Sosyal Medya

Döviz

Fed Sıkılaştırma Söylemini Artırdıkça Küresel Tahvil Satışları Derinleşiyor, Dolar Güçleniyor

Bu yılki benzeri görülmemiş küresel tahvil patlaması, Federal Rezerv Başkanı Lael Brainard’ın ABD merkez bankasının büyük miktardaki borç stokunu hızla…

Fed Sıkılaştırma Söylemini Artırdıkça Küresel Tahvil Satışları Derinleşiyor, Dolar Güçleniyor

Bu yılki benzeri görülmemiş küresel tahvil patlaması, Federal Rezerv Başkanı Lael Brainard’ın ABD merkez bankasının büyük miktardaki borç stokunu hızla azaltarak politika sıkılaştırmasını hızlandıracağını söylemesinin ardından hızlandı.

Agresif Fed eylemi olasılığı, gösterge 10 yıllık Hazinelerdeki verimi beş baz puan yukarı kaldırarak %2,60’a taşıdı ve 2018 ve 2019’da görülen aralıklara geri itti. Verim salı günü 17 baz puana kadar yükseldi. Av

Bloomberg Global Aggregate endeksine göre, dünya genelinde tahviller sekiz aylık kayıp serisini tamamladıktan sonra bu hafta kayıplarını uzatıyor ve bu da kayıtlardaki en uzun seri oldu. Yatırımcılar, politika yapıcıların artan küresel enflasyon ve işgücü piyasalarının sıkılaşması karşısında faiz oranlarını yükseltmeye yönelmesi nedeniyle sabit getirili menkul kıymetleri satıyor. Avustralya Merkez Bankası, kalan “sabırlı” referansını bırakarak şahin bir şekilde harekete geçen en son merkez bankası oldu.

Singapur’daki TD Securities Asya-Pasifik kur stratejisti Prashant Newnaha, “Fed Başkanı Jerome Powell’ın bir sonraki konuşmasında Brainard’ın şahin duruşunu yumuşatması olası değil” dedi.

Fed başkan yardımcısı olmak için Senato’dan onay bekleyen Brainard, Salı günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının “para politikasını metodik olarak sıkılaştırmaya devam edeceğini” ve “Mayıs ayındaki toplantıda en kısa sürede bilançoyu hızlı bir şekilde azaltmaya” başlayacağını söyledi.

Fed’in nicel sıkılaştırması hakkındaki yorumlar, yatırımcıların agresif bir dizi faiz artışı için destek vermesiyle hazineleri bu yıl on yıllardır en kötü kayıplara sürükleyen bir satışı güçlendirdi. Salı günü Avrupa genelinde ülke tahvillerinde de verim yükseldi.

Sydney’deki Nomura Inc. kur stratejisti Andrew Ticehurst, “Piyasa, Fed’in yaklaşan FOMC tutanaklarından oldukça şahin bir iletişim bekliyor gibi görünüyor” dedi. “ABD’li meslektaşlarımız art arda üç yarım puan Fed faiz artışı ve Fed oranında nihai %3,75 ila %4’lük bir zirve bekliyor. Oldukça agresif bilanço ikinci turları ile birlikte, bu ABD verimlerinin henüz zirve yapmadıklarına işaret ediyor.”

Swap piyasaları Fed’in faizleri bir seferde çeyrek puandan fazla artırmaya başlayacağını ve Mayıs toplantısında %80’den fazla beklentiyle yarım puanlık bir hareket olacağını öngörüyor. Genel olarak, önümüzdeki altı toplantı için Aralık ayına kadar yaklaşık yüzde 2,22 oranında ek faiz artışı fiyatlanıyor.

ABD doları Çarşamba günü ABD Merkez Bankası Fed’in agresif para politikası sıkılaştırma beklentilerini artırması üzerine güçlenirken, Euro Rusya’ya ek yaptırım olasılığıyla zayıfladı.

the Dollar Index, which tracks the greenback against a basket of six other currencies, traded 0.2% higher at 99.640, just off its highest level since May 2000.

Altı para biriminden oluşan bir sepet karşısındaki Dolar Endeksi, Mayıs 2000’den bu yana en yüksek seviyesinin hemen dışında, 99.640’da ve düne göre %0,2 daha yüksek işlem gördü.

Bloomberg, Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler