Sosyal Medya

Genel

İbrahim Can yazdı: Rusya – Ukrayna Savaşı Öngörüleri ve Etkileri

Rusya ve Ukrayna taraflarında şirket temsilcilerim ile geçtiğimiz hafta görüşmüştüm. Bu hafta da kamu görevlisi önemli bağlantılarımla görüşme fırsatım oldu.…

İbrahim Can yazdı: Rusya – Ukrayna Savaşı Öngörüleri ve Etkileri

Rusya ve Ukrayna taraflarında şirket temsilcilerim ile geçtiğimiz hafta görüşmüştüm. Bu hafta da kamu görevlisi önemli bağlantılarımla görüşme fırsatım oldu. Bunlara dayanarak analizlerimi aşağıda paylaşıyorum.

Sovyetler Birliği’nin diktatörü Stalin’den günümüze uzanan bir sorunsal söz konusudur. Ukrayna’nın bereketli tarım topraklarının kendi kendine yeterli olması ve Avrupa’yı da besleyecek olması Rusya tarafından potansiyel bir sömürge görülmüştür. Bu nedenle bazı toprakları Rusya tarafından ilhak edilmiştir. 90 yıl kadar önceki tarihte kıtlık yaşatılarak milyonlarca Ukrayna vatandaşının ölüme mahkûm edilmesi ile sonuçlanan bir trajedinin etkisi günümüze kadar sürmektedir. Öte yandan Ukrayna dili, kültürü ve SSCB sonrası politik eğiliminin Avrupa’ya dönmesi ile ayrı bir devlet olduğunun vurgusunu yapsa da Rusya bunun aksi yönde hareket eğiliminde ısrarcı görünmektedir. 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ve AB’den koparılma çalışmaları ile büyük bir kriz ve protesto başlatılmıştı. Bugünlerde yaşanan bu tarihi sürecin devamıdır.

Rusya’nın “Benim etki alanım coğrafi bölge olarak şöyle ve seninki de de böyle olsun” yaklaşımı küresel liderlik egosundaki ABD yönetimi tarafından reddedildi. ABD, AB, Rusya ve Çin liderliğindeki küresel pasta paylaşımında dengeler tam olarak oturmadı.

Bu noktadan sonra neler olacak?

Rusya’nın geri çekilmesi söz konusu olmayacak ama gerçek anlamda büyük bir savaş da çıkmayacak. Rusya geri çekilemez çünkü bir zafere ihtiyacı var. Bu göstermelik de olsa böyle olmak zorunda çünkü sürekli ileri sürdüğü ekonomik yaptırım olarak doğalgazı kesme tehdidi ya da askeri, politik ve stratejik diğer güçleri kalıcı olarak caydırıcılığını yitirmemelidir. Ukrayna’nın tek ihtiyacı ise NATO üyeliğidir. Bunun üzerine böyle bir hamle gelebilir çünkü AB’nin başta gıda endüstrisi ve daha fazlası ile Ukrayna’ya ihtiyacı var.

Bunların etkileri neler olur?

Savaş ekonomisi ile altın fiyatlarında artış, küresel tedarik zincirinde yavaşlama, turizm eğiliminde değişim vb. görülecektir. Türkiye boyutunda iyi haber şu ki her iki taraf da Türkiye ile çok iyi ilişkilere sahip. Hem Rusya hem de Ukrayna tarafından Türkiye’de girişimcilik, finansal yatırım, gayrimenkul alımı, turizm ve daha fazlası ile ilk seçenek avantajındayız. Ukraynalı zenginlerden özellikle yurt dışında evi olanlar (Türkiye seçeneği başta) geçici olarak ülkeyi terk etti.

Yalnızca geçen hafta toplantı gerçekleştirdiğim Ukrayna’dan bir kadın girişimci salgın koşullarında iki yıldır faaliyette olan mikro işletme olmasına rağmen haftalık 27.200 USD kar ile çalışıyor. Finansal yönetim danışmanlığı desteği ile Türkiye’de birkaç kat performans artışı öngörüyoruz. Hemen ardından da Katar, İngiltere ve Almanya pazarlarını stratejik yönetim planlarına ekledik. Diğer şirketler ise bu potansiyelin çok daha üzerinde ve kurumsallaşma olgunluğuna yeterli düzeyde sahip.

İbrahim Can, Ph.D. CPA

 

Kurucu, Finansal Yönetim Danışmanı

www.icanadvisory.com

 

 

FÖŞ yazdı:  Petrol fiyatı $100 olursa….

 

Zeynep Gürcanlı: İran’a dikkat

 

Savaş yok ama gerilim yüksek: Rusya büyük bir tatbikata daha başlıyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler