakende enflasyonu, gıda fiyatlarındaki artışın yavaşlaması ve yüksek baz etkisi sayesinde, Ekim ayında yüzde 6,77 ile üç ayın en düşük seviyesine gerilemişti. Bu olumlu etki, RBI’nin sonraki aylarda daha küçük faiz artırımları yapacağına dair işaretler veriyordu.

Merkez Bankası Başkanı Das, bu yılki en yüksek enflasyon artışının “geride kaldığını” söyledi. Ancak rehavete kapılınmaması gerektiğinin altını çizdi. Das, para politikası komitesinin kararını açıklarken, “Para Politikası Komitesi; enflasyon beklentilerini sabit tutmak, çekirdek enflasyonun sürekliliğini kırmak ve ikinci tur etkilerini kontrol altına almak için daha iyi kalibre edilmiş para politikası eyleminin garanti edildiği görüşündeydi” dedi.

Başkan, “Enflasyonun kontrol altına alınmasına yönelik odak devam ediyor. Enflasyonu daha yönetilebilir seviyelere çekmek için çabalarımız hız kesmeden devam edecek” ifadelerini kullandı. RBI para politikasından sorumlu başkan yardımcısı Michael Patra, önceki toplantılara göre daha düşük faiz artışının öneminin altını çizdi, ancak merkez bankasının enflasyonun ikinci tur etkilerini yakından izlediğini söyledi.

Patra gazetecilere, “Enflasyonun en kötüsü geride kaldı, ancak enflasyonun ılımlı hale gelmesi çok zor ve çok düzensiz olacak. Bu nedenle, enflasyonu önce sıkı bir şekilde tolerans bandına, ardından hedefe yönlendirmeliyiz” dedi.

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler