Sosyal Medya

Genel

Alaattin Aktaş: Bu ‘liralaşma’ değil, ‘dolarlaşma’

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, kur korumalı mevduata ilişkin olarak (KKM) “Sen tut yıllar yılı reel kayba uğrasa da TL tutmayı…

Alaattin Aktaş: Bu ‘liralaşma’ değil, ‘dolarlaşma’

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, kur korumalı mevduata ilişkin olarak (KKM) “Sen tut yıllar yılı reel kayba uğrasa da TL tutmayı tercih edenleri dövize giderler kaygısıyla KKM’ye davet et, onları dövizin getirisine alıştır, şu anki duruma göre normalde TL’de duracak olan 650 milyarı dövize endeksli hale getir, sonra da bunun adına ‘liralaşma’ de! Tam aksine bu uygulama ‘liralaşma’ değil, ‘dolarlaşma’dır…” dedi.

Aktaş, KKM hesaplarında şu anda 1,3 trilyon lira olduğunu belirterek şöyle yazdı:

“Bu hesabın yarısı, yani 650 milyarı zaten dövizden geldi. Yıllardır döviz tasarruf etmekte olan bu kişi ve kuruluşlar, uygulama bitip ellerine bu para geçtiğinde çok doğaldır ki döviz alacak.

Öte yandan yıllar yılı TL tasarruf etmekteyken kur korumalı hesaba geçenler de dövizin tadını aldı. Bu hesap sahipleri parayı yatırırken bankanın verdiği faize hiç bakmıyor artık. Dikkatler tümüyle dövizin getirisinde, çünkü faiz  kaç olursa olsun döviz artışı kadar getiri elde ediliyor. Adeta masum masum TL’de duranlar, dövize itilmiş oldu. Şimdi normalde TL tasarruf ederken KKM’ye geçip dövizin bu cazip getirisine alışanlar ellerine geçecek 650 milyarla enflasyonun çok altında getirisi olan TL mevduata mı döner, yoksa dövize mi yönelir? Yanıtı belli olan bir soru değil mi…

Dolayısıyla kur korumalı mevduat uygulaması bugün bitse ve tutar 1.3 trilyon lira olsa bile Türkiye bir anda bu kadar döviz talebiyle yüz yüze gelecek demektir.”

 

Yazının devamı için

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler