Sosyal Medya

Borsa

Kritik hafta: ABD’de yarın ara seçimler, Perşembe enflasyon verileri açıklanacak

Her ayın ilk Cuması ABD’de açıklanan resmî istihdam verileri, tahminlerimize paralel beraberinde büyük bir piyasa yansıması yarattı. ABD Çalışma Bakanlığı…

Kritik hafta: ABD’de yarın ara seçimler, Perşembe enflasyon verileri açıklanacak

Her ayın ilk Cuması ABD’de açıklanan resmî istihdam verileri, tahminlerimize paralel beraberinde büyük bir piyasa yansıması yarattı. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tarım dışı sektörde bordrolu çalışan sayısı 200 bin kişi artış kaydetmesi beklenirken gerçekleşme 261 bin kişi oldu. Yıllık maaş artışları (FED’in yakında takip ettiği enflasyon göstergesi) %4,7 ile beklentilere paralel sonuçlanırken, işsizlik oranının (beklenti %3,5) %3,7 seviyesine ykselmesi güvenli liman isteğinin azalmasına neden olurken, dolar geniş bantta değer kaybetti, geriye kalan var ne yok herşey değer kazandı.

Ayrıca, cuma günü sabah erken saatlerde kaleme aldığımız bültenimizde, Hong Kong borsa endeksi Hang Seng’in yaklaşık %6 değer kazandığını yazmış ama nedenini bulamamıştık. Cuma gününün ilerleyen saatlerinde, Çin’de gelen covid kapsamında önlemlerin azaltılacağı haberinin özellikle emtia piyasalarına alım getirdiğini gördük. Konuya biraz daha geniş açıdan yaklaşırsak, Çin’in “Zero Covid” politikasından çıkılması için adım atmaya başlaması, büyüme açısından önemli bir haber teşkil ederken, büyüyen bir ekonomide talebin de artacak olması, emtia fiyatları ve petrol için iyi bir haber olurken, enflasyon için kuşkusuz olumsuz bir haber.

Doların süper döngüsüne paralel 7 aydır peş peşe gerileyen altın, Cuma günü Çin’den gelen haberler ve akabinde ABD Tarım Dışı İstihdam verisinden de destek alarak uzun bir süredir dile getirdiğimiz 1,616 dolar seviyesinden sekerek 1,680 dolar seviyesine varan hızlı bir yükselişe imza attı. Altında ‘yükselişten’ söz edebilmek adına 1,685 dolar seviyesinin de üzerine çıkılması gerektiğini not edelim.

Altının cuma günü %3 değer kazandığı günde, gümüşün kritik bir direnç seviyesi olan 20,80 dolara kadar yükselmesi ve %7 değer kazanmasını da göz ardı etmemek gerekiyor. Özellikle, gümüş/altın rasyosunun gümüş lehine ilerlediğini not edelim. Bu minvalde, gümüşün 20,80 dolar seviyesi üzerinde iyice yerleşmesi durumunda, 22 dolar yatay destek seviyesinin çekim alanına gireceğini düşünüyoruz.

Kıymetli madenler aslında bildiğimiz önemli teknik seviyelerin kıyısında salınmaya devam ederken, sessiz sedasız aylardır 20bin dolar seviyesinin kıyısında salınan direnişin parası bitcoin, cuma günü sıkıştığı prangalarından yine beklentimize paralel kurtularak 2 ay sonra yeniden 21,400 dolar seviyesine kadar yükseldi.

5 çeyrektir soluksuz bir şekilde yükselen doların piyasa kuru olan DXY, cuma günü piyasaların hızla risk-on moduna dönmesine paralel 111 seviyesinin altına gerileyerek mart ayından bu yana en büyük günlük düşüşü yaşadı. EUR dolar karşısında %2’den fazla değer kazanarak psikolojik ‘parite’ seviyesine yaklaştı. Son dönemlerin zayıf para birimi Sterlin bile haftayı 1,1380 seviyesine yükselerek tamamladı. Petrol fiyatları, cuma günü %5’ten fazla yükselirken, AB’nin Rusya petrolüne yönelik yaklaşan yasağı ve Çin’in bazı covid kısıtlamalarını gevşetme olasılığı piyasaları destekledi. Küresel durgunluk korkuları kazançları sınırlasa da, Brent ham petrolün vadeli işlemleri haftalık %3’e yakın kazançla varil başına 98 dolar seviyesine yükseldi.

Tüm bu olup biten yurtdışındaki ‘kargaşaya’ rağmen, USDTRY kuru kamunun da desteği ile 18,62 seviyesinin etrafında seyrini korurken, paritelerin dalgalanmasına paralel EURTRY ve GBPTRY kurlarında sert iniş ve çıkışlar görüyoruz. USDTRY kuru yatay seyretse de, ons altının yükselişine paralel cuma günü gram altın yeniden psikolojik 1,000 TL seviyesine kadar yükseldi. Lâkin, gram cephesinde fiyatın neredeyse son 5-6 aydır 960-1,030 arasına sıkışıp kaldığını da itiraf etmek gerekiyor. USDTRY kurunun sakin seyrine paralel Borsa İstanbul 100 endeksi dolar bazında 227 seviyesine dayanırken, TL bazında ise her yeni gün rekorlar kırmaya devam ettiğini görüyoruz. Enflasyondan kaçan yatırımcılar hisse senedi piyasasına âdeta hücum etmeye devam ediyor. Tahvil faizleri ise sürrealist derecede düşük seviyelerde kalmaya devam ediyor.

Manşetimizde de belirttiğimiz üzere, bu haftanın gündemi oldukça yoğun ve önemli görünüyor.  ABD’de yarın düzenlenecek ara seçimlerde, Temsilciler Meclisinin tamamı, Senato’nun üçte biri yenilenirken 36 eyalet ve üç deniz aşırı bölgede valilik ve diğer kilit pozisyonların yeni sahipleri de belirlenecek. İki Başkanlık seçimi arasında yapılan Kongre ara seçimleri, Başkan’ın görev döneminin ortasına denk geldiğinden, seçmenin Başkan ve partiye yönelik memnuniyetinin ölçüldüğü bir referandum niteliği taşıyor. Demokratların Kongre’nin iki kanadından birini ya da ikisini de kaybetmesi durumunda Başkan Biden’ın işi çok daha zorlaşacak. Kongre’nin iki kanadında birden çoğunluğu kaybeden yönetimler, kendi başlarına yasa çıkarma işlevleri sekteye uğradığından “topal ördek” konumuna düşüyor. Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar 212’ye karşı 220, 100 sandalyeli Senato’da ise 50’ye karşı 51 üyeyle çoğunlukta olduklarını hatırlatalım.

Perşembe günü ABD’de açıklanacak TÜFE enflasyonu piyasalar açısında önemle takip edilecek. Daha doğrusu, ne FED ne de piyasalar enflasyon boynunu aşağıya çevirmeden rahat etmeyecekler. Bu minvalde, yıllık TÜFE artışının %8,0, çekirdek artışın ise %6,5 olması bekleniyor. Verinin beklentilerden daha iyi sonuçlanması, piyasaların yüzünü güldürecek; aksi ise satış baskısının (faiz artırımı devam edeceğinden) artmasına neden olacaktır.

ABD’de işsizlik oranının yükselmesi sonrasında haftanın son iş gününü %1,3 yukarıda tamamlayan ABD borsalarını takiben, yeni gün ve haftanın ilk iş gününde Asya piyasalarından da hava güneşli. Hang Seng borsası %3,5 , gösterge endeks Tokyo borsası ise %1,3 yukarıda işlem görüyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise hafif de olsa kırmızılar gözümüz çarpıyor. Bu minvalde, cuma günü esen iyimserlik rüzgârları ardından bu sabah piyasaların temkinli bir şekilde güne başladıklarını görüyoruz.

Ortak para birimi EUR 0,9940 ; Sterlin ise 1,3340 seviyesine geri çekilirken, Bitcoin 20,800 seviyelerinde işlem görüyor. Dolar endeksi DXY 111 seviyesinin hafif de olsa üzerine yükselirken, altının ons fiyatı 1,670 gümüşün ise 20,50 seviyesine geri çekildiğini not edelim.

Mali piyasaların gündeminde bugün içeride hazine ihaleleri ve hazine nakit dengesi takip edilebilir.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler