Sosyal Medya

Döviz

ANALİZ: Faiz aynı, hedef büyüme, yeni makroihtiyati önlemler bekleniyor – ve TL için çok yazık

Yüksek ve yükselen enflasyon, TL’de değer kaybı, rezervlerdeki muazzam erime TCMB’yi harekete geçirmeye yetmedi. Üç maymun duruşuyla Türkiye ekonomisindeki yangını…

ANALİZ: Faiz aynı, hedef büyüme, yeni makroihtiyati önlemler bekleniyor – ve TL için çok yazık

Yüksek ve yükselen enflasyon, TL’de değer kaybı, rezervlerdeki muazzam erime TCMB’yi harekete geçirmeye yetmedi. Üç maymun duruşuyla Türkiye ekonomisindeki yangını seyretmeye devam eden merkez bankası Şahap kavcıoğlu yönetiminde politika faizini %14’te sabit tutma kararını açıkladı.

Aşağıda TCMB’nin ilan ettiği metinde kırmız ile yazılmış cümleler metnin içinde yapılan değişiklikleri göstermekte. Buna göre banka jeopolitik risklerin arttığına dikkat çekerken ekonominin güçlü seyrinin devam ettiğine inanmakta.

Fiyat istikrarına çareyi de halen cari denge üzerinden görmekte. Bu sene cari açık seviyesinin 45 milyar dolarla GSMH’nin %6’sına yöneldiğini eklemek ve hatta merkez bankasını da bu konuda uyarmakta fayda var.

Bankanın düşük faizli (%9’a kadar) sunacağı yatırım kredilerinden beklentisinin bir yandan ekonomik büyümeyi teşvik etmek; bir yandan da düşen finansman maliyetleri sayesinde enflasyonu dizginleyeceğini ummak gibi bir amaç fonskiyonuna kilitlendiğini izlemeye devam ediyoruz. gerçekçi olmadığını, TL değer kaybettiği her gün üretim maliyetlerinin arttığını bankanın dikkatine sunalım.

Bakaya göre enflasyondaki yükseliş “makroekonomik temellerden uzak”. Küresel arz şoku, artan gıda fiyatları ve enerji fiyatları temel neden olsa da, banka özellikle son ikisinin kalıcı olduğunu ve TL’deki değer kaybının, derin negatif reel faiz politikasının ve rezerv yönetiminin, kısaca kendi para politikası hatalarının enflasyonla bağlantısını kuramıyor. ya da kurmak istemiyor.

Halen küresel barış geldiğinde enflasyonun düşeceğinden bahsetmesi ise hem acıklı hen de akıl alır gibi değil.

Şapkadan liralaşma, yani döviz mevduatlarında çözülme için yeni tavşanlar çıkarmak üzere olduğunu anlıyoruz. Teminat ve likidite adımlarının şirketlerin döviz mevduatlarına yönelik heves olduğu şüphesiz. Kredi için verilen teminatların niteliğinde bir esneklik yaratacağını anlıyoruz. Amaç şirketlerin kredi alma şartlarını kolaylaştırmak, döviz kaynaklarını merkez bankasına yöneltmek. Likidite, yani merkez bankası fonlamasının artacağını da anlamak gerekli bankanın faiz karar metninden.

%70 ve üzerine giden enflasyonla %5 hedefinden bahseden TCMB liralaşma kavramına tutunarak faiz politikası dışında adımlarla enflasyonu düşürmeyi hedeflerken hepimizi üç haneli enflasyonla tanıştıracak gibi görünüyor.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve ekibi %19 TÜFE enflasyonunu bir sene içinde üç haneli seviyeye taşıyacak ekip olarak tarihe geçecek gibi görünüyor.

TL’nin bu şartlar altında değer kazanmasının zorluğunu, ancak değer kaybının seviyesi konusunda bir hedef artı verilemeyeceğini eklemek önemli.

GA.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler