Sosyal Medya

Genel

Rusya’dan kaçan yasa dışı para Türkiye’ye geliyor!

Seferberlik ilanı sonrası ülkeden çıkmaya başlayan Rus halkı, kredi kartı ve bankacılık sistemini kullanmadığı için yasadışı yollardan para çıkarmaya yöneldi...

Rusya’dan kaçan yasa dışı para Türkiye’ye geliyor!

Ukrayna’yı işgal girişimi sonrası ağır yaptırımlara maruz kalan ve büyük başarısızlık yaşayan Rusya’nın seferberlik ilanı sonrası hem vatandaşları hem de para çıkışında rekor artış yaşanıyor. Rusya Federal Gümrük Dairesi (FTS), 20-30 Eylül tarihleri arasında tespit edilen yasadışı nakit para çıkarma eylemlerinde yüzde 93’lük keskin artış meydana geldiğini bildirdi.

Rusya’dan yurt dışına yasadışı nakit para ihracatına ilişkin 500’den fazla eylemin kaydedildiği vurgulanan FTS raporunda, bu rakamın 2021 yılının aynı döneme göre yüzde 93 daha fazla olduğu vurgulandı.

Gümrük Dairesi yetkilileri, 20- 30 Eylül döneminde yasa dışı nakit para kaçakçılığının çoğunun Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan ve Tacikistan’a gitmeye çalışan yolcular tarafından yapıldığına dikkat çekerken, gümrük sınırlarında ülkeye giriş veya çıkışlarda yolcuların para miktarını beyan etmemesi veya yanlış bilgi vermesi vakalarının yanı sıra, 10 bin doların üzerindeki nakit döviz çıkarım ihlallerinin 557 vakanın 213’ünü oluşturduğunu söyledi.

TOPLAM MİKTAR 160 MİLYON RUBLEYİ AŞTI

FTS’ye göre yasadışı yollardan taşınmaya çalışılan toplam para miktarı, raporlama döneminde 160,6 milyon ruble olarak gerçekleşirken, Gümrük basın servisi tarafından yapılan açıklamada, tespit edilen ihlaller sonrası 549 idari dava ve 11 ceza davası başlatıldığı bildirildi.

Gümrüklerde rublenin yasadışı döviz ihracatı vakalarının yüzde 50’sinden fazlasını oluşturduğu, bu para birimini Euro ve ABD dolarının izlediği gözlemlenirken, çoğu zaman Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan ve Tacikistan’a yasadışı yollardan para çıkarılmaya çalışıldığı da kaydedildi.

Federal Gümrük Servisi, havalimanları ve karayolu gümrük kapılarında tespit edilen yasadışı para çıkarım ihlallerindeki artışın Rusya’dan yurtdışına para transferiyle ilgili kısıtlamalar ve Rus ödeme sistemi MIR’in yurtdışında çalışmasının engellenmesi nedeniyle gerçekleştiğine inanıyor.

 

Finans Gündem

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler