Sosyal Medya

Genel

Enflasyon iç turizmi sakatlayacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre yabancı turist sayısı 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde…

Enflasyon iç turizmi sakatlayacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre yabancı turist sayısı 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 308,48 artışla 3 milyon 824 bin oldu. Turist sayısı salgın öncesi olan 2019 yılı Mayıs ayına göre ise yüzde 4,9 geriledi.

 

Yaz aylarında Rus ve Ukraynalı turistin eksikliği hissedilecek. 2021’e nazaran bu iki ülkeden turist girişinin azalması $3-4 milyar gelir kaybı üretebilir. Öte yanda, Erdoğan-Muhammed bin Salman zirvesi sonrası Suudi ve genelde Körfez ülkelerinden Arap turist girişinde hareketlenme bekleniyor. İsrail ise İran suikast timlerinin vatandaşlarını öldürmeye teşebbüs edeceği gerekçesiyle Türkiye’yi “çok riskli ülke” ilan etti.

 

Her yıl olduğu gibi, bu yaz da işletmelerin masrafını yabancı turist ödeyecek. Yerli turist ise yolunacak kaz misali kar marjı üretecek. Fakat, Metropoll’ün yeni araştırmasına göre, iç turizm enflasyondan dolayı sezona sakatlıkla başladı.

 

Metropoll’ün ‘2022 Yurt İçi Turizm Beklentileri’ araştırmasına göre, yüzde 10’luk bir kesim memleket ziyareti planı yaptığını aktarırken, tatil beldesine gidebileceğini açıklayanların oranı ise yüzde 12.8’de kaldı. Gelir dağılımı arasındaki uçurumun tatil planlarında da görüldüğü bu dönemde yurt dışında tatile çıkabileceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 1.6’da kaldı.

 

 

 

Sözcü’de yer alan Sayime Başçı’nın haberine göre, seyahate çıkacağını açıklayanların yarısı ise tatile çıkması durumunda nerede kalacağı konusunda henüz bir fikrinin olmadığını belirtti. Araştırmada tatil yapmayı planlayanlara bunun için ayırdıkları ortalama bütçe de soruldu.

 

Sonuçlara göre tatil yapacakların yüzde 23’ünün tatil bütçeleri 4.000 TL’nin altında kalırken, yüzde 27’sinin ise 10 bin TL’nin üstünde. 4.000 TL ile 6.000 TL arasında bütçe harcayacakların oranı ise yüzde 16.5 oldu. Bu verilerle seyahate çıkacağını açıklayan yüzde 24.7’lik kesimin ortalama bütçesi ise 8.000 bin TL’de kaldı.

 

Halbuki, finans basınında çıkan haberlere göre 4 kişilik bir ailenin bir haftalık turizm masrafı TL25 bini bulabilir. Herhalde yavrular evde kalacak!

 

Dr. Fulya Gürbüz: Ekonomi Gündemi: TCMB faiz kararı, enflasyon, imalat, perakende, turizm, küresel PMI

 

Korkunç tablo: Tarımsal girdi enflasyonu yıllık yüzde 117,3’e fırladı!

 

Çetin Ünsalan:  Tartışmayı faize getirmeyin

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler