Sosyal Medya

Döviz

İngiltere Merkez Bankası’ndan bir garip para politikası: Faiz artarken tahvil alım müdahalesi

İngiltere Merkez Bankası (BoE) sert değer kaybeden sterlin ve artan tahvil faizleri veri olunca, “piyasa koşullarının düzenlenmesi” amacıyla 28 Eylül’den…

İngiltere Merkez Bankası’ndan bir garip para politikası: Faiz artarken tahvil alım müdahalesi

İngiltere Merkez Bankası (BoE) sert değer kaybeden sterlin ve artan tahvil faizleri veri olunca, “piyasa koşullarının düzenlenmesi” amacıyla 28 Eylül’den itibaren uzun vadeli İngiltere devlet tahvillerinden geçici alım yapacağını duyurdu. Tahvil alım ihaleleri 14 Ekim’e kadar devam edecek plana göre.

Banka niceliksel sıkılaştırma kapsamında tahvil satışlarınaysa 31 Ekim’den önce başlamayacağını ilan etti. Devlet tahvili stokunun yıllık 80 milyar sterlin azaltılması hedefinin değişmediği ekledi.

BoE’nin hızla artan ve iki haneye ulaşan enflasyon nedeniyle parasal sıkılaştırma döngüsünde olmasına rağmen tahvil alımlarını devreye sokmuş olması kafa karıştırıcı bir adım olarak yorumlanabilir.

IMF de eleştirdi

İngiltere’deki yeni hükümet ekonomik büyümeyi uzun vadede iki katına çıkarmak ve hane ile şirketlerin enerji faturalarına destek olmak amacıyla yeni bir ekonomi paketi hazırladı. vergi indirimlerini de içeren paket yalnızca bu yıl 72 milyar sterlin ek borçlanma yapılmasını gerektirecek. yeni Başbakan’ın liderliğinde hazırlanan paket artıracağı borçlanma nedeniyle yatırımcıların maliye politikasına güvenini sarstı ve borçlanma faizlerinin daha da yükselmesine neden oldu.

Uluslararası Para Fonu (IMF), dün İngiltere tahvil piyasalarında yeniden keskin satışlar görülmesinin ardından ülkenin geçen hafta açıkladığı yeni ekonomi politikalarını açık bir eleştiri yayımladı. IMF, sterlinin 1,0327 dolar ile tarihi dip seviyeyi görmesine neden olan vergileri azaltma ve yeni borçlanmaya gitme politikasının eşitsizliğini artırma olasılığı bulunduğunu vurgularken bu gibi politikaların ne kadar akılcı olduğunu sorguladı.

IMF tarafından yapılan açıklamada “İngiltere de dahil olmak üzere çoğu ülkenin karşı karşıya olduğu enflasyon kaynaklı baskılar göz önüne alındığında, mali politikanın para politikası ile çelişen amaçlara hizmet etmemesi de önem taşıdığı için, bu dönemde büyük ölçekli ve hedefi olmayan mali paketleri önermiyoruz” dendi.

Tahvil faizlerindeki keskin yükselişler, BOE’yı ekonomiye istikrar kazandırmak için “büyük” bir yanıt vereceğini taahhüt etmek zorunda bıraktı.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler