Sosyal Medya

Genel

TTGV: Sorumlu Yatırımcılık/ESG Perspektifinden Sürdürülebilirlik

 İş modelleri, ürünler, yatırımlar, süreçler, organizasyonlar, insan kaynağı ve teknolojiler bağlamında köklü değişikliklerin olmasıyla rekabetin kurallarının yeniden yazıldığı büyük bir…

TTGV: Sorumlu Yatırımcılık/ESG Perspektifinden Sürdürülebilirlik

 İş modelleri, ürünler, yatırımlar, süreçler, organizasyonlar, insan kaynağı ve teknolojiler bağlamında köklü değişikliklerin olmasıyla rekabetin kurallarının yeniden yazıldığı büyük bir inovasyon dalgasının içinde yer almaktayız. Bu dalganın bir tehdit değil, değişime giden yolda önemli bir fırsat olarak benimsenmesi çok kritiktir.

 

Çevre ve doğal kaynakların korunduğu, tüm canlıların yaşamlarını sürdürdüğü ve bunların yanında sosyal ve etik konuların ayrılmaz bir bütün olarak ele alındığı ekonomik sistemler için yeni ve rekabetçi bir bakış açısı olarak sürdürülebilirlik kavramı karşımıza çıkıyor. Sürdürülebilirlik denildiğinde ilk olarak akla çevresel yönü gelse de bu kavram aslında ekolojik, sosyal koşullar ve ekonomik bileşenleri bir arada barındıran bütüncül bir bakış açısını ifade etmekte. Bununla beraber ülkelerin, bölgelerin ve kuruluşların/şirketlerin sürdürülebilirlik yolculuğunda dijital dönüşümün önemli bir kaldıraç olduğunu ve dijital dönüşüme entegre olarak tasarlanacak bir stratejiye ihtiyaç duyulduğu su götürmez bir gerçektir.

 

Bu iş ciddi bir yatırım gerektirecektir ve dünya üzerinde artık yatırım değerlendirmeleri artan biçimde sorumlu yatırımcılık/ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişimsel – Environmental, Social and Governance) kriterleri çerçevesinde yapılıyor. ESG kategorisindeki yatırımlar ve fonlar dünya üzerinde 2021 yılı Eylül ayı itibariyle 3,9 trilyon dolar büyüklüğüne ulaştı.

 

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, çıkılması gereken sürdürülebilirlik yolculuğunda ESG yönünden kurum ve kuruluşlara/şirketlere ışık tutacak bir bilgi kaynağına olan ihtiyacı görmüş ve bu ihtiyaçtan yola çıkarak “Sorumlu Yatırımcılık/ESG” yönünden ele alınarak temel kavramlar ve çerçeveler anlaşılmaya çalışılmış. Şirketlerin ve kuruluşların sürdürülebilirlik ve ESG kriterleri konularında farkındalıklarının artırılmasına, sürdürülebilirlik dönüşümüne hazırlanmasına ve ihtiyaç duyulacak finansman kaynağına erişirken ESG prensiplerine uyum sağlayabilmesine katkı verecek bir rehber olması amacıyla geçekleştirilmiştir.

 

Eser ile Türkiye’yi de içine alması kaçınılmaz olan mega-trend olarak adlandırabileceğimiz sürdürülebilirlik dönüşümü konusunda ortak faydanın büyütülmesi için ekosistemimizin farkındalığının ve hazırlık durumunun artırılmasına yönelik sağlıklı bir tartışma zemini oluşturulması hedefleniyor.

 

Çalışma Kapsamında Üç Ana Konu Başlığı Ele Alındı

 

Bölüm 1 – Sürdürülebilirlik ve ESG Yatırımları

Sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma kavramlarının çıkış noktası, tarihsel gelişim ve değişiminin ele alındığı bu bölümün ilk kısmında, aynı zamanda uluslararası aktörlerin konu özelinde düzenlediği etkinlikler ile bazı anlaşmalara değinilerek Türkiye’de yaşanan gelişmeler değerlendirildi. Bölümün ikinci kısmında ise sürdürülebilir/sorumlu yatırımcılık kavramları açıklanmış; ESG’nin temel kriterleri, yatırımcı stratejilerine ve tartışmalarına değinilmiştir. Ayrıca ekosistemin ESG eğilimleri ve ESG’nin kuruluşlara/şirketlere yararlı olma potansiyeli taşıyan değerleri ele alınmıştır.

 

Bölüm 2 – Kuruluşlar/Şirketler Açısından Sürdürülebilirlik Yolculuğu

Bu bölümünde öncelikle, kuruluşların/şirketlerin sürdürülebilirlik dönüşümü yolculuğu ve bu yolculukta ihtiyaç duyabileceği finansman kaynağına erişirken ESG prensiplerine uyum sağlayabilmeleri için hazırlanan genel bir yol haritası yer almakta. Devamında ise ESG derecelendirmesinde karşı karşıya kalacakları kriterlerden hareketle derlenen genişletilmiş kriter seti veriliyor. Şirketlerin/kuruluşların rekabetçiliğinde belirleyici olacak tamamlayıcı hususlar ele alınmıştır.

 

Bölüm 3 – Ekler

Sorumlu/Sürdürülebilir Yatırımcılığın bilinen kısa tarihi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde temel yaklaşımlar, özlü bir biçimde derlenen belli başlı inisiyatifler, çerçeve ve standartlara bir bakış sunulduğu bu bölümde bunlara ek olarak önemli derecelendirme sağlayıcıları ele alınırken ESG ekosistem bağlantılarıyla da genel bir çerçeve çizilmiş. Sürdürülebilirlik konusunda kabul görmüş önemli endekslere yer verilirken, çalışmada bulunan önemli konulara tamamlayıcı bilgileri içeren kavramlar detaylandırılmıştır.

 

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı olarak, tüm bulgu ve önerilerin ekosistem ile paylaşılarak tartışmaya açılması ve paydaşlarımızdan bu bağlamda en geniş kapsamda katkı sağlanması amacıyla bu eseri ekosisteme sunmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu eserin, ülkemizin sürdürülebilirlik ve dijitalleşme kaynaklı dönüşüm dalgasını yakalayarak rekabetçiliğini koruma ve hatta artırma yönünde yapacağı çalışmalara katkı sağlamasını umuyoruz.

 

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ekosistem Programları Koordinatörlüğü, teknolojik inovasyon ekosisteminde yer alan paydaşların ortak sorunlarını tespit etmek ve birlikte çözüm aramak amacıyla Stratejik Odak Çalışma Komisyonları (STOK) gerçekleştirmektedir. Komisyonlar ile özellikle özel sektörün uluslararası rekabetçiliğine dair teknoloji geliştirme ve üretme kapasitesine uzun dönemli etkisi olacak konularda analitik verileri değerlendirmekte; sonuçlarının ekosisteme sunularak tartıştırılmasını ve somut strateji önerilerinin geliştirilmesini hedeflemektedir.

 

Stratejik Odak Çalışma Komisyonları ile ilgili detaylı bilgi, görüş ve önerileriniz için [email protected] adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.

 

Çalışmamızı incelemek için: https://www.ttgv.org.tr/tur/images/publications/62285123ed5f0.pdf

 

 

Savaş e-ihracatı vurdu, üç büyük pazardan birini kaybettik!

 

Biotrend Enerji Yatırımlarına Hız Kesmeden Devam Ediyor!

 

 

Çetin Ünsalan:  Enflasyon üretimsiz düşmez

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler