Sosyal Medya

Genel

Resmi Gazete: Dört dev yatırıma 18 milyarlık devlet yardımı

Sakarya’da hibrit otomobil ve batarya üretim, İzmir’de güneş paneli, Adana’da bulaşık makinesi kapsülü ve Kocaeli’de maleik anhidrit üretim tesisleri proje…

Resmi Gazete: Dört dev yatırıma 18 milyarlık devlet yardımı

Sakarya’da hibrit otomobil ve batarya üretim, İzmir’de güneş paneli, Adana’da bulaşık makinesi kapsülü ve Kocaeli’de maleik anhidrit üretim tesisleri proje bazlı devlet yardımı kapsamına alındı.

Resmi Gazete’nin 15 Ekim tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ tarafından hibrit ve şarj edilebilir hibrit otomobil ve batarya üretim tesisi, çeşitli vergi, enerji ve prim desteklerini içeren proje bazlı devlet yardımı kapsamına alındı.

Proje başlangıç tarihi 7 Temmuz olarak belirtilen ve 6,9 milyar TL sabit yatırım bedeli öngörülen tesisin, 4 yıllık yatırım süresi sonunda yıllık 162 bin hibrit ve şarj edilebilir hibrit otomobil, 44 bin adet batarya üretimi gerçekleştirmesi hedefleniyor.

Diğer karar kapsamında, Smart Güneş Enerjisi AŞ tarafından İzmir’de yatırım başlangıç tarihi 1 Mayıs olarak belirtilen fotovoltaik güneş paneli üretim tesisine proje bazlı devlet yardımı verilecek.

Yatırım süresi 4 yıl olarak belirlenen ve toplam 7,6 milyar TL sabit yatırım bedeline sahip tesisin yatırım süresi sonunda yıllık 2,048 MW fotovoltaik güneş paneli üretim kapasitesine ulaşması bekleniyor.

Adana’da Beyaz Kağıt ve Hijyenik Ürünleri AŞ tarafından 1 Haziran yatırım başlangıç tarihine sahip olan ve proje bazlı devlet yardımı kapsamına alınan bulaşık makinesi kapsül üretim tesisinin yatırım süresi 5 yıl olarak belirlendi.

Öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 657,4 milyon TL olan tesisin yatırım süresi sonunda yıllık 2,4 milyar adet bulaşık makinesi kapsülü üretim hedefine ulaşacağı hesaplanıyor.

Aynı gazetede yer alan diğer karara göre, Kocaeli’de TN Maleik Petrokimya AŞ tarafından başlangıç tarihi 1 Nisan olarak belirtilen maleik anhidrit üretim tesisinin proje bazlı devlet yardımı kapsamına alınmasına karar verildi.

Öngörülen sabit yatırım tutarı 3,2 milyar TL olarak belirtilen tesiste 3 yıllık yatırım süresi sonunda yıllık 50 bin ton maleik anhidrit üretim kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.

Maleik anhidrit, cam, tekne ve inşaat tribün kanatları için cam elyaf kompozitlerin üretiminde yer alan doymamış polyester reçinelerin imalatında kullanılıyor.

Söz konusu tesislere proje bazlı devlet yardımı kapsamında gümrük vergisi KDV istisnası ve iadesi, çeşitli vergi indirimleri, sigorta primi işveren hissesi, sınırlı veya süreli olmak üzere nitelikli personel ve enerji desteklerinin sağlanması öngörülüyor.

 

 

 

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler