Sosyal Medya

Genel

İpsos anketi:  Ekonomiye güven düşüyor, enflasyon korkusu yükseliyor

ÖNEMLİ:  Yayın politikamız gereği, anket haberleri yorum katılmadan ve kaynak zikrederek yayınlanır..   Global araştırma şirketi Ipsos’un aralık ayında 28…

İpsos anketi:  Ekonomiye güven düşüyor, enflasyon korkusu yükseliyor

ÖNEMLİ:  Yayın politikamız gereği, anket haberleri yorum katılmadan ve kaynak zikrederek yayınlanır..

 

Global araştırma şirketi Ipsos’un aralık ayında 28 ülkede 19 bin kişi ile gerçekleştirdiği son anketine göre tüm dünya koronavirüsün yeni varyantı Omicron’dan endişe ederken Türk insanının en büyük endişesi enflasyon.

 

Sözcü’den Özlem Ermiş Beyhan’ın aktardığına göre, araştırmada Türkiye vatandaşlarının enflasyon korkusunun yıl başına göre 15 puan birden arttığı ve 100 kişiden 44’ünün en büyük endişesinin enflasyon olduğu ortaya konuldu.

 

Türk insanının asıl derdi yoksulluk ve enflasyon

 

Dünya yeniden pandemi gündemine kilitlendi. Global olarak insanların yüzde 32’sinin en büyük endişesi Omicron. Oysa Türkiye’de durum hiç de böyle değil. Araştırmaya göre Türkiye’de yeni varyanta dair endişe dipte: Yüzde 20. Türkiye bu oranla Omicron’u pek dert etmeyen birkaç ülkeden biri. Çünkü anket sonuçları da net olarak ortaya koyuyor ki Türk insanının gündemi farklı; asıl derdi yoksulluk ve enflasyon.  Enflasyon endişesinde Türkiye global ortalamayı ikiye katlayarak yüzde 44 ile Arjantin ve Polonya’dan sonra vatandaşları fiyat artışlarından en çok tedirginlik yaşayan 3. ülke olarak dikkat çekiyor.

 

İşsizlik endişesi arttı

 

Türkiye’de yoksulluk ve gelir dağılımı eşitsizliğine dair endişe yüzde 40 ile global ortalamanın çok üzerinde. İşsizlik endişesi de yine yüzde 40 ile global ortalamanın 12 puan üzerinde. Ipsos, araştırma raporunda Türkiye’deki işsizlik endişesinin sadece son bir ayda 10 puanlık rekor bir artış gösterdiğinin altını çizdi.

 

Yüzde 78 “Yanlış yöne gidiyoruz” dedi

 

Araştırmada “Ülkenizdeki gelişmeler sizce iyiye doğru mu kötüye doğru mu gidiyor” diye de soruluyor. Aralık ayı sonuçlarına göre Türkiye’den katılımcıların yüzde 78’i “Ülkemiz yanlış yöne gidiyor” dedi.

 

Ipsos’un enflasyonu merceğe alan 14 Aralık tarihli bir diğer araştırması ise Türkiye’de vatandaşların fiyat artışlarının devam edeceğini düşündüğünü ortaya koydu. Araştırmaya göre Türkiye’den katılımcıların yüzde 75’i son 6 ayda fiyatlarda belirgin artış olduğunu söyledi. Bu oranla Türkiye Arjantin’den sonra halkı, fiyat artışlarını en çok hisseden 2. ülke oldu. 30 ülkede, 20 bin 504 katılımcı ile gerçekleştirilen  araştırmaya göre Türkiye’de “Fiyatlar gelecek 3 ayda artmaya devam edecek” diyenlerin oranı ise yüzde 42.

 

 

Metropoll:  Dindar seçmen AKP’den uzaklaşıyor

 

MetroPOLL Araştırma’nın Kurucu ve Yöneticisi Özer Sencar, “Türkiye’nin Nabzı” araştırmasında kendilerini “dindar” olarak tanımlayan tüm seçmenlerin “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusuna verdikleri cevapların üçer aylık dönemlerdeki oranlarını paylaştı.

 

 

 

Ankete göre, dindar seçmenin AKP’ye oy oranı 2021’in başından bu yana yüzde 10,1 düştü. Söz konusu araştırmaya göre, CHP, İYİ Parti ve MHP’nin dindar seçmenler aldığı oy oranında ocak ayından bu yana düşüş gözlemlendi; HDP ve DEVA Partisi’nin ise oy oranları yükseldi.

 

 

Dr. Artunç Kocabalkan – Atilla Yeşilada:  2022 Çok Güzel Bir Yıl Olacak

 

ORC Anketi: Millet İttifakı Cumhur İttifakı’nın önüne geçti

 

Metropoll: Millet İttifakı farkla önde ancak kararsızlara dikkat

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler